Giriş | English

Doktora > Fen Bilimleri Enstitüsü > Kimya (doktora) > PROTEİN AYIRMA VE SAFLAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
PROTEİN AYIRMA VE SAFLAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Üçüncü düzey KIM 675 Seçmeli 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. NALAN ÖZDEMİR
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. NALAN ÖZDEMİR
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Proteinlerin özelliklerini, ayrılma ve saflaştırma prensiplerinin kavranmasını kapsar.
Dersin tanımı Biyolojik ürünlerin özellikleri, ön işlemler, enzimatik, kimyasal ve fiziksel hücre parçalama yöntemleri. Protein izolasyonu; protein kaynağı biyolojik objeler, protein stabilizasyonu, proteinlerin kantitatif ve kalitatif tayini. Santrifüj ve santrifüj uygulamaları. Çöktürme ve uygulamaları, fraksiyonel çöktürme. Kromatografik yöntemler ve kromatografik ayırmalar; Jel filtrasyon kromatografisi, iyon değiştirme kromatografisi, affinite kromatografisi, kağıt kromatografisi, diğer kromatografik teknikler. Elektroforez ve elektroforetik yöntemler; Jel elektroforezi, SDS-PAGE, İzoelektrik fokuslama, iki boyutlu (2D) elektroforez.

Dersin içeriği
1- Biyolojik ürünlerin özellikleri
2- Ön işlemler, enzimatik, kimyasal ve fiziksel hücre parçalama yöntemleri
3- Protein izolasyonu; protein kaynağı biyolojik objeler
4- Protein stabilizasyonu, proteinlerin kantitatif ve kalitatif tayini
5- Santrifüj ve santrifüj uygulamaları
6- Çöktürme ve uygulamaları, fraksiyonel çöktürme
7- Ara sınav
8- Kromatografik yöntemler; Jel filtrasyon kromatografisi
9- Kromatografik yöntemler; iyon değiştirme kromatografisi
10- Kromatografik yöntemler; affinite kromatografisi
11- Kromatografik yöntemler; kağıt kromatografisi, diğer kromatografik teknikler
12- Elektroforez ve elektroforetik yöntemler; Jel elektroforezi
13- SDS-PAGE, İzoelektrik fokuslama
14- İki boyutlu (2D) elektroforez
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Biyolojik ürünlerin özellikleri, ön işlemler, enzimatik, kimyasal ve fiziksel hücre parçalama yöntemlerini öğrenme
2- Protein izolasyonu; protein kaynağı biyolojik objeleri öğrenme
3- protein stabilizasyonunu öğrenme
4- proteinlerin kantitatif ve kalitatif tayini öğrenme
5- Santrifüj ve santrifüj uygulamaları öğrenme
6- Çöktürme ve uygulamaları, fraksiyonel çöktürmeyi öğrenme
7- Kromatografik yöntemleri öğrenme
8- kromatografik ayırmaları öğrenme
9- Jel filtrasyon kromatografisi, iyon değiştirme kromatografisi, affinite kromatografisi, kağıt kromatografisi, diğer kromatografik teknikleri öğrenme
10- Elektroforez ve elektroforetik yöntemler; Jel elektroforezi, SDS-PAGE, İzoelektrik fokuslama, iki boyutlu (2D) elektroforezi öğrenme

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Yüksek Lisans düzeyindeki bilgi ve becerilerini, aynı veya farklı bir alanda uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve analiz edip, yorumlar.
2- Kendi alanında kullanılan modern araç ve gereçleri kullanmada ve geliştirmede uzmanlaşır.
3- Alanında edindiği bilgileri diğer disiplin alanlarından gelen bilgilerle sentezleyerek yorumlar ve yeni fikirler yaratır.
4- Alanında sahip olduğu üst düzey bilgi ve tecrübeyi, içinde bulunduğu koşullara uyarlayarak farklı araştırma yöntemlerini kullanır ve ortaya çıkan problemlere karşı bilimsel yaklaşımlar ve stratejiler geliştirir.
5- Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
6- En az bir yabancı dili kullanarak alanıyla ilgili yabancı kaynaklara ulaşır, bilgilerini günceller ve meslektaşlarıyla dünya çapında sözlü, yazılı ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
7- Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 14 2 28
Sunum / Seminer hazırlama 5 2 10
Kısa sınavlar 3 3 9
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 14 3 42
Toplam iş yükü     185
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 2 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Lehninger Principles of Biochemistry, David L. Nelson, Michael M. Cox, Worth Publishers, 2000, Newyork.
Yardımcı Kaynaklar Lippincott’s Biyokimya, Çeviri, Prof.Dr. Asuman Tokullugil, Uzm.Dr. Melahat Dirican, Uzm.Dr. Engin Ulukaya, Nobel Yayınevi, 1997, İstanbul. Biyokimya, Prof. Dr. Edip Keha, Prof. Dr. İrfan Kührevioğlu. Aktif yayınevi, 2007.

Ders ile ilgili dosyalar