Giriş | English

Lisans > Edebiyat Fakültesi > Sanat Tarihi > AVRUPA SANATI I
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
AVRUPA SANATI I Birinci düzey SNT307 Seçmeli 5 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. NİLAY ÇORAĞAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. NİLAY ÇORAĞAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Kaynaklar eşliğinde eserler, fotoğraf ve çizimlerle desteklenerek anlatılacaktır.
Dersin amacı Dersin amacı, 14–16. yüzyıllarda, Avrupa’daki Ön, Erken ve Yüksek Rönesans sanatçılarını eserleri ile birlikte tanıtıp, incelemektir.
Dersin tanımı 14–16. yüzyıllarda Avrupa’daki Ön-Erken ve Yüksek Rönesans Sanatını içerir.

Dersin içeriği
1- 14-16. yüzyıl Avrupa sanatına giriş. Tempera, Fresko, Yağlı boya, Mozaik resim tekniklerinin öğretilmesi. Fresko tekniğinin tempera tekniğinden nasıl ayırt edileceğinin öğretilmesi.
2- 15. yüzyılda İtalya’da başlayan aydınlanma dönemi olan Rönesans akımının genel hatları ile tanıtılması. Ön Rönesans, Erken Rönesans, Geç Rönesans’ın kapsadığı yıllar yüzyıl sınırlandırması ile tanıtılması. Rönesans resim sanatının özelliklerinin anlatılması.NicolaPisano’nun (1250-1315) sanatının Siena Katedral Kürsüsü, Pisa Vaftiz Kürsüsü örnekleri üzerinden tanıtılması.GiovanniPisano’nun (1250-1315) sanatının Pisa Katedral Kürsüsü, Pistoia, St. Andreas Kürsüsü örnekleri üzerinden görsellerle tanıtılması.
3- PietroCavallini’nin (1240-1302) sanatının Trastevere''deki St. Cecilia Bazilikası''ndaki Son Yargı sahnesi, Roma St. Maria in Trastevere’de bulunan Meryam’e Müjde, İsa’nın Mabede Takdimi gibi örnekler üzerinden görsellerle anlatılması. Cimabue’nin (1240-1302) sanatının çeşitli Madonna örnekleri üzerinden görsellerle tanıtılması. Arezzo San Domanico’nun (1307) sanatının San Francisko Kilisesi Çarmıhta İsa, Koimesis sahneleri üzerinden tanıtılması.
4- 14. yüzyıl Avrupa’da sanat ve toplum yapısının anlatılması. GiottoDiBondone’nin (1266-1337) sanatını ve sanata getirdiği yeniliklerin Bedreddin Cömert’in Giotto’nun Sanatı adlı eser referans alınarak anlatılması. Padova Arena Kiliseciği, Floransa St. Croce, BardiŞapheli Floransa St. Croce, PeruzziŞapheli’nde bulunan duvar resimleri üzerinden tanıtılması. Asisi Yukarı Kilise’de bulunan Francesko’nun hayatından sahnelerin görseller eşliğinde tanıtılması
5- İtalya Siena Okulu’nun sanat özelliklerinin ve sanatçılarının tanıtılması. DucciodiBuoninsegna’nın (1260-1319) sanatının Ruccellai Meryem’i, Maesta Meryem’i, Meryem’e Müjde sahneleri, Koimesis sahneleri, Masumların Katli gibi örnekler üzerinden görsellerle tanıtılması. Simone Martini’nin (1280-1344)) sanatının, La Maeste Meryem, Guidoriccio da Frogliano at thesiege of Montemassi, Meryem’e Müjde gibi sahneler üzerinden görsellerle tanıtılması.
6- Duccio’nun öğrencileri olan AmbrogioLorenzetti ve PietroLorenzetti’nin (Lorenzatti Kardeşler) resim sanatının tanıtılması. AmbrogioLorenzetti’nin sanatının, İyi ve Kötü, İyi Yönetim, Kötü Yönetim, Meryem’e Müjde, Madonna gibi örnekler üzerinden görsellerle tanıtılması. PietroLorenzetti’nin sanatının Meryem’e Müjde, Meryem’in Doğumu, Yusuf’un Rüyası gibi sahneler üzerinden görsellerle tanıtılması.
7- 15. yüzyıl Avrupa sanat ve toplum yapısının tanıtılması. Sanat alanında bu dönemde koruyucu bir aile olan Medici ailesinin anlatılması. (KozimoMedici, Lorenzo Medici, GiovanniMedici) Floransa Katedrali Vaftizhanesinin kapıları için yapılan yarışmanın anlatılması.
8- Ara Sınav (Vize)
9- Lorenzo Ghiberti’nin (1378-1455) Commentari adlı kitabı ve Floransa Katedrali Vaftizhanesi için yaptığı on panodan oluşan kapısının tanıtılması. DonatoDiBettoBardi’nin (1386-1466) sanatının Davud Heykeli, Aziz Georgius Heykeli, Siena Katedrali Vaftizhanesi Kurnası Tunç Kabartmaları eserleri üzerinden görsellerle tanıtılması.
10- Fra Angelico’nun (1395-1455) sanatının, Müjde, İsa’nın Çarmıhtan İndirilişi, İsa’nın Yakalanması ve Madonnalar gibi eserleri üzerinden görsellerle tanıtılması. Fra FlippoLippi’nin (1406-1469) sanatının, Meryem ve İsa gibi eserler üzerinden görsellerle tanıtılması.
11- Andrea Del Castagno’nun(1417-1457)sanatının St. Apollonia‘nın yemekhanesi için yapılan Son Akşam Yemeği, Komutan Portresi, Zırhlı Asker gibi eserler üzerinden görsellerle tanıtılması. PieroDellaFrancesca’nın (1416-1492) sanatının İsa’nın Vaftizi, İsa’nın Dirilmesi ve ahşap üzerine tempera tekniğinde yapılan İtalya’da Uffizi Galeri’sinde bulunan portreler gibi eserler üzerinden görsellerle tanıtılması.
12- Alberti ve mimari kuramlarının anlatılması. Alberti’nin Resim ve Mimari adlı kitabının tanıtılması. Ruccelai Sarayı’nın görseller eşliğinde anlatılması.
13- FlippoBrunelleschi’nin (1377-1446) mimariye getirdiği yeniliklerin tanıtılması. Doğrusal perspektif anlayışından bahsedilmesi. Sanatçının mimari anlayışının Floransa Öksüzler Yurdu, Pazzi Şapeli, Floransa Katedrali’nin Kubbesi gibi mimari eserler üzerinden görseller eşliğinde tanıtılması.
14- Rönesans sanatı hakkında genel tekrar yapılması.
15- Yarı Yıl Sonu Sınavı (Final)
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- 14-16. yüzyıl Avrupa Sanatı hakkında genel bilgi edinir. Avrupa resim sanatı resim teknikleri olan Tempera, Fresko, Yağlı boya, Mozaik resim tekniklerini bilir. Fresko tekniğini tempera resimtekniğininden ayırır.
2- Rönesans sanatını tanır. Ön Rönesans, Erken Rönesans, Geç Rönesans dönemlerini bilir. Rönesans resim sanatının kurallarını söyleyebilir. NicolaPisano, . GiovanniPisano, eserlerini tanır, anlatır.
3- PietroCavallini, Arezzo San Domanico ve Cimabue’nin eserlerini tanır, anlatır.
4- 14. yüzyıl Avrupa’da sanat ve toplum yapısını tanır. GiottoDiBondene’nin resim sanatına getirdiği yenilikleri öğrenir. Sanatçının eserlerini tanır.
5- İtalya Siena Okulu’nun sanat özelliklerini ve sanatçılarını öğrenir. DucciodiBuoninsegna, Simone Martini’nin eserlerini tanır, anlatır.
6- Lorenzetti Kardeşleri eserleri ile tanır.
7- 15. yüzyıl Avrupa sanat ve toplum yapısını bilir. Medici ailesini tanır. 15. Yüzyıl Avrupa sanatı için önemli bir olay olan Floransa Katedrali Vaftizhanesi için yapılan yarışmayı öğrenir.
8- Lorenzo Ghibertive DonatoDiBettoBardi’ninsanatını ve eserlerini tanır.
9- Fra Angelico ve Fra FlippoLippi’nin sanatını ve eserlerini tanır.
10- FlippoBrunelleschi’nin (1377-1446) mimari anlayışını bilir. Eserlerini tanır

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Alanındaki bilgileri içeren ders kitapları ve diğer kaynaklarla desteklenen bilgilere sahip olma, sahip olduğu bu bilgileri yazılı ve sözlü olarak aktarabilme, edindiği bilgiyi alanında kullanabilme.
2- Sanat Tarihi araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak sanat eserini tanımlayabilme, sanat eserlerine dini, mitolojik ve ikonografik açıdan bakabilme, analiz ve yorum yapabilme.
3- Bir eserin öz niteliklerinden yola çıkarak dönemin genel özelliklerini ayırt edebilme ve farklı eserler arasında bağlantı kurabilme.
4- Farklı dillerde yer alan epigrafik ve paleografik yazıları okuyabilme ve disiplinler arası çalışma yaparak çözümleyebilme.
5- Bilimsel düşünme becerisi kazanarak analitik düşünebilme.
6- Alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
7- Alanı ile ilgili belgeleme, restitüsyon ve restorasyon yöntemlerini uygulayabilme, plan, kesit, izdüşümü gibi çizim tekniklerini kullanarak çizim yapabilme.
8- Yaşam boyu öğrenmeyle ilişkili olarak kendini sürekli olarak yenileyebilme
9- Kütüphane, arşiv, internet gibi kaynaklardan yararlanma biçimini öğrenme ve alanı ile ilgili gelişmeleri takip edebilme
10- Alan çalışmalarında arazinin yapısına uygun bir çalışma sistemi kurabilme.
11- Kültür varlıklarını koruma ve onarma ile ilgili edindiği bilgileri çağdaş gereksinimler doğrultusunda uygulayabilme, 2863 sayılı kanun çerçevesinde çalışma disiplini sağlayabilme.
12- Sanat eserlerinin ortaya çıkarılması, müze ve sergi gibi topluma açık ortamlarda sergilenmesine yönelik yöntemleri bilme ve uygulayabilme.
13- Çeşitli coğrafyaların uygarlık ve kültürleri arasında bağlantı kurabilme.
14- Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi geliştirebilme.
15- İslami dönem Türk sanatının ortaya koyduğu kültürel mirası öğrenme, tanıma ve tanıtma yeteneği kazandırabilme
16- Tarih öncesi devirler dahil, Orta ve yeni çağlar boyunca Avrupa’daki mimari, resim ve heykel konularında bilgilendirme ve değişen üslupları tanıyabilme yeteneği kazandırabilme.
17- Mimari, seramik, halı-kilim vb. dokumalar, minyatür, hat, çini, maden, resim, heykel, kalem işi, sikke ve vb. başlıca Sanat Tarihi konularında bilgilendirebilme.
18- Sanat Tarihi alanında kültürel mirasın evrenselliğine inanarak kültürlere ve değerlere eşit mesafede olabilme.
19- Saha çalışmalarında Sanat Tarihi yöntem ve teknikleri ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
20- Günümüzde karşılaşılan problemlerden yola çıkarak geçmiş ve bugün arasında bağlantı kurup, geleceğe dair çıkarımlarda bulunabilme.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 2 26
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 1 13
Ödevler 2 5 10
Sunum / Seminer hazırlama 2 5 10
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 1 7 7
Toplam iş yükü     88
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar BEKSAÇ Engin, Tayfun AKKAYA, Kaynak ve Kökleriyle Avrupa Resim Sanatı: Gelişim ve Değişim Süreci İçinde Başlangıcından Rönesans Sonuna, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 1990, İstanbul. FrederickHart, History of İtalian Renaissence Art, New York, 1979. AmesLewis Francis, Drawing in EarlyRenaissenceİtaly, New Haven, 1981. FrederickHart, A History of Painting, Sculptureand Architecture, New York, 1980. ÖNDİN Nilüfer, Rönesans Düşüncesi ve Resim Sanatı, Hayalperest Yayınevi, 2016, İstanbul. LABNO Jeannie, Rönesans: Ayrıntıda Sanat, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2014, İstanbul. CARR-GOMM Sarah, Sanat: Sanatın Gizli Dili, çev: LizetDeadato, İnkılap Yayınevi, 2014, İstanbul. CÖMERT Bedrettin, Giotto’nun Sanatı, De Ki Basım Yayım, 2006, Ankara.

Ders ile ilgili dosyalar
İndir  -