Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veter. Besin Hij ve Tek. (k.k.ort.y.l.) > MEZBAHALARDA SANİTASYON
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
MEZBAHALARDA SANİTASYON İkinci düzey KVBH 549 Seçmeli 2 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. NAİM DENİZ AYAZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı mezbahalarda asgari ve teknik hijyenik şartlarının oluşturulması, sağlıklı ve güvenilir kesim koşullarının sağlanması, sanitasyonla ilgili çeşitli terimler, işlem esnasında kullanılan materyaller hakkında bilgilendirmektir.
Dersin tanımı Bu ders, sanitasyon ile ilgili temel kavramlar ve mezbahalarda hijyenik şartlarının oluşturulmasını ele alır.

Dersin içeriği
1- Temizlik, sterilizasyon, dezenfeksiyon, hijyen, sanitasyon gibi temel kavramlar
2- Temel mezbaha yapısı ve asgari hijyen şartları
3- Temel mezbaha yapısı ve asgari hijyen şartları
4- Temel mezbaha yapısı ve asgari hijyen şartları
5- Temizlik işlemi prosesi-programı
6- Temizlik işlemi prosesi-programı
7- Sanitasyonda kullanılan materyaller ve özellikleri
8- Sanitasyonda kullanılan materyaller ve özellikleri
9- Kullanılan suyun özellikleri
10- Kullanılan suyun özellikleri
11- Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin mikrobiyolojik kontrolü
12- Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin fiziksel kontrolü
13- Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin kimyasal kontrolü
14- Biofilm
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mezbahaların yapısal özellikleri
2- Temizlik ve sanitasyon prensipleri
3- Mezbahalarda asgari ve teknik hijyenik şartlarının oluşturulması
4- ISO 22000 ve HACCP sistemlerinin mezbahalarda uygulanması
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 3 5 15
Toplam iş yükü     56
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı İnternet Erişimi
Yardımcı Kaynaklar Wilbur A.G. 1994. CGMP’S/Food Plant Sanitation, CTI Publications, Inc. USA.

Ders ile ilgili dosyalar