Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
TURİZM POLİTİKASI VE PLANLAMASI Birinci Düzey TUR213.3 Seçmeli 3 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Prof. Dr. Ömer ŞANLIOĞLU
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Öğretim elemanı dersi anlatır. Ancak lüzum görüldüğü takdirde bazı alt konuları öğrenciler hazırlayıp sınıfta sunmakta ve tartışmalara katılmaları sağlanmaktadır.
Dersin Amacı Hem makro ekonomik açıdan hem de işletmeler açısından kaynakların turizm sektöründe daha etkin kullanılmasına yönelik olarak uygulanan ve uygulanması gerekli görülen turizm politikaları hakkında bilgi vermek ve sektördeki mevcut planlamalar hakkında açıklamalar yapmaktır.
Dersin Tanımı Teorik olarak uygulanması uygun olan turizm politikaları ve planlamalar dersin konusunu oluşturmaktadır.

Dersin İçeriği
1 Konunun İçeriğinin tartışılması, Literatür hakkında bilgi, Kavramsal Çerçeve
2 Genel Olarak Kalkınma Planları, Türkiye''de Kalkınma Planları, Sektörel Planlama ve Turizm Sektörü
3 Kamu Müdahalesinin Gerekçeleri (Piyasa Başarısızlıkları), Devlet müdahalesinin ortaya çıkardığı başarısızlıklar
4 Sektörel planlamada devletin rolü (kamu yatırımları, teşvikler, finansman vb.)
5 Turizm Planlamasının nedenleri (Turizm planlamasının tarihsel gelişimi, türleri, bölgeler itibariyle planlama ve bölgesel gelişmeye turizmin etkisi)
6 Turizm Politikasının amaçları ve araçları
7 Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilatı ve İşleyişi
8 Turistik Talebin tahmini ve Planlanması
9 Turistik Arzın Planlanması
10 Turizmde Tanıtma ve Talep Oluşturma Faaliyetlerinin planlanması
11 Turistik Mal ve Hizmetlerin Planlanması
12 Turizm Ulaştırma Sistemlerinin Planlaması
13 Turizm Sektöründe İnsan Kaynaklarının Planlanması
14 Sürdürülebilir Turizm Politikaları ve Turizm Politikalarının Uygulamasında Karşılaşılan Sorunlar
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Öğrenci ülkemizde uygulamaya konulan Turizm politikaları ve sorunları hakkında bilgi edinir.
2 Kamu müdahaleciliğinin gerekli olduğu ancak müdahalenin aynı zamanda yeni sorunları da ortaya çıkardığı hususu öğrenilir.
3 Bölgesel kalkınmada turizm politikası ve planlamasının önemi ortaya konulur.
4 Konuyla ilgili kamu kurumlarının işleyiş biçimleri ve teşkilat yapıları öğrenilir.
5 Planlamanın gerekliliği ancak planlamanın da bir araç olduğunun önemi kavranılır.
6 Turizmin ortaya çıkarabileceği maliyetler ve sorunlar hakkında bilgi edinilir.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur,
2 Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur,
3 İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
4 İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
5 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir,
6 Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir,
7 Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır,
8 Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir,
9 Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır,
10 İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur,
11 Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular,
12 Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular,
13 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır,
14 Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir,
15 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir,
16 Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur,
17 Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar,
18 Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgiye sahip olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser,
19 Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur,
20 Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 8 2 16
Ödevler 1 1 1
Sunum / Seminer hazırlama 1 3 3
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     50
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Orhan İçöz, Turgut Var, İbrahim İlhan, Turizm Planlaması ve Politikası - Turizmde Bölgesel Planlama, Turhan Kitabevi, Ankara, 2009.
Yardımcı Kaynaklar World Tourism Organization, National and Regional Tourism Planning: Methodologies and Case Studies, International Thomson Business Press, London, 1994.

Ders İle İlgili Dosyalar