Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
BİLİMSEL YAZIM VE SUNUM TEKNİKLERİ İkinci Düzey ZT 444 8 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri HAYVAN YETİŞTİRME
Eğitimin Dili TÜRKÇE
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. JALE METİN KIYICI
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı ARAŞ. GÖR. MAHMUT KALİBER
Dersin Veriliş Şekli TEORİK ve UYGULAMA
Dersin Amacı Bu derste öğrencilere sığır yetiştiriciliğinin temel esaslarının üretim ve yetiştirme tekniklerinin verilmesi, et ve süt sığırı yetiştiriciliği ile ilgili temel kavramların öğretilmesi amaçlanmaktadır
Dersin Tanımı Büyükbaş hayvan yetiştirme dersi; başta et ve süt sığırcılığı olmak üzere manda yetiştiriciliği ve buzağı yetiştiriciliği hakkında genel ve spesifik bilgiler vermektedir.

Dersin İçeriği
1 Sığır yetiştiriciliğinin önemi
2 Türkiye ve Dünya’da sığır yetiştiriciliği
3 Süt Sığır ırklarının tanıtılması
4 Buzağı büyütme, Genç dişilerin büyütülmesi
5 Üreme: Önemi, sığırda üreme sisteminin anatomik yapısı, yaşam evreleri, kızgınlık
6 Üreme: Tohumlama, gebelik, doğum, doğum sonrası dönem
7 Memenin anatomik yapısı ve laktasyon, Sütün eldesi (sağım)
8 Ara Sınav
9 Et Sığır ırklarının tanıtılması
10 Sığır besisi: Tanımı, Türkiye’deki durumu, sınıflandırılması
11 Sığır besisi: Karlılığı etkileyen etmenler, kesim ve karkasla ilgili temel kavramlar
12 Manda yetiştirme: Önemi, Dünya ve Türkiye’deki manda yetiştiriciliği, manda ırkları
13 Manda yetiştirme: Temel üreme özellikleri, mandadan süt ve et üretimi
14 Yemleme Pratikleri
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Dünya’da ve Türkiye’de sığır yetiştiriciliğinin genel durumunu bilme
2 Süt ve Et Sığırlarında temel özelliklerini bilme ve başlıca ırkları tanıma
3 Sığırlarda üremenin yönetimi ile ilgili temel bilgi ve beceriye sahip olma
4 Buzağı ve genç dişilerin büyütülmesi konusunda temel bilgi ve beceriye sahip olma
5 Süt üretimi kapsamında memenin yapısı, sütün sentezi, sütün salınması konularında temel bilgiye, sütün eldesi (sağımı) ile ilgili temel bilgi ve beceriye sahip olma
6 Sığırdan et üretimi konusunda temel bilgilere sahip olma
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 mesleki rol ve işlevlerini yerine getirmek için gerekli kuramsal ve uygulama bilgilerine sahiptir.
2 Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranır
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 12 4 48
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 12 2 24
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 12 1 12
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 4 2 8
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 12 1 12
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     107
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   50
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   50
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   50
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Büyükbaş Hayvan Yetiştirme (Et ve Süt Sığırcılığı), Özhan, M., Tüzemen, N., Yanar, M., Buzağı Yetiştirme Teknikleri, Tüzemen, N.
Yardımcı Kaynaklar -

Ders İle İlgili Dosyalar