Giriş | English

Yüksek Lisans > Fen Bilimleri Enstitüsü > Tarim Bilimleri ve Teknolojileri(yl.ing) > YENİ GELİŞEN GIDA TEKNOLOJİLERİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
YENİ GELİŞEN GIDA TEKNOLOJİLERİ İkinci düzey GDM 545 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA FİNCAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Yrd.Doç.Dr.Mustafa Fincan
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı öğrencilere, yeni gelişen gıda işleme teknolojileri, bunların geleneksel işleme yöntemlerinden avantajları,uygulanma şekli, önemli ürün/proses parametreleri ve gıda işlemede hitap edebileceği alanlar hakkında bilgi kazandırmaktır.
Dersin tanımı Günümüzde gıdalar yaygın olarak geleneksel gıda işleme yöntemleri ile işlenmekle beraber, bu yöntemlerde önemli kalite kayıpları da olmaktadır.Bu boşluğu doldurmaya yönelik yeni teknolojiler dersin kapsamı alanındadır.Dersin başında gıdaların proseslerle işlenmesi ve dayanıklı hale getirme metodolojisi tanıtılıcak, daha sonra her bir/iki haftada bir yeni teknoloji işlenecektir.Bu kapsamda, yeni teknolojinin en önemli sonuçları,sonucun teorik mekanizması,gıda öğelerini nasıl etkilediği,pratikte nasıl gerçekleştirildiği, kendine has ve ortamla ilgili özel parametreleri ve uygulama potansiyeli olan alanlar üzerinde durulacaktır.

Dersin içeriği
1- Gıdalarda bozulma etmenleri ve gıdaları dayanıklı hale dönüştürme metodolojisi,
2- Dayanıklık sağlamaya yönelik klasik prosesler (ısıtma, dondurma ve kurutma vb), diğer gıda prosesleri
3- Yeni gelişen prosesler (YGP); gerekçeleri, klasik olanlarla karşılaştırması
4- YGP:Ultrases
5- YGP:Yüksek hidrostatik basınç
6- YGP:Vurgulu elektrik alanı; mikrobial inaktivasyon
7- YGP:Vurgulu elektrik alanı; ekstraksiyon ve ürün özelliklerini değiştirme
8- YGP:Ohmik ısıtma ve radyo frekans dalgaları
9- YGP:Mikro dalga
10- YGP:Ultraviole ve infrared
11- YGP:Ozon
12- YGP:Plasma
13- YGP:Radyasyon
14- YGP:Karbondioksit
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Dersin amacı doğrultusunda çıktılar kazanılmış olmalıdır
2- -
3- -
4- -
5- -
6- -
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 3 6 18
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 4 8
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 3 6 18
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 8 6 48
Toplam iş yükü     182
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   0
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Sun, D. W. (2005). Emerging technologies for food processing. Academic press.
Yardımcı Kaynaklar Ders notları ve sunumları

Ders ile ilgili dosyalar