Giriş | English

Lisans > Halil Bayraktar Sağlik Hizmetleri M.y.o. > Ameliyathane Hizmetleri > MİKROBİYOLOJİ VE STERİLİZASYON
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
MİKROBİYOLOJİ VE STERİLİZASYON Birinci düzey AHH 193 Zorunlu 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. MÜGE OĞUZKAYA ARTAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. MÜGE OĞUZKAYA ARTAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Mikroorganizmaları tanıyan, nasıl ürediklerini ve ölmeleri için uygulanması gereken yöntemleri; sterilizasyon, dezenfeksiyon, antisepsi, bilen sağlık teknikerleri yetiştirmek.
Dersin tanımı Mikroorganizma, çevre, hasta ve sağlık teknikerliği kavramlarını ilişkilendirebilme, sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi konularını ameliyathanede, hasta ve sağlık teknikeri boyutu ile ele alabilme.

Dersin içeriği
1- *Mikrobiyolojiye giriş mikroorganizmaların canlılar alemindeki yeri
2- *Klinik mikroskobi, bakteriler, mantar, parazit ve virüs morfolojileri, anatomileri
3- *Mikroorganizmaların beslenme ve üremeleri mikrobiyolojik test yöntemleri *Sterilizasyon nedir?
4- *Antibiyotikler *Sterilizasyon yöntemleri
5- *Antibiyotiklerin etki mekanizmaları *Sterilizasyon yöntemleri
6- *Hastane enfeksiyonu *Dezenfeksiyon nedir?
7- vize
8- Ara sınav değerlendirmesi. Sınav sorularının cevapları ile ilgili geri bildirimlerin yapılması. *İmmünolojiye giriş,İmmün sistemde rol alan hücreler ve organlar *Dezenfeksiyon yöntemleri
9- *İn vitro ve in vivo antijen-antikor birleşmesi, otoimmünite, aşı ve serumlar *Antisepsi, antiseptik olarak kullanılan ajanlar
10- *Enfeksiyon, bulaşma yolları, korunma yolları *Spaulding kriterleri, hasta bakımında kullanılan alet/malzemelerin gruplandırılması.
11- *El hijyeni *Merkezi sterilizasyon üniteleri(MSÜ) ana faaliyetleri
12- *Enfeksiyondan korunmada kullanılan yöntemler *Kontamine aletlerin MSÜ''''''''''''''''ye teslimi, genel transfer kuralları
13- *Kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyonlar
14- *Kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyonlar
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mikroorganizmaları tanır, yapılarını bilir.
2- Mikroorganizmaların beslenme ve üreme gereksinimlerini bilir.
3- Mikroorganizmaların öldürülme yöntemlerini bilir. Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi nedir ve uygulama alanlarını, yöntemlerini açıklar.
4- Antibiyotik nedir, etki mekanizmaları nelerdir açıklar.
5- Enfeksiyon hastalıklarının tanısında kullanılan mikrobiyolojik test yöntemlerini ve ne için istendiklerini bilir.
6- Merkezi sterilizasyon ünitesinin ana faaliyetlerini açıklar.
7- Merkezi sterilizasyon ünitesine genel transfer kurallarını bilir.
8- İmmün sistem ile ilgili temel yaklaşımları bilir.
9- Kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyonları ve korunma yollarını açıklar ve uygulayabilir.
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- İnsan vücudunun temel yapısı, organ ve sistemlerine ait tanım ve terimleri, yerleşimleri, komşulukları ve işleyişleri hakkında bilgi sahiptir.
2- Sağlığın korunması, sistemlere ait hastalıklar ve acil durumlarda ilk yardım bilgisine sahiptir.
3- Ameliyat odasındaki bütün alet ve cihazların periyodik kontrollerini yaptırır.
4- Ameliyat masasının her ameliyattan önce kontrolünü sağlar, hazır hale getirir ve gerekli malzemeleri hazırlar.
5- Ameliyat için hastaya uygun pozisyon verir.
6- Ameliyat sonrasında cerrahi aletlerin, malzemelerin ve ortamın dezenfeksiyonunu sağlayarak yeniden kullanıma hazır hale getirir.
7- Ameliyat sırasında hastadan çıkartılan herhangi bir cerrahi materyalin uygun bir şekilde ilgili birime gönderilmesini sağlar.
8- Cerrahi malzemelerin sterilizasyonunu ve uygun şartlarda muhafaza edilmesini sağlar.
9- Hastanın ameliyat odasına alınmasına ve ameliyat sonrası transportuna yardımcı olur.
10- Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe dahil olur.
11- Kendi alanı ile ilgili teknolojileri kullanır.
12- Birey ve halk sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir.
13- Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
14- Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar ve mesleki uygulamalarda kullanır.
15- Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
16- Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuatı anlar. Sosyal, kültürel ve hukuksal hak ve sorumluluklara uygun hareket eder.
17- Kalite yönetimi ve süreçlerine katılır.
18- Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 2 10
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 5 5
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 5 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 10 10
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     91
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı *Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji, Özgür KISA, Nobel Tıp Kitabevleri.
Yardımcı Kaynaklar *Hemşireler için Mikrobiyoloji, Mustafa ALTINDİŞ, Nobel Tıp Kitabevleri.

Ders ile ilgili dosyalar