Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
ET BİLİMİ Birinci Düzey KVBH 546 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencileri etin yapısı, kimyası ve özellikleri ile üretilen et ürünleri ve üretim teknolojileri hakkında bilgilendirmektir.
Dersin Tanımı Et Bilimi ve Teknolojisi, etin yapısı ve özellikleri ile et ürünlerinin genel özellikleri ve teknolojisi ile ilgili bilgi veren bir derstir.

Dersin İçeriği
1 Giriş, et endüstrisinin önemi ve ülke ekonomisine katkısı, etin tanımı ve çeşitleri
2 Etin bileşimi (kimyasal yapısı, su, protein, yağ, vitamin ve mineraller)
3 Karkas parçalama, kesimden sonra etin pH’sında görülen değişiklikler, rigor mortis ve etlerin olgunlaştırılması, DFD, PSE etler, cold shortening, çözünme sertliği, etlerin yapay olarak olgunlaştırılmaları
4 Etin Kalite Nitelikleri
5 Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması
6 Et muhafaza metotları, et üretiminde kullanılan temel materyaller ve katkı maddeleri
7 Sucuk teknolojisi
8 Sosis, Salam Teknolojisi
9 Pastırma teknolojisi
10 Kavurma, konserve teknolojisi
11 Kanatlı ürünleri teknolojisi (kanatlı etleri ve kimyasal özellikleri, kesim aşamaları, muhafaza metotları)
12 Su ürünleri teknolojisi (balık eti ve kimyasal özellikleri, muhafaza metotları)
13 Et ve et ürünlerinin ambalajlanması
14 Et işletmelerinde personel hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Mezbahalar, çeşitleri ve yapısal özellikleri
2 Kasaplık hayvanlarda sistematik muayene
3 Et muayenesi açısından önemli hastalıklar ve patolojik değişikliklerin teşhisi ve yasal çerçeve içinde karar verebilme yetisi
4 Kasın ete dönüşmesi, etin olgunlaşması
5 Et Ürünleri Teknolojisi
6 Mezbahalarda temizlik ve sanitasyon, HACCP konsepti
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Matematik, fen ve Mühendislik bilgilerini uygulama becerisi
2 Deney tasarlama ve yapma ile deney sonuçlarını yorumlama becerisi
3 istenen gereksinimleri karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı veya süreci tasarımlama
4 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme becerisi
5 Mühendislik problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi
6 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci
7 İngilizce ve Türkçe etkin iletişim kurma becerisi
8 Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal boyutlarda etkinliklerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim
9 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci
10 Çağın sorunları hakkında bilgi
11 Mühendislik uygulamaları için gerekli teknikleri, yetenekleri ve modern araçları kullanma becerisi
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 10 2 20
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 2 20
Ödevler 5 5 25
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 8 2 16
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 14 2 28
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 8 2 16
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 5 5 25
Toplam iş yükü     152
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Ali Arslan. (2013). Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi. Medipress, Malatya.
Yardımcı Kaynaklar Ümit Gürbüz. (2009). Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi. Selçuk Üniv Basımevi, Konya

Ders İle İlgili Dosyalar