Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Makine Mühendisliği > PROTEİN AYIRMA VE SAFLAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
PROTEİN AYIRMA VE SAFLAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Birinci düzey KIM 675 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. NALAN ÖZDEMİR
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. NALAN ÖZDEMİR
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Proteinlerin özelliklerini, ayrılma ve saflaştırma prensiplerinin kavranmasını kapsar.
Dersin tanımı Biyolojik ürünlerin özellikleri, ön işlemler, enzimatik, kimyasal ve fiziksel hücre parçalama yöntemleri. Protein izolasyonu; protein kaynağı biyolojik objeler, protein stabilizasyonu, proteinlerin kantitatif ve kalitatif tayini. Santrifüj ve santrifüj uygulamaları. Çöktürme ve uygulamaları, fraksiyonel çöktürme. Kromatografik yöntemler ve kromatografik ayırmalar; Jel filtrasyon kromatografisi, iyon değiştirme kromatografisi, affinite kromatografisi, kağıt kromatografisi, diğer kromatografik teknikler. Elektroforez ve elektroforetik yöntemler; Jel elektroforezi, SDS-PAGE, İzoelektrik fokuslama, iki boyutlu (2D) elektroforez.

Dersin içeriği
1- Biyolojik ürünlerin özellikleri
2- Ön işlemler, enzimatik, kimyasal ve fiziksel hücre parçalama yöntemleri
3- Protein izolasyonu; protein kaynağı biyolojik objeler
4- Protein stabilizasyonu, proteinlerin kantitatif ve kalitatif tayini
5- Santrifüj ve santrifüj uygulamaları
6- Çöktürme ve uygulamaları, fraksiyonel çöktürme
7- Ara sınav
8- Kromatografik yöntemler; Jel filtrasyon kromatografisi
9- Kromatografik yöntemler; iyon değiştirme kromatografisi
10- Kromatografik yöntemler; affinite kromatografisi
11- Kromatografik yöntemler; kağıt kromatografisi, diğer kromatografik teknikler
12- Elektroforez ve elektroforetik yöntemler; Jel elektroforezi
13- SDS-PAGE, İzoelektrik fokuslama
14- İki boyutlu (2D) elektroforez
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Biyolojik ürünlerin özellikleri, ön işlemler, enzimatik, kimyasal ve fiziksel hücre parçalama yöntemlerini öğrenme
2- Protein izolasyonu; protein kaynağı biyolojik objeleri öğrenme
3- protein stabilizasyonunu öğrenme
4- proteinlerin kantitatif ve kalitatif tayini öğrenme
5- Santrifüj ve santrifüj uygulamaları öğrenme
6- Çöktürme ve uygulamaları, fraksiyonel çöktürmeyi öğrenme
7- Kromatografik yöntemleri öğrenme
8- kromatografik ayırmaları öğrenme
9- Jel filtrasyon kromatografisi, iyon değiştirme kromatografisi, affinite kromatografisi, kağıt kromatografisi, diğer kromatografik teknikleri öğrenme
10- Elektroforez ve elektroforetik yöntemler; Jel elektroforezi, SDS-PAGE, İzoelektrik fokuslama, iki boyutlu (2D) elektroforezi öğrenme

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- 1a) Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimine sahip olma becerisi.
2- 1b) Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
3- 2) Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
4- 3) Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
5- 4) Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
6- 5) Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
7- 6) Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
8- 7a) Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi.
9- 7b) En az bir yabancı dil bilgisine sahip olma becerisi.
10- 7c) Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
11- 8a) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci.
12- 8b) Bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
13- 9) Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
14- 10) Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
15- 11) Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 14 2 28
Sunum / Seminer hazırlama 5 2 10
Kısa sınavlar 3 3 9
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 14 3 42
Toplam iş yükü     185
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 2 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Lehninger Principles of Biochemistry, David L. Nelson, Michael M. Cox, Worth Publishers, 2000, Newyork.
Yardımcı Kaynaklar Lippincott’s Biyokimya, Çeviri, Prof.Dr. Asuman Tokullugil, Uzm.Dr. Melahat Dirican, Uzm.Dr. Engin Ulukaya, Nobel Yayınevi, 1997, İstanbul. Biyokimya, Prof. Dr. Edip Keha, Prof. Dr. İrfan Kührevioğlu. Aktif yayınevi, 2007.

Ders ile ilgili dosyalar