Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
FUNGAL BİYOTEKNOLOJİ |
Üçüncü düzey |
GDM 638 |
Seçmeli |
2 |
7.50 |
7.50 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Ön koşul dersi bulunmamaktadır
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. ZÜLAL KESMEN
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
PROF. DR. ZÜLAL KESMEN
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
-
|
Dersin veriliş şekli
|
Yüz yüze
|
Dersin amacı
|
Maya ve filamentli mantarlar tarafından üretilen ekonomik öneme sahip ürünlerin ve bunların endüstriyel üretim proseslerinin öğretilmesi
|
Dersin tanımı
|
Ekonomik öneme sahip antibiyotikler, pigmentler, farmosötikler, enzimler, vitaminler, organik asitler ve aminoasitler gibi birçok endüstriyel ürünün üretimi maya ve filamentli mantar metabolizmasının kullanımına dayanmaktadır. Ders kapsamında bu ürünlerin üretiminde kritik önemi olan fungal metabolizma, fungal genetik ve fungal fermantasyon sistemleri hakkında bilgi verilmekte ve ekonomik öneme sahip bazı biyoteknolojik ürünlerin üretim prosesleri açıklanmaktadır.
|
1- |
Fungal Metabolizma, Fungal Beslenme ve Hücresel Biyosentez
|
2- |
Fungal Genetik
|
3- |
Genom Dizi Analizi, Biyoinformatik Araçlar, Karşılaştırmalı Genomik
|
4- |
Post-Genomik Açıdan Fungal Genetik
|
5- |
Fungal Fermantasyon Sistemleri
|
6- |
Funguslardan Elde Edilen Farmakolojik ve Kimyasal Ürünler
|
7- |
Fungal Proteomikler, Protein izolasyonu, elektroforetik teknikler, kütle spektrometresi
|
8- |
Fungal Heterolog Protein Üretimi
|
9- |
Fungal Enzimlerin Üretimi
|
10- |
Fungal organik asitlerin üretimi
|
11- |
Fungal Antibiyotik Üretimi
|
12- |
Maya Ekstraktları ve tek hücre proteini
|
13- |
Antifungal Ajanların Üretimi
|
14- |
Antifungal Ajanların Üretiminin değerlendirilmesi
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Fungal metabolizma hakkında bilgi edinmek
|
2- |
Fungal ürünlerin üretiminde uygulanan up stream ve down stream işlemleri öğrenmek
|
3- |
Fungal ürünlerin üretiminde kullanılan fermentasyon sistemlerini öğrenmek
|
4- |
Funguslardan ekonomik değere sahip endüstriyel ürünlerin üretiminde kullanılan yöntemleri öğrenmek
|
5- |
Rekombinant fungal suşların üretimi ve rekombinant protein ekspresyonu hakkında bilgi sahibi olmak
|
6- |
-
|
7- |
-
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
|
|
2- |
Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
|
|
3- |
Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
|
|
4- |
Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
|
|
5- |
Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
|
|
6- |
Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
|
|
7- |
Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
|
|
8- |
Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
|
|
9- |
Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
|
|
10- |
Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
13
|
3
|
39
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
13
|
3
|
39
|
Ödevler
|
1
|
14
|
14
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlar
|
1
|
46
|
46
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
46
|
46
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
0
|
0
|
0
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
184
|
AKTS
|
|
|
7.50
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
30
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
1
|
10
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
40
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Kavanagh, K. (2011). Fungal fermentations systems and products. Fungi: biology and applications, 125-146.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Kavanagh, Kevin. "Biology and Applications." (2005)
|
|