Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
HAYVAN BESLEMEDE İN-VİVO VE İN-VİTRO YÖNTEMLER |
Üçüncü düzey |
ZTD 629 |
|
1 |
7.50 |
7.50 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
YOK
|
Eğitimin dili
|
TÜRKÇE
|
Koordinatör
|
DOÇ. DR. SELMA BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
DOÇ. DR. SELMA BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
-
|
Dersin veriliş şekli
|
YÜZYÜZE
|
Dersin amacı
|
Hayvan beslemede kullanılan yemlerin in vivo ve vitro yöntemlerle değerlendirilmesi
|
Dersin tanımı
|
Hayvan beslemede kullanılan yemlerin in vivo ve vitro yöntemlerle değerlendirilmesi
|
1- |
Ruminantlarda sindirilebilirlik ölçüm yöntemleri: Sindirilebilirlik ölçüm yöntemleri ve karşılaştırılması
|
2- |
Ruminantlarda in vitro yöntemlerle sindirilebilirliğin ölçümü: İn vitro yöntemler ve karşılaştırılması
|
3- |
Ruminantlarda in vitro yöntemlerle sindirilebilirliğin ölçümü (devam): İn vitro yöntemler ve karşılaştırılması
|
4- |
Ruminantlarda in vivo yöntemlerle sindirilebilirliğin ölçümü: İn vivo yöntemler ve karşılaştırılması
|
5- |
Ruminantlarda in vivo yöntemlerle sindirilebilirliğin ölçümü (devam): İn vivo yöntemler ve karşılaştırılması
|
6- |
Ruminantlarda situ yöntemlerle sindirilebilirliğin ölçümü: İn situ yöntemler ve karşılaştırılması
|
7- |
Ruminantlarda situ yöntemlerle sindirilebilirliğin ölçümü (devam): İn situ yöntemler ve karşılaştırılması
|
8- |
Kanatlı besleme araştırmalarının planlanması: İstatistiki analiz yöntemlerinin seçimi ve araştırma kümesinin planlanması
|
9- |
Tavuklarda in vivo enerji sindirilebilirliği ölçümleri: Metabolize olabilir enerji ve gerçek metabolize olabilir eneri (true metabolisable energy) ölçümleri
|
10- |
Tavuklarda in vivo protein sindirilebilirliği ölçümleri: Amino asit sindirilebilirliği ölçümleri
|
11- |
Tavuk sindirim sistemi mikroflorası ile ilgili araştırmalarda multdisipliner çalışmaların planlanması
|
12- |
Yumurta Kalitesi: Araştırmalarda yumurta iç ve dış kalite kriterlerinin belirlenmesi
|
13- |
Et Kalitesi: Besleme ile değiştirilebilen tavuk eti kalite kriterlerinin ölçümü
|
14- |
Analitik Ölçümler: Yüksek basınçlı likit kromatografi, gaz kromagrafi ve ELISA gibi analitik ölçüm metotlarının besleme çalışmalarında kullanılanımı
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Analitik düşünme yeteneği kazanır
|
2- |
Bir denemeyi planlama yeneği kazanır
|
3- |
Eksperimental analizler konusunda deneyim kazanır
|
4- |
Sebep sonuç ilişkisi kurma yeteneği kazanır
|
5- |
Ruminal sindirim denemeleri konusunda ileri düzeyde bilgi ve deneyim kazanır
|
6- |
Kanatlı sindirim denemeleri konusunda ileri düzeyde bilgi kazanır
|
7- |
Yumurta ve et kalite analizleri konusunda bilgi ve deneyim kazanır
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
|
|
2- |
Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
|
|
3- |
Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
|
|
4- |
Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
|
|
5- |
Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
|
|
6- |
Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
|
|
7- |
Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
|
|
8- |
Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
|
|
9- |
Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
|
|
10- |
Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
3
|
42
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
2
|
3
|
6
|
Ödevler
|
5
|
1
|
5
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
2
|
1
|
2
|
Kısa sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Ara sınavlara hazırlık
|
2
|
2
|
4
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
1
|
3
|
3
|
Laboratuvar
|
14
|
3
|
42
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
3
|
3
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
1
|
1
|
Araştırma
|
1
|
10
|
10
|
Toplam iş yükü
|
|
|
120
|
AKTS
|
|
|
5.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
40
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
1
|
60
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri, Karabulut A.; Canbolat Ö., Uludağ Üniversitesi Yayınları, Bursa, 2005
The Evaluation of Feeds through Digestibility Experiments, Schneider B.H., Flatt W.P., The University of Georgia Pres, Athens, 1975.
Nutritional Ecology of The Ruminant, Soest P.J., Cornell University Press, 1994.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri, Karabulut A.; Canbolat Ö., Uludağ Üniversitesi Yayınları, Bursa, 2005
The Evaluation of Feeds through Digestibility Experiments, Schneider B.H., Flatt W.P., The University of Georgia Pres, Athens, 1975.
Nutritional Ecology of The Ruminant, Soest P.J., Cornell University Press, 1994.
|
|