Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
MİKROBİYOLOJİ VE STERİLİZASYON |
Birinci düzey |
AHH 193 |
Zorunlu |
1 |
4.00 |
4.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Yok
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. MÜGE OĞUZKAYA ARTAN
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
PROF. DR. MÜGE OĞUZKAYA ARTAN
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
-
|
Dersin veriliş şekli
|
Yüz yüze
|
Dersin amacı
|
Mikroorganizmaları tanıyan, nasıl ürediklerini ve ölmeleri için uygulanması gereken yöntemleri; sterilizasyon, dezenfeksiyon, antisepsi, bilen sağlık teknikerleri yetiştirmek.
|
Dersin tanımı
|
Mikroorganizma, çevre, hasta ve sağlık teknikerliği kavramlarını ilişkilendirebilme, sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi konularını ameliyathanede, hasta ve sağlık teknikeri boyutu ile ele alabilme.
|
1- |
*Mikrobiyolojiye giriş mikroorganizmaların canlılar alemindeki yeri
|
2- |
*Klinik mikroskobi, bakteriler, mantar, parazit ve virüs morfolojileri, anatomileri
|
3- |
*Mikroorganizmaların beslenme ve üremeleri mikrobiyolojik test yöntemleri
*Sterilizasyon nedir?
|
4- |
*Antibiyotikler
*Sterilizasyon yöntemleri
|
5- |
*Antibiyotiklerin etki mekanizmaları
*Sterilizasyon yöntemleri
|
6- |
*Hastane enfeksiyonu
*Dezenfeksiyon nedir?
|
7- |
vize
|
8- |
Ara sınav değerlendirmesi. Sınav sorularının cevapları ile ilgili geri bildirimlerin yapılması.
*İmmünolojiye giriş,İmmün sistemde rol alan hücreler ve organlar
*Dezenfeksiyon yöntemleri
|
9- |
*İn vitro ve in vivo antijen-antikor birleşmesi, otoimmünite, aşı ve serumlar
*Antisepsi, antiseptik olarak kullanılan ajanlar
|
10- |
*Enfeksiyon, bulaşma yolları, korunma yolları
*Spaulding kriterleri, hasta bakımında kullanılan alet/malzemelerin gruplandırılması.
|
11- |
*El hijyeni
*Merkezi sterilizasyon üniteleri(MSÜ) ana faaliyetleri
|
12- |
*Enfeksiyondan korunmada kullanılan yöntemler
*Kontamine aletlerin MSÜ''''''''''''''''ye teslimi, genel transfer kuralları
|
13- |
*Kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyonlar
|
14- |
*Kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyonlar
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Mikroorganizmaları tanır, yapılarını bilir.
|
2- |
Mikroorganizmaların beslenme ve üreme gereksinimlerini bilir.
|
3- |
Mikroorganizmaların öldürülme yöntemlerini bilir. Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi nedir ve uygulama alanlarını, yöntemlerini açıklar.
|
4- |
Antibiyotik nedir, etki mekanizmaları nelerdir açıklar.
|
5- |
Enfeksiyon hastalıklarının tanısında kullanılan mikrobiyolojik test yöntemlerini ve ne için istendiklerini bilir.
|
6- |
Merkezi sterilizasyon ünitesinin ana faaliyetlerini açıklar.
|
7- |
Merkezi sterilizasyon ünitesine genel transfer kurallarını bilir.
|
8- |
İmmün sistem ile ilgili temel yaklaşımları bilir.
|
9- |
Kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyonları ve korunma yollarını açıklar ve uygulayabilir.
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
İnsan vücudunun temel yapısı, organ ve sistemlerine ait tanım ve terimleri, yerleşimleri, komşulukları ve işleyişleri hakkında bilgi sahiptir.
|
|
2- |
Sağlığın korunması, sistemlere ait hastalıklar ve acil durumlarda ilk yardım bilgisine sahiptir.
|
|
3- |
Ameliyat odasındaki bütün alet ve cihazların periyodik kontrollerini yaptırır.
|
|
4- |
Ameliyat masasının her ameliyattan önce kontrolünü sağlar, hazır hale getirir ve gerekli malzemeleri hazırlar.
|
|
5- |
Ameliyat için hastaya uygun pozisyon verir.
|
|
6- |
Ameliyat sonrasında cerrahi aletlerin, malzemelerin ve ortamın dezenfeksiyonunu sağlayarak yeniden kullanıma hazır hale getirir.
|
|
7- |
Ameliyat sırasında hastadan çıkartılan herhangi bir cerrahi materyalin uygun bir şekilde ilgili birime gönderilmesini sağlar.
|
|
8- |
Cerrahi malzemelerin sterilizasyonunu ve uygun şartlarda muhafaza edilmesini sağlar.
|
|
9- |
Hastanın ameliyat odasına alınmasına ve ameliyat sonrası transportuna yardımcı olur.
|
|
10- |
Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe dahil olur.
|
|
11- |
Kendi alanı ile ilgili teknolojileri kullanır.
|
|
12- |
Birey ve halk sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir.
|
|
13- |
Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
|
|
14- |
Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar ve mesleki uygulamalarda kullanır.
|
|
15- |
Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
|
|
16- |
Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuatı anlar. Sosyal, kültürel ve hukuksal hak ve sorumluluklara uygun hareket eder.
|
|
17- |
Kalite yönetimi ve süreçlerine katılır.
|
|
18- |
Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
4
|
56
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
5
|
2
|
10
|
Ödevler
|
0
|
0
|
0
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlar
|
1
|
5
|
5
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
2
|
5
|
10
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
10
|
10
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
91
|
AKTS
|
|
|
4.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
40
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
40
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
*Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji, Özgür KISA, Nobel Tıp Kitabevleri.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
*Hemşireler için Mikrobiyoloji, Mustafa ALTINDİŞ, Nobel Tıp Kitabevleri.
|
|