Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > GIDA BİYOKİMYASI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA BİYOKİMYASI Birinci düzey GM 204 Zorunlu 4 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. MUSTAFA ÇAM
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Doç. Dr. Mustafa Çam
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı yok
Dersin veriliş şekli Sunuş yolu, buluş yolu
Dersin amacı Biyokimyanın ilkeleri, Gıdaların işlemesi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişimlerin farkında oluş
Dersin tanımı Gıda bileşenlerinin özellikleri, fonksiyonları ve biyoaktif gıda bileşenleri vasıtasıyla gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonları inceleyen bilim dalıdır.

Dersin içeriği
1- Tanışma-Dersin Gerekçesi ve Önemi-Dersin Kural ve gerekleri
2- Temel Kavramlar, Tanımlar ve etimoloji
3- Biyokimyanın hücresel, kimyasal, fiziksel ve genetik temelleri.
4- Su ve mineraller, suyun çözücü ve tampon özellikleri
5- Aminoasitler, Peptitler, Proteinler, Proteinlerin fonksiyonları
6- Enzimler, Enzimlerin sınıflandırılması, Enzimlerin çalışma prensipleri
7- Arasınav
8- Monosakkaritler, Disakkaritler, Polisakkaritler
9- Lipitler, yağ asitleri, fosfolipitler, yağda çözünür vitaminler
10- Nükleik asitlerin yapı ve fonksiyonları
11- Fitokimyasal Bileşikler
12- Meyve ve sebzelerin biyokimyası. Meyve Sebze İşleme de Biyokimyasal Değişmeler
13- Gıda İşleme sırasında meydana gelen değişimler
14- Final sınavı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Biyokimyanın temelleri hakkında bilgi sahibi olma.
2- Bilimsel ve biyokimyasal terminolojiyi kullanabilme.
3- Biyokimyasal terminoloji konusunda araştırma yapabilme.
4- Bitkisel ve hayvansal organizmaların biyokimyasal temellerinin farkında olma.
5- Gıdaların işlemesi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişimlerin farkında olma.
6- Gıdalardaki oksidasyon reaksiyonları hakkında bilgi sahibi olma
7- Karbonhidrat metabolizmasına dahil olan bileşenlerin farkında olma
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 2 10
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 25 25
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 5 3 15
Toplam iş yükü     116
AKTS     5.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Öğretim elemanı ders notları
Yardımcı Kaynaklar Gözükara, E.M. (1994). Biyokimya. Evin Matbaası, 1174 s.

Ders ile ilgili dosyalar