Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
VİROLOJİK ÇALIŞMALARDA KULLANILAN İNVİVO VE İNVİTRO SİSTEMLER Üçüncü Düzey VVR 504 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM ÜYESİ İBRAHİM SÖZDUTMAZ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ.DR.Ayşe GENÇAY GÖKSU
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı
Dersin Veriliş Şekli Yüzyüze ve uygulamalı
Dersin Amacı Bu dersin amacı, virolojik çalışmalarda kullanılan in vivo ve in vitro sistemler hakkında temel ve ileri düzey bilgileri kazandırmaktır. Öğrencilerin, hücre kültürleri, organ ve doku kültürleri, hayvan modelleri ve embriyonlu yumurta sistemleri gibi virolojik araştırmalarda kullanılan yöntem ve teknikleri anlaması ve uygulama yetkinliği kazanması hedeflenmektedir.
Dersin Tanımı Bu ders, virolojik araştırmalarda kullanılan in vitro ve in vivo sistemlerin temel ilkelerini ve uygulamalarını kapsamaktadır.

Dersin İçeriği
1 Giriş ve Temel Kavramlar
2 Viral Çalışmalarda Kullanılan Hücre Kültürleri
3 Organ ve Doku Kültürleri ve hazırlanışları
4 In Vitro Antiviral Çalışmalar
5 Hücre Kültürü üretimi ve laboratuvar çalışmaları
6 Biyogüvenlik ve Etik İlkeler
7 Hayvan Modelleri ve In Vivo Sistemler
8 Emriyolu Tavuk Yumurta sistemleri virolojik çalışmalarda kullanımı
9 Deney Hayvanları ve virolojik çalışmalarda kullanımı
10 İnvitro inokulasyon yöntemleri ve uygulanması
11 İnvivo inokulasyon yöntemleri ve uygulanması
12 İnvitro viral enfeksiyon modelleri
13 İnvivo viral enfeksiyon modelleri
14 Güncel Çalışmalar ve Gelecek Perspektifleri
15 Güncel Literatür bilgileri ve Dersin değerlendirmesi
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 In vivo ve in vitro sistemlerin temel özelliklerini ve virolojik çalışmalardaki rollerini açıklayabileceklerdir.
2 Hücre kültürü hazırlama, organ ve doku kültürleri oluşturma tekniklerini öğrenerek laboratuvar ortamında uygulayabileceklerdir.
3 İnokülasyon, enfeksiyon modelleme ve antiviral testler için in vitro ve in vivo yöntemleri karşılaştırarak uygun yöntemleri seçebileceklerdir.
4 Viral enfeksiyon ve aşı geliştirme süreçlerinde deney hayvanları ve embriyonlu yumurta sistemlerini etkin bir şekilde kullanabilecek bilgiye sahip olacaklardır.
5 Virolojik çalışmalarda biyogüvenlik seviyelerine uygun çalışma becerisi ve etik kurallara uygun hareket etme bilinci kazanacaklardır.
6 Virolojik çalışmalarda kullanılan yeni teknolojiler ve yöntemler hakkında bilgi edinerek, literatürü yorumlama ve gelecekteki uygulamalar için fikir geliştirme becerisi kazanacaklardır.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
3 Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
4 Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
5 Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
6 Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
7 Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
8 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
9 Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
10 Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 0 0 0
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     0
AKTS     0.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   0
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   0
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   0
Genel toplam   0

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar