Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Patoloji (selçuk Ü.ort. Dr) > MEZBAHA BİLGİSİ VE ET MUAYENESİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
MEZBAHA BİLGİSİ VE ET MUAYENESİ Üçüncü düzey KVBH 632 2 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. NAİM DENİZ AYAZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı mezbahaların yapısal özellikleri, et muayenesinin prensipleri ve konu ile ilgili yasal düzenlemeler ilgili genel bir çerçeve oluşturmaktır.
Dersin tanımı Bu derste mezbahaların sınıflandırılması, et hiijyeni ve muayanesi gibi konulara değinilir.

Dersin içeriği
1- Etin tanımı ve önemi, et sanayisinin Türkiye'deki durumu
2- Et kalitesi, etin kimyasal nitelikleri
3- Gıda güvenliği açısından et üretimi
4- Mezbaha bilgisi
5- Mezbaha bilgisi
6- Mezbahalarda temizlik ve sanitasyon, HACCP Konsepti
7- Kasaplık hayvanların sınıflandırılması
8- Antemortem muayene
9- Kesim teknolojisi
10- Postmortem muayene
11- Kasaplık hayvanlarda görülen fizyolojik ve patolojik değişiklikler
12- Et muayenesi açısından önemli hastalıklar
13- Et muayenesi açısından önemli hastalıklar
14- Et muayenesi açısından önemli hastalıklar
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mezbahanın tanımı, sınıflandırması
2- Güvenilir gıda sağlanabilmesi için mezbahalarda aranması gereken kriterler
3- Sağlıklı et üretimi, kasaplık hayvanların ve etlerin muayenesi
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 3 30
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 3 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 3 5 15
Toplam iş yükü     105
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Ali Arslan. (2013). Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi. Medipress, Malatya.
Yardımcı Kaynaklar Ümit Gürbüz. (2009). Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi. Selçuk Üniv Basımevi, Konya

Ders ile ilgili dosyalar