Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > GENEL MİKROBİYOLOJİ LAB.
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GENEL MİKROBİYOLOJİ LAB. Birinci düzey GM 317 Zorunlu 5 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ AHMET EVREN YETİMAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. ZÜLAL KESMEN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Uzman Ahmet Evren Yetiman / Arş. Gör. Ceyda Özcan
Dersin veriliş şekli Uygulama
Dersin amacı Mikrobiyoloji laboratuvarında çalışma yöntemlerinin öğrenilmesi, mikroorganizmaların mikroskopta gözlenmesi ve bazı hücre yapılarının ve özelliklerini incelenmesi
Dersin tanımı Kültür ortamı hazırlama, mikroorganizmaların kültür ortamında geliştirilmesi, boyama yöntemleri ve hücre özelliklerinin mikroskopta incelenmesi gibi temel laboratuar teknikleri anlatılmaktadır.

Dersin içeriği
1- Mikrobiyoloji laboratuarında uyulması gereken kurallar
2- Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanlar ve özellikleri
3- Besiyeri nedir, çeşitleri nelerdir ve besiyeri hazırlanması
4- Besiyerlerine ekim metotları
5- Basit boyama
6- Gram boyama
7- ARA SINAV
8- Endospor boyama
9- Kapsül boyama
10- Hareket muayenesi
11- Küflerin morfolojik özelliklerinin incelenmesi,
12- Mayaların morfolojik özelliklerinin incelenmesi
13- Enzim aktivite testleri
14- Antimikrobiyal madde etkinliğinin test edilmesi
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mikrobiyoloji laboratuvarında çalışma kurallarını öğrenme
2- Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan alet-ekipmanın öğrenilmesi
3- Besiyeri hazırlanmasının öğrenilmesi
4- Mikroskop kullanımının pekiştirilmesi
5- Boyama metotlarının öğrenilmesi
6- Mikroorganizmaların hücre şekilleri hakkında bilgi sahibi olma
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 0 0 0
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 5 2 10
Toplam iş yükü     42
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri (Ayhan Temiz)
Yardımcı Kaynaklar Genel Mikrobiyoloji Uygulama Kılavuzu (Sami Özçelik)

Ders ile ilgili dosyalar