Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Besin Hijyeni ve Tek.(doktora) > İLERİ ANALİTİK KİMYA
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
İLERİ ANALİTİK KİMYA Üçüncü düzey EAK 501 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. İBRAHİM NARİN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. İBRAHİM NARİN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Teorik
Dersin amacı Derste öğrencinin analitik kimyanın temel prensiplerini öğrenerek laboratuvarda karşılaşabileceği problemleri anlama, değerlendirme ve çözme kabiliyetinin sağlanması amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Analitik kimyanın teorisi, çözelti hazırlama, pH kavramı, temel reaksiyonlar ve bu reaksiyonun analitik kimyada kullanımı, sonuçların istatistiksel değerlendirilmesi ve analiz sonuçlarının verilmesi

Dersin içeriği
1- Analitik kimyanın temel tanımlamaları1. Analitik Kimyanın Tanımı ve Temel Kavramları
2- Analitik Kimyada İstatistiksel Analiz
3- Gravimetrik Analiz Metotları
4- Titrimetrik Analiz Metotları
5- Sulu-Çözelti Kimyası, Kimyasal Denge
6- Denge Hesaplarının Karmaşık Dengelere Uygulanması
7- ARA SINAV
8- Nötralleşme Titrasyonlarında Kullanılan Çözeltiler ve İndikatörler, Titrasyon Eğrileri, Tampon Çözeltiler
9- Çöktürme Titrimetrisi, Kompleks Oluşum Titrasyonları
10- Redoks Reaksiyonları, Elektrokimyasal Hücreler, Elektrot Potansiyelleri, Redoks Titrasyon Eğrileri, Redoks Titrasyonlarında Kullanılan İndikatörler
11- Redoks Titrasyonlarının Uygulamaları
12- Seçilmiş Analiz Metotları
13- Seçilmiş Analiz Metotları
14- Seçilmiş Analiz Metotları
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Sulu çözelti kimyasının anlaşılması ve analitik kimyada kullanımının öğrenilmesi
2- pH kavramı ve analitik kimyadaki önemi ve kullanımının öğrenilmesi
3- Yaş kalitatif ve kantitatif analiz metotlarının öğrenilmesi
4- Tampon sistemlerinin öğrenilmesi
5- analitik problemlerin çözünümünün öğrenilmesi
6- Analize nasıl karar verileceğinin öğrenilmesi
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 6 78
Ödevler 2 10 20
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 30 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     194
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Fundamentals of Analytical Chemistry, 7. Ed. Skoog, West and Holler, 1996
Yardımcı Kaynaklar Kantitatif Analiz Kitabı, 4. Baskı, T. Gündüz, 1990

Ders ile ilgili dosyalar