Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
KELAM METİNLERİ I Birinci Düzey TiB 605 1 7.00 7.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. MURAT SERDAR
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. MURAT SERDAR
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Klasik dönemde yazılmış kelam kaynaklarını dil, üslup ve konuları bakımından değerlendirmeye tabi tutabilme becerisi kazandırmak.
Dersin Tanımı Klasik dönemde yazılmış kelam kaynaklarının tanıtımı ve tahlili.

Dersin İçeriği
1 Ebû Hanîfe/Fıkhul-ekber tanıtımı ve metninden örnek
2 Eş´arî´nin/el-Luma fi^r-redd alâ ehliz-zeyğ vel-bida tanıtımı ve metninden örnek
3 Eşarî/el-İbane an usûlid-diyâne tanıtımı ve metninden örnek
4 Matürîdî/Kitâbüt-tevhîd. tanıtımı ve metninden örnek
5 Matürîdî/Kitâbüt-tevhîd metninden örnek
6 Bâkıllânî/Kitâbüt-temhîd tanıtımı ve metninden örnek
7 Bâkıllânî/Kitâbüt-temhîd metninden örnek
8 Abdulkahir el-Bağdâdî/ Usulu´d-Din metninin tanıtımı ve örnek
9 Cüveynî Kitâbül-irşâd, Akîdetün-nizâmiyye tanıtımları ve metinlerden örnekler
10 Hakîm Semerkandî/es-Sevâdül-a zam tanıtımı ve metninden örnek
11 Hakîm Semerkandî es-Sevâdül-a zam metninden örnek
12 Pezdevî/Usulüd-dîn tanıtımı ve metninden örnek
13 Pezdevî/Usulüd-dîn metninden örnek
14 Genel değerlendirme
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 İlk dönem Kelam kaynaklarını analiz eder
2 Kaynakları konuları dil ve üslüp özellikleri bakımından irdeler
3 Mütekaddimîn dönemi kelam kaynaklarını farklı yönlerden değerlendirir
4 İlk dönem Kelam kaynaklarını mukayese eder.
5 İlk dönem Kelam kaynaklarını okuma ve anlama becerisini geliştirir.
6 Kaynaklarda İslam inanç esaslarının müdafaasında izlenen yöntemler öğrenilir.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 5 70
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 3 30
Ödevler 3 3 9
Sunum / Seminer hazırlama 2 3 6
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 15 15
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     153
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 70
Kısa sınav 0 0
Ödev 5 30
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Ebû Hanîfe/Fıkhul-ekber Eşarînin/el-Luma fir-redd alâ ehliz-zeyğ vel-bida Eşarî/el-İbane an usûlid-diyâne Matürîdî/Kitâbüt-tevhîd. Bâkıllânî/Kitâbüt-temhîd
Yardımcı Kaynaklar Cüveynî Kitâbül-irşâd, Akîdetün-nizâmiyye Hakîm Semerkandî/es-Sevâdül-a zam Pezdevî/Usulüd-dîn

Ders İle İlgili Dosyalar