Giriş | English

Doktora > Fen Bilimleri Enstitüsü > Gida Mühendisliği (doktora) > ET TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ET TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER Üçüncü düzey GDM 610 Seçmeli 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri GM-401 Et Teknolojisi dersini almış olmak, Lisansüstü öğrenciler
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Prof.Dr. Zülal KESMEN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temelli.
Dersin amacı Bu dersin amacı öğrencileri et endüstrisinde ve et işlenmesinde son zamanlarda kullanılan yeni teknolojiler ve hakkında bilgilendirmektir.
Dersin tanımı Fonksiyonel et ürünleri elde etmek için yeni yaklaşımları, fonksiyonel et ürünleri elde etmek için yeni yaklaşımları, et ürünlerinde yeni paketlenme yöntemleri

Dersin içeriği
1- Modern kesimhaneler için otomasyonn çalışmaları
2- Etin Hot-boning tekniği ile ayrılması
3- Ete yüksek hidrostatik basınç uygulanması ve et işleme
4- Et kalitesi ve güvenliğini arttırmak için hidrodinamik basınç uygulaması
5- Fonksiyonel et ürünleri elde etmek için yeni yaklaşımlar
6- Nitrit içermeyen kürlenmiş et ürünleri üretimi
7- Kurutulmuş-kürlenmiş et ürünleri üretimi için biyokimyasal proteoliz yöntemi
8- Ara sınav
9- Hızlandırılmış kurutulmuş-kürlenmiş et ürünleri üretiminde vakum tuzlama işlemi
10- Et kaynaklı patojenlere karşı bakteriyosin kullanımı
11- Et endüstrisinde kullanılan starterler kültürlerdeki en son gelişmeler
12- Modifiye atmosfer paketleme
13- Et ürünlerinde aktif paketlenme yöntemi
14- Denge aktif paketlenme yöntemi
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Et endüstrisinde kullanılan yeni teknoloji ve uygulamalar hakkında bilgi edinmek
2- Fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi
3- Yaşamda öğrenme ve uygulama bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
4- -
5- -
6- -
7- -
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
2- Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
3- Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
4- Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
5- Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
6- Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
7- Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
8- Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
9- Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
10- Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 6 20 120
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 6 10 60
Ödevler 2 3 6
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     192
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Advanced Technıologies For Meat Processing, Leo M.L. Nollet, Fidel Toldra,CRC Press, 2006
Yardımcı Kaynaklar -

Ders ile ilgili dosyalar