Giriş | English

Doktora > Fen Bilimleri Enstitüsü > Gida Mühendisliği (doktora) > FUNGAL BİYOTEKNOLOJİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
FUNGAL BİYOTEKNOLOJİ Üçüncü düzey GDM 638 Seçmeli 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşul dersi bulunmamaktadır
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ZÜLAL KESMEN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. ZÜLAL KESMEN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Maya ve filamentli mantarlar tarafından üretilen ekonomik öneme sahip ürünlerin ve bunların endüstriyel üretim proseslerinin öğretilmesi
Dersin tanımı Ekonomik öneme sahip antibiyotikler, pigmentler, farmosötikler, enzimler, vitaminler, organik asitler ve aminoasitler gibi birçok endüstriyel ürünün üretimi maya ve filamentli mantar metabolizmasının kullanımına dayanmaktadır. Ders kapsamında bu ürünlerin üretiminde kritik önemi olan fungal metabolizma, fungal genetik ve fungal fermantasyon sistemleri hakkında bilgi verilmekte ve ekonomik öneme sahip bazı biyoteknolojik ürünlerin üretim prosesleri açıklanmaktadır.

Dersin içeriği
1- Fungal Metabolizma, Fungal Beslenme ve Hücresel Biyosentez
2- Fungal Genetik
3- Genom Dizi Analizi, Biyoinformatik Araçlar, Karşılaştırmalı Genomik
4- Post-Genomik Açıdan Fungal Genetik
5- Fungal Fermantasyon Sistemleri
6- Funguslardan Elde Edilen Farmakolojik ve Kimyasal Ürünler
7- Fungal Proteomikler, Protein izolasyonu, elektroforetik teknikler, kütle spektrometresi
8- Fungal Heterolog Protein Üretimi
9- Fungal Enzimlerin Üretimi
10- Fungal organik asitlerin üretimi
11- Fungal Antibiyotik Üretimi
12- Maya Ekstraktları ve tek hücre proteini
13- Antifungal Ajanların Üretimi
14- Antifungal Ajanların Üretiminin değerlendirilmesi
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Fungal metabolizma hakkında bilgi edinmek
2- Fungal ürünlerin üretiminde uygulanan up stream ve down stream işlemleri öğrenmek
3- Fungal ürünlerin üretiminde kullanılan fermentasyon sistemlerini öğrenmek
4- Funguslardan ekonomik değere sahip endüstriyel ürünlerin üretiminde kullanılan yöntemleri öğrenmek
5- Rekombinant fungal suşların üretimi ve rekombinant protein ekspresyonu hakkında bilgi sahibi olmak
6- -
7- -
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
2- Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
3- Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
4- Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
5- Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
6- Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
7- Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
8- Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
9- Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
10- Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 3 39
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 3 39
Ödevler 1 14 14
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 46 46
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 46 46
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     184
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Kavanagh, K. (2011). Fungal fermentations systems and products. Fungi: biology and applications, 125-146.
Yardımcı Kaynaklar Kavanagh, Kevin. "Biology and Applications." (2005)

Ders ile ilgili dosyalar