Giriş | English

Lisans > Mimarlik Fakültesi > Mimarlik > İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Birinci düzey MİM S141 Seçmeli 3 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşul yoktur
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. ŞÜKRÜ TANER AZGIN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı --
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı --
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Küresel ısınmanın tanımı ve insan kaynaklı etkilerinin açıklanması, iklim değişikliğini hangi faaliyetlerin tetiklediği, insan eylemlerinin ve çevresel faaliyetlerin iklim değişikliğine etkisinin tartışılmasıdır. Buna ilaveten küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin olası yaratacağı sonuçların tartışılması ülkelerin Birleşmiş Milletler nezdinden bu felaketi önlemede aldıkları sorumluluklar ve buna bağlı tabii oldukları sözleşmeler ve protokollerin detaylarının tartışılmasıdır. Gelecekte iklim değişikliği ile birlikte nasıl bir değişim yaşanması gerektiği ve bu kavrama uyum ile alakalı karbon sıfır, karbon nötr, sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerji ve akıllı şehir gibi projeler üzerinden durumun incelenip kısa ve orta vade uyum stratejilerinin anlaşılmasıdır.
Dersin tanımı Küresel ısınma, atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir, iklim değişikliği, karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan veya dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan faaliyetleri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik" biçiminde tanımlanmaktadır. Bu dersin kapsamında küresel ısınma ve iklim değişikliği arasındaki ilişkiler, küresel ısınmanın sonuçlan ve felaketleri, küresel ısınma senaryoları, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile ilgili alınacak önlemler, konuyla ilgili ulusal ve uluslar arası sözleşmeler ve konuyla ilgili güncel çalışmaların tartışılması planlanmaktadır.

Dersin içeriği
1- İklim Değişikliği Bilimsel bir gerçek midir? Konunun öncesinde iklim değişikliğinin artık reddedilemez bir bilimsel gerçek olup olmadığı güncel bilimsel çalışmalar ile tartışılacaktır.
2- İklim değişikliği ve Hava durumu kavramları nelerdir? Oldukça karıştırılan bu iki kavram farkları ile incelenecek ortak noktaları ise öğrenciler ile birlikte yorumlanacaktır. İklimin hava durumu gibi kısa vadede değişebilip olup olmadığı fikri üzerine düşünme pratiği gerçekleştirilecektir.
3- İklim değişikliği ve hava durumu faaliyetlerinin atmosferin neresinde gerçekleştiği sorusu cevap bulacaktır. Ayrıca Ozon delinmesi ile iklim değişim mekanizması farklı yine ilgili haftada anlatılacaktır. Atmosfer pencereleri olarak ifade edilen sistemlerde bu hafta içerisinde aktarılacaktır.
4- Sera etkisi oluşumunda etkisi olan fosil yakıt kavramı anlatılacaktır. Fosil yakıtların nasıl oluştuğu? türlerinin ne olduğu? yandıkları zaman neden CO2 emisyonu yaydıkları animasyonlar ile anlatılacaktır. İlave olarak fosil yakıtların da kendi içerisinde kıyaslanması pozitif ve negatif yönlerinin değerlendirilmesi yapılacaktır.
5- Sera Etkisi denilen kavramın açıklanması fosil yakıtlar üzerinden açıklanacaktır. Sera etkisinin gündelik hayatta farkına varılmayan noktaları video ve animasyonlar ile desteklenerek açıklanacaktır. Sera gazlarının neler olduğu ve ışıma mekanizması kavramına değinilecektir.
6- İklim değişimine sera etkisi ile sebep olan ışıma mekanizması kavramı anlatılacaktır. Dünyanın enerji bütçesi ve elektromanyetik ışıma sisteminin temel noktaları ve bunun sera etkisi oluşturmadaki önemi üzerine durulacaktır.
7- Albedo etkisinin önemi anlatılacaktır. permafrost yapılar ve pozitif geri bildirim kavramı açıklanacaktır. Neden albedonun bozulması gelecekte önem yaratacak sorusu üzerinden gidilecek örnek sistemler tartışılacaktır.
8- İklim değişikliği kavramının hangi problemleri beraberinde getireceği anlatılacaktır. IPCC raporları ve ülkeleri uyarıları üzerinden ders tamamlanacaktır. İklim değişimi ile sadece sıcaklık artışı değil bunun yanında gerçekleşecek birçok çevresel etkileşim değerlendirilecektir.
9- İklim değişimi ile mücadelede ülkelerin ortak davranışlarının neler olduğu anlatılacaktır. Hangi uluslararası sözleşme veya protokollerin olduğu? Amaçlarının neler olduğu? Türkiye olarak bizim pozisyonumuzun neler olduğu soruları ders kapsamında cevaplandırılacaktır
10- Paris Anlaşması ve Kyoto protokolü kıyaslamalı açıklanacak ve esneklik mekanizmaları olarak belirtilen Karbon denkleştirme ve karbon emisyon ticareti kavramları dünyadan ve ülkemizden örnekler ile açıklanacaktır.
11- ARA SINAV HAFTASI
12- Yenilenebilir Enerji kaynakları kapsamlı bir şekilde açıklanıp bu kaynakların iklim değişikliği ile mücadeledeki önemi vurgulanacaktır.
13- Karbon sıfır, karbon nötr kavramları açıklanacaktır. Örnek projeler üzerinden çıkarımlar yapılacaktır. Ayrıca sürdürülebilirlik ilkeleri tek tek kapsamlı olarak açıklanacaktır. Hangi sistemlere sürdürülebilir diyebilirdiniz cevabı aranacaktır.
14- Akıllı ve çevreci proje örnekleri incelenip ülkemiz için hangilerinin neden ve nasıl uygulanacağı veya neden uygulanmadığı tartışılacaktır.
15- Bu felaket ile nasıl başa çıkılacağı, olayın sosyolojik boyutu, Maslow piramidi ve çevresel çözüm değerlendirme piramidi üzerinden açıklanacaktır.
16- Bu felaket ile nasıl başa çıkılacağı, olayın sosyolojik boyutu, Maslow piramidi ve çevresel çözüm değerlendirme piramidi üzerinden açıklanacaktır.
17- Bu felaket ile nasıl başa çıkılacağı, olayın sosyolojik boyutu, Maslow piramidi ve çevresel çözüm değerlendirme piramidi üzerinden açıklanacaktır.
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- İklim değişikliğine sebep olan unsurların öğrenilmesi.
2- İklim değişikliğini yaratacağı etkilerin öğrenilmesi.
3- İklim değişikliği ile mücadelede izlenecek adımların öğrehttps://dbp.erciyes.edu.tr/Default.aspxnilmesi.
4- İklim değişikliğini azaltım stratejilerinin öğrenilmesi.
5- İklim değişikliği ile ilgili uluslararası ve ulusal anlaşmalar ve eylem planları.
6- Mesleki uygulamalarda İklim adaptasyonunun değerlendirilmesi
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Temel Tasarım ve Biçimsel Kompozisyon
2- Tasarım Düşüncesi Becerisi
3- Kuramsal Bilgi Becerisi
4- Görsel İletişim ve Grafik Anlatım
5- Eleştirel Düşünme
6- Araştırma ve Yorumlama Becerileri
7- Kültürel Çeşitlilik ve Küresel Örnekler
8- Geniş Kapsamlı Tasarım
9- İletişim ve Disiplinlerarası Çalışma
10- Toplum ve Çevre Sorumluluğu
11- Yasal Sorumluluklar ve Mesleki Etik
12- Taşıyıcı Sistemler
13- Yapı Malzemeleri ve Uygulamaları
14- Proje ve Yapım Yönetimi
15- Çevre Kontrolü ve Servis Sistemleri
16- Sürdürülebilir Tasarım
17- Tarihi Çevre Koruma Bilinci
18- Tarihi Yapı ve Çevre Belgeleme
19- Mimari Çeşitlilik ve Yerel Mimarlıklar
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 2 2 4
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 15 15
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     74
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Climate change: The IPCC scientific assessment Houghton, J T; Jenkins, G J; Ephraums, J J /Cambridge, MA (United States); Cambridge University Press
Yardımcı Kaynaklar 21.Yüzyılda İklim Krizi,Paris Anlaşması ve İklim Değişikliğine Uyum /BARAN BOZOĞLU

Ders ile ilgili dosyalar