Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > GIDA ANALİZ VE TEKNOLOJİ LAB II
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA ANALİZ VE TEKNOLOJİ LAB II Birinci düzey GM 413 Zorunlu 7 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşul dersi bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ELİF MELTEM İŞÇİMEN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. LÜTFİYE EKİCİ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Arş.Gör.Dr. Elif Meltem İŞÇİMEN Arş.Gör. Dr. Duygu ASLAN TÜRKER
Dersin veriliş şekli Laboratuvarda ilgili haftanın analizinin teorik kısmının anlatılıp, öğrencilere uygulamasının yaptırılması.
Dersin amacı Teknoloji derslerinde uygulanan analizlerin amacını, mantığını, işleyişini, nerelerde kullanıldığını ve nasıl gerçekleştirildiğini öğrencilere kavratmak ve uygulatmak.
Dersin tanımı Et, süt, yağ, hububat teknolojileri gibi alanlarda gerçekleştirilen deneylerin öğrencilere teorik ve pratiğinin verildiği derstir.

Dersin içeriği
1- Genel laboratuvar kuralları
2- Çözelti hazırlama ile Gıdalarda briks, kuru madde ve kül analizleri
3- Gıdalarda toplam yağ tayini
4- Gıdalarda pH ve titrasyon asitliği
5- Yağlarda serbest asitlik ve peroksit
6- Yağlarda iyot sayısı ve kırılma indisi
7- Sütte asitlik ve yapılan hileler
8- Yoğurtta nişasta, peynirde tuz ve resazurin testi
9- Nişastanın hidrolizi ve meyve sularında durultma
10- Ara sınav
11- Et ve et ürünlerinde TBA analizi
12- Balda diastaz tayini
13- Et ve et ürünlerinde nitrosomyoglobin oluşumunun saptanması
14- Final Sınavı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Laboratuvardaki cihaz, araç ve cam malzemelerin ne işe yaradığı ve nasıl kullanıldığı öğrenilir.
2- Et teknolojisi alanındaki analizler hakkında bilgi sahibi olunur.
3- Süt teknolojisi alanındaki analizler hakkında bilgi sahibi olunur.
4- Yemeklik Yağ Teknolojisi alanındaki analizler hakkında bilgi sahibi olunur.
5- Teorik derslerde öğrenilen bilgiler ışığında analizlerin uygulaması öğrenilir.
6- Yapılan analizlerden elde edilen sonuçların değerlendirilmesi ve yorumlanması öğrenilir.
7- Kalite kontrol amacıyla uygulanan analizlerin mantığı ve nasıl uygulandığı öğrenilir.
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 12 2 24
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 1 2 2
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 2 1 2
Ara sınavlara hazırlık 2 2 4
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 12 2 24
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 12 2 24
Toplam iş yükü     84
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 60
Kısa sınav 12 20
Ödev 0 20
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Erciye Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan deney föyü kitapçığı
Yardımcı Kaynaklar Et teknolojisi, Yemeklik Yağ Teknolojisi ve Süt Teknolojisi dersleri kitapları.

Ders ile ilgili dosyalar