Giriş | English

Lisans > Turizm Fakültesi > Turizm İşletmeciliği > DESTİNASYON YÖNETİMİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
DESTİNASYON YÖNETİMİ Birinci düzey TUR213.4 Seçmeli 3 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri YOK
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör DOÇ. DR. ERŞAN YILDIZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ ERŞAN YILDIZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı YOK
Dersin veriliş şekli YÜZ YÜZE
Dersin amacı Öğrencilerin destinasyon yönetimi ve destinasyon pazarlaması konusunda bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Ders kapsamında destinasyon kavramının tanımları ve türleri, destinasyon çekim unsurları, destinasyon yönetim örgütleri, destinasyon yönetimi, destinasyon pazarlaması, destinasyon pazarlama unsurları ve destinasyon İletişimi konularında öğrencilere bilgiler sunulmaktadır.

Dersin içeriği
1- Destinasyon Tanımı ve Türleri
2- Destinasyon Çekim Unsurları ve Sürdürülebilirlik
3- Destinasyon Yönetim Örgütleri
4- Destinasyon Yönetimi
5- Destinasyon Yönetimi İşlevleri I: Destinasyon Planlama
6- Destinasyon Yönetimi İşlevleri II: Örgütleme
7- Destinasyon Yönetimi İşlevleri III: Koordinasyon
8- Destinasyon Yönetimi İşlevleri IV: Yürütme
9- Destinasyon Yönetimi İşlevleri V: Kontrol
10- Destinasyon Pazarlaması
11- Destinasyon Rekabetçiliği
12- Destinasyon İletişimi
13- Destinasyonda Toplam Kalite Yönetimi
14- Destinasyonda Sosyal ve Entelektüel Sermaye
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Destinasyonu oluşturan çekicilikleri bilir.
2- Destinasyon türleri ve niteliklerini bilir.
3- Destinasyon yönetimini öğrenir.
4- Destinasyon pazarlamasını öğrenir.
5- Destinasyon rekabet kuramlarını bilir.
6- Destinasyonda toplam kalite uygulamalarını bilir.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur,
2- Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur,
3- İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
4- İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
5- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir,
6- Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir,
7- Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır,
8- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir,
9- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır,
10- İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur,
11- Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular,
12- Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular,
13- Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır,
14- Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir,
15- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir,
16- Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur,
17- Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar,
18- Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgiye sahip olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser,
19- Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur,
20- Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 1 1 1
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 2 4
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 2 4
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     53
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Destinasyon Yönetimi ve Pazarlaması, Gökçe Özdemir, Detay Yayıncılık.
Yardımcı Kaynaklar Destinasyon Yönetimi: Yönetimbilim Bakış Açısıyla İşlevler Yaklaşımlar ve Araçlar, Oğuz Türkay, Detay Yayıncılık.

Ders ile ilgili dosyalar