Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
İŞLEVSEL BESİNLER VE SAĞLIK Birinci Düzey BDY 516 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. BETÜL ÇİÇEK
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Bitkisel destek üretiminde kullanılan ve besin kaynaklı işlevsel besinler ve sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin detaylı bilgi sağlamak.
Dersin Tanımı Bitkisel destek üretiminde kullanılan besin kökenli maddeleri ve işlevsel besinleri ve bileşenlerini tanıtan, özellikleri hakkında bilgi veren, sağlık üzerindeki etkilerini ve güvenilirliğini irdeleyen bir derstir.

Dersin İçeriği
1 İşlevsel besinlerin tanımı, tanımlardaki ortak ve farklı noktaların değerlendirilmesi
2 Çay ve sağlık üzerindeki etkileri
3 Soya ve sağlık üzerindeki etkileri
4 Sarımsak ve sağlık üzerindeki etkileri
5 Prebiyotikler ve sağlık üzerindeki etkileri
6 Probiyotikler ve sağlık üzerindeki etkileri
7 Konjuge linoleik asit ve sağlık üzerindeki etkileri
8 Ara sınav
9 Laykopen ve sağlık üzerindeki etkileri
10 Mineraller ve sağlık üzerindeki etkileri
11 Obezite ve obezitede kullanılan bitkisel destek ürünleri-1
12 Obezite ve obezitede kullanılan bitkisel destek ürünleri-2
13 Diyabet ve diyabette kullanılan bitkisel destek ürünleri-1
14 Diyabet ve diyabette kullanılan bitkisel destek ürünleri-2
15 Final sınavı
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bu dersi tamamlayan bir öğrenci, bitkisel destek üretiminde kullanılan besin kaynaklı maddeleri ve işlevsel besinleri açıklar.
2 Bitkisel destek üretiminde kullanılan besin kaynaklı maddelerin ve işlevsel besinlerin özelliklerini açıklar.
3 Bitkisel destek üretiminde kullanılan besin kaynaklı maddelerin ve işlevsel besinlerin sağlık üzerindeki etkilerini açıklar.
4
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 İnsan vücudunun temel yapısı, organ ve sistemlerine ait tanım ve terimleri, yerleşimleri, komşulukları ve işleyişleri bilir.
2 Sağlığın korunması, sistemlere ait hastalıklar ve ilk yardım bilgisine sahiptir.
3 Dişin temel yapısını, işleyişini bilir. Alan terminolojisini etkin kullanır.
4 Klinikteki tedavi ve sarf malzemelerinin sağlanması ve kontrolünde görev alır.
5 Genel hijyen, dezenfeksiyon ve sterilizasyon kurallarını bilir, kullanılan malzemelerin dezenfeksiyonunu ve sterilizasyonunu yapar.
6 Diş ünitelerini muayene ve diğer işlemlere hazır hale getirir.
7 Klinikte kullanılan araç ve gereçleri bilir.
8 Diş hekimin uygulayacağı tedavi şekline göre gerekli malzemeleri ve muayene öncesi hastayı hazırlar.
9 Tedavi sırasında ve Koruyucu diş hekimliği uygulamalarında diş hekimine yardım eder.
10 Bir diş kliniğinde hasta kayıtlarını düzenler ve diş kliniğini (muayenehane) organize eder.
11 Diş film çekiminde hastayı uygun şekilde hazırlar.
12 Birey ve halk sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir.
13 Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
14 Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar ve mesleki uygulamalarda kullanır.
15 Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
16 Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuatı anlar. Sosyal, kültürel ve hukuksal hak ve sorumluluklara uygun hareket eder.
17 Kalite yönetimi ve süreçlerine katılır.
18 Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 7 4 28
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 2 2
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 14 3 42
Toplam iş yükü     147
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, Second Edition, Ed: Robert EC Wildman, CRC Press, Taylor and Francis Group, USA, 2007.
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar