Giriş | English

Lisans > Turizm Fakültesi > Turizm İşletmeciliği > TURİZM İŞLETMELERİ MUHASEBESİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
TURİZM İŞLETMELERİ MUHASEBESİ Birinci düzey TUR310.1 Seçmeli 6 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ÜCR.ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İSMAİL ARSLAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı ÜCR.ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ŞENGÜL DURNA KEZİK
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok.
Dersin veriliş şekli Yüz yüze. Soru-cevap.
Dersin amacı Turizm işletmelerinin tanımı, özellikleri ve bu işletmelerde gerçekleştirilen mali nitelikteki işlemlerin muhasebeleştirilmesi ve temel finansal tabloların hazırlanması amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Asıl fonksiyonları geceleme ihtiyacını karşılamak olan, bunun yanında yeme-içme, eğlence ihtiyaçları için de yardımcı ve tamamlayıcı birimleri bünyelerinde bulunduran turizm işletmelerinde meydana gelen mali nitelikteki ve para ile ifade edilebilen ticari işlemleri, kaydetmek, sınıflandırmak, özetlemek, analiz etmek ve yorumlamak suretiyle ilgili kişi ve kuruluşlara sunan teknik bir bilim dalıdır.

Dersin içeriği
1- Turizm İşletmelerinin Tanımı, Türleri, Turizm İşletmeleri Muhasebesi Tanımı, Önemi ve Özellikleri, Temel Muhasebe Kavramları, Tekdüzen Hesap Çerçevesi ve Temel Finansal Tablolar
2- Hâsılat (Gelir) İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi
3- Tahsilât Şekline Göre Muhasebe İşlemleri
4- Yabancı Paralı İşlemlerin Muhasebeleştirilmesi
5- Malzeme Hareketleri ve Muhasebeleştirilmesi
6- Personel Giderlerinin Muhasebeleştirilmesi
7- Ödeme İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi
8- Dönem Giderlerinin Muhasebeleştirilmesi
9- Monografi Çözümü
10- Duran Varlıklarla İlgili İşlemlerin Muhasebeleştirilmesi
11- Yabancı Kaynak Kullanımı ve Muhasebeleştirilmesi
12- Dönemsonu Envanter İşlemleri
13- Dönemsonu Finansal Tabloların Hazırlanması
14- Monografi Çözümü
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Turizm İşletmelerinin Tanımı, Türleri, Turizm İşletmeleri Muhasebesi Tanımı, Önemi ve Özellikleri, Temel Muhasebe Kavramları, Tekdüzen Hesap Çerçevesi ve Temel Finansal Tablolar hakkında bilgi sahibi olur.
2- Hâsılat (Gelir) İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesini bilir.
3- Tahsilât Şekline Göre Muhasebe İşlemlerini yapabilir.
4- Yabancı Paralı İşlemlerin Muhasebeleştirilmesi gerçekleştirebilir.
5- Malzeme Hareketleri ve Muhasebeleştirilmesini yapabilir.
6- Personel Giderlerinin Muhasebeleştirilmesini yapabilir.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur,
2- Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur,
3- İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
4- İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
5- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir,
6- Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir,
7- Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır,
8- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir,
9- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır,
10- İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur,
11- Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular,
12- Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular,
13- Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır,
14- Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir,
15- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir,
16- Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur,
17- Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar,
18- Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgiye sahip olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser,
19- Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur,
20- Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     68
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Personel Giderlerinin Muhasebeleştirilmesini yapabilir.
Yardımcı Kaynaklar Ertuğrul ÇETİNER; Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları; Gazi Kitabevi.

Ders ile ilgili dosyalar