Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
ET ÜRÜNLERİNİN HİSTOLOJİK MUAYENESİ Üçüncü Düzey VHE 517 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. GÜNER KÜÇÜK BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Prof.Dr. Narin LİMAN, Prof.Dr. Güner Küçük BAYRAM, Associate Prof. Feyzullah BEYAZ, Assistant Prof. Emel ALAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Assistant Prof. Emel ALAN
Dersin Veriliş Şekli Dersin konusuna ilişkin bilgiler çeşitli görsel eğitim araçlarıyla anlatılmaktadır.
Dersin Amacı Yüksek lisans öğrencilerine et ürünlerinin histolojik muayenesi hakkında temel bilgi vermektir.
Dersin Tanımı Salam, sucuk, sosis ve kavurma gibi işlenmiş et ürünlerinin histolojik olarak muayenesidir.

Dersin İçeriği
1 Histoloji tekniğinde temel aşamalar
2 Tespit ve tespit türleri
3 Tespit amacı ile kullanılan kimyasal maddeler ve solüsyonlar
4 Kimyasal tespit aşamasında üzerinde durulması gereken faktörler
5 Yıkama, suyunu giderme ve parlatma
6 Emdirme, gömme ya da blokaj,
7 Kesme, boyama ve kapatma
8 Salamın histolojik Muayenesi
9 Salamın histolojik Muayenesi
10 Ara sınav
11 Sosisin histolojik Muayenesi
12 Sosisin histolojik Muayenesi
13 Sucuğun histolojik Muayenesi
14 Sucuğun histolojik Muayenesi
15 Kavurmanın histolojik Muayenesi
16 Kavurmanın histolojik Muayenesi
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Histoloji tekniğinin temel aşamalarını öğrenmek
2 Tespitte kullanılan splüsyonları öğrenmek
3 Salamın histolojik muayenesi hakkında bilgi sahibi olmak
4 Sosisin histolojik muayenesi hakkında bilgi sahibi olmak
5 Sucuğun histolojik muayenesi hakkında bilgi sahibi olmak
6 Kavurmanın histolojik muayenesi hakkında bilgi sahibi olmak
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Veteriner Hekimliğin her alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir,
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir,
3 Doğru bir tanı için yeterli klinik ve laboratuar bilgi birikimi ve becerisi kazanır, elde ettiği verileri değerlendirebilir,
4 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle çözüm üretebilir ve uygun sağaltım yöntemlerini kullanabilir,
5 Birey ve sürü sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir,
6 Hayvan yetiştirme ve beslenme ilkeleri ile hayvan ıslahı konularında yeterli bilgi ve deneyim kazanır,
7 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır,
8 Veteriner hekimlik ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir,
9 Meslektaşları, diğer meslek mensupları hasta sahibi ve işverenler ile iyi iletişim kurabilir,
10 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır,
11 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir,
12 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir,
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 16 4 64
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 2 20
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 16 2 32
Arazi çalışması 10 1 10
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 10 2 20
Toplam iş yükü     148
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Temel Histoloji (Aytekin Özer, Nobel Tıp Kitabevi, Ankara 2011)
Yardımcı Kaynaklar Histolojik Et Ürünleri Muayene Atlası (Ali Torun, Palme Yayıncılık)

Ders İle İlgili Dosyalar