Giriş | English

Lisans > Veteriner Fakültesi > Veteriner > VİROLOJİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
VİROLOJİ Birinci düzey 2.2.03 Zorunlu 4 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri YOK
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. AYŞE GENÇAY GÖKSU
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. AYŞE GENÇAY GÖKSU, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim SÖZDUTMAZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Araş. Gör. Dr. Büşra KAPLAN
Dersin veriliş şekli Yüzyüze
Dersin amacı Viral hastalıklara sebep olan virusların genel yapısı, mekanizması, yaşam siklusları, etiyolojisi, epidemiyolojisi ve patogenezinin öğretilmesi, Veteriner hekimlikte önem taşıyan viral enfeksiyonlar hakkında bilgi vermek
Dersin tanımı Genel viroloji ve virusların özellikleri, Hayvanlarda önemli enfeksiyon etkeni olan DNA ve RNA virusları, oluşturdukları hastalıklar, hastalıkların etyolojileri, bulaşma yolları, semptomları, patogenezler, teşhis, tedavi, korunma ve eradikasyon ilkeleri.

Dersin içeriği
1- TEORİK: -Virusların Kökeni ve Viroloji Biliminin Gelişimi, Virusların Yapısı ve Genel Özellikleri. - Viroloji tarihçesi PRATİK: - Viroloji laboratuvarı çalışma prensipleri ve biyogüvenlik kurallarının belirtilmesi. Uygulama alanlarında olası biyolojik-kimyasal tehlikeler ve önlemler konusunda bilgi aktarımı. - Viroloji laboratuvarının tanıtılması
2- TEORİK:Virüslerin genel özellikleri, Virusların Sınıflandırılması, Virüslerde çoğalma, PRATİK: Viral enfeksiyonlarda teşhis amaçlı örnekleme ve laboratuvara materyal gönderme
3- TEORİK: Virüslerde genetik Değişim, Virüslerin Üretilmesi, Virüs Konak hücre ilişkileri PRATİK: İnokulum hazırlanması
4- TEORİK: Virüs Konak hücre ilişkileri PRATİK: Doku ve hücre kültürleri, primer hücre kültürü hazırlama teknikleri
5- TEORİK: Viral enfeksiyonların epidemiyolojisi PRATİK: Doku ve hücre kültürleri, primer hücre kültürü hazırlama teknikleri
6- TEORİK: Viral Enfeksiyonların patogenezi PRATİK: Subkültür hazırlama ve hücrelerin uzun süreli muhafazası
7- TEORİK: Antiviral İmmunite PRATİK: Virüslerin hücre kültüründe üretilmesi, inokulasyon yöntemleri ve virüs üremesinin tesbiti
8- TEORİK: Parviroviriadae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar, Adenoviridae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar PRATİK: Deney hayvanları, kan alma ve inokulasyon yöntemleri
9- TEORİK: Herpesviriadae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar, Poxviriadae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar PRATİK: Embriyolu tavuk yumurtası inokulasyon yöntemleri
10- TEORİK: Picornaviriadae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar, Togaviriadae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar PRATİK:Virüslerin titrasyonu
11- TEORİK: Flaviviriadae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar, Coronaviriadae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar PRATİK:
12- TEORİK: Paramyxoviridae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar PRATİK: Nötralizasyon testi ve virolojide kullanımı
13- TEORİK: Orthomyxoviridae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar, Orthobunyaviriadae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar PRATİK: Hemaglutinasyon ve hemaglutinasyon inhibisyon testi ve virolojide kullanımı
14- TEORİK: Reoviriadae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar PRATİK: ELISA tekniği ve virolojide kullanımı
15- TEORİK: Retroviriadae ailesi ve oluşturduğu enfeksyonlar, Prion hastalıkları PRATİK: Moleküler teknikler ve virolojide kullanımı
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Virüslerin yapısı genel özellikleri sınıflandırması ve çoğalmalarına ilşkin temel bilgileri edinir.
2- Virüslerin patogenezi, virüslerin in vivo ve in vitro yöntemlerle üretilmesi hakkında temel bilgileri edinir. -.
3- Türkiye''de görülen viral ve görülmesi olası viral enfeksiyonların etiyolojisi, bulaşması, belirtileri ve teşhisi hakkında bilgiler edinir.
4- Viral hastalıklara karşı koruma ve kontrol startejileri hakkında bilgiler edinir.
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Mesleki, hayvan refahı, müşteri, halk sağlığı, toplum ve çevre ile ilgili hususlar da dâhil olmak üzere veteriner hekimlerin içinde çalışması gereken etik ve yasal çerçeveyi anladığını gösterecek şekilde hareket etmek.
2- Bilimsel araştırma yöntemlerini, temel ve uygulamalı araştırmaların bilime katkısını ve 3R ilkesinin (Replacement, Reduction, Refinement) uygulanmasını anlamak.
3- Veteriner hekimliği uygulamaları ile ilgili organizasyon, yönetim ve mevzuat hakkında temel bilgi sahibi olduğunu göstermek.
4- Veteriner hekimin faaliyet gösterdiği ekonomik ve duygusal bağlamı anlamak.
5- Veteriner hekimin çalıştığı yerde kendisinin, hastaların, müşterilerin, meslektaşlarının ve çevrenin sağlık ve biyogüvenliğini korumak, izlemek ve geliştirilmesine katkıda bulunmak
6- Kalite güvence ilkeleri hakkında bilgi sahibi olduğunu göstermek; mesleki uygulamalarında risk yönetimi ilkelerini uygulamak.
7- İlgili kitleye uygun bir dil kullanarak, gizlilik ve mahremiyete tam saygı göstererek müşteriler, halk, profesyonel meslektaşlar ve sorumlu makamlarla etkili bir şekilde iletişim kurabilmek.
8- İletişim, liderlik, yönetim, ekip çalışması, karşılıklı saygı ve diğer sosyal beceriler dahil olmak üzere kişiler arası etkili etkileşim ilkelerini uygulamak.
9- Doğru klinik ve müşteri kayıtlarını, gerektiğinde vaka raporlarını ilgilileri için tatmin edici bir biçimde hazırlamak.
10- Hizmetlerin sunumunda multidisipliner bir ekibin üyesi olarak etkin bir şekilde çalışmak ve tüm ekip üyelerinin katkısını kabul etmek.
11- Literatürü ve sunumları eleştirel bir gözle inceleyebilmek ve değerlendirebilmek.
12- Veteriner iyi klinik uygulamaları ile araştırma temelli ve kanıta dayalı veteriner hekimliği sağlamak için “Tek Sağlık” ilkelerini anlamak ve uygulamak.
13- Kanıtları eleştirel ve akılcı bir şekilde analiz etme, yetersiz olunan konularla başa çıkma, beklenmedik durumlarla başa çıkma, bilgi ve becerileri çeşitli senaryolara ve bağlamlara uyarlama becerisini göstermek.
14- Hayvanların, insanların ve çevrenin sağlık, güvenlik ve refahının yanı sıra Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini teşvik etmek amacıyla veteriner hekimliği mesleğinin ve Tek Sağlık kavramının ilerlemesine katkıda bulunmak.
15- Kişisel ve mesleki sınırlarını tanımak ve gerektiğinde profesyonel tavsiye, yardım ve destek alacağını bilme becerisini göstermek.
16- Yaşam boyu öğrenmeye ve mesleki gelişime bağlılık göstermek. Bu, mesleki deneyimin kaydedilmesini, paylaşılmasını, performans ve yetkinliği geliştirmek için önlemler alınmasını içerir.
17- Mesleki performansı iyileştirmek için düzenli olarak öz denetim ve akran grubu incelemesi gibi süreçlere katılmak.
18- Hayvan ya da hayvan gruplarında bulunan hayvanların geçmişi ile ilgili ilgili doğru elde edebilmek.
19- Hasta hayvanları güvenli bir şekilde ve hayvana saygı göstererek tutmak ve zapt etmek, bu tekniklerin uygulanması için yardımcı personellere talimat vermek.
20- Eksiksiz bir klinik muayene gerçekleştirmek ve klinik karar verme becerisini göstermek.
21- Uygun tedavi planları geliştirmek, mevcut kaynaklar ile uygun halk sağlığı ve çevresel hususları göz önünde bulundurarak bakımları altındaki hayvanın yararına olacak şekilde tedavi uygulamak.
22- Acil bir durumda müdahale etmek ve yaygın hayvan türlerinde ilk yardım uygulamak. Durumsal aciliyete öncelik vermek ve kaynakları buna göre tahsis etmek.
23- Bir hayvanın ya da hayvan grubunun fiziksel, refah ve beslenme durumunu değerlendirmek ve müşteriye hayvancılık, besleme, üreme, üretim, refah, bireysel sağlık, sürü sağlığı ve halk sağlığı ilkeleri hakkında tavsiyelerde bulunmak.
24- Örnekleri toplamak, muhafaza etmek ve nakletmek, uygun teşhis testlerini seçmek, test sonuçlarını yorumlamak ve sınırlamalarını anlamak.
25- Meslektaşlarla açık bir şekilde iletişim kurmak, sevk ve teşhis hizmetlerinde iş birliği yapmak.
26- Temel tanı ekipmanlarını kullanmak, hastalara iyi sağlık ve güvenlik uygulamaları kapsamında ve de mevcut yönetmeliklere uygun şekilde etkili bir muayene gerçekleştirmek.
27- Dijital araçların ve yapay zekânın veteriner hekimliğe katkısını bilmek ve kullanmak.
28- İhbarı mecburi, rapor edilebilir ve zoonotik hastalıkların yanı sıra hayvanlara yönelik kötü muamele durumlarla ilgili belirtileri tanımak ve ilgili makamlara bildirmek de dahil olmak üzere uygun önlemleri almak.
29- Hayvan bakımı ve refahı, hayvan hareketleri, bildirilmesi zorunlu ve rapor edilebilir hastalıklar, antimikrobiyallerin bilinçli kullanımı da dahil olmak üzere ilaçların kullanımı ile ilgili bilgi ve mevzuata ilişkin uygun kaynaklara erişmek.
30- İlaçları mevzuata ve en son kılavuzlara uygun olarak doğru ve sorumlu bir şekilde reçete etmek ve dağıtmak.
31- Şüpheli advers ilaç reaksiyonlarını uygun kanallar aracılığıyla ilgili resmi kurumlara bildirmek.
32- Biyogüvenlik için protokoller hazırlamak, çalıştığı yerin biyogüvenliğini değerlendirmek ve protokolleri doğru şekilde uygulamak.
33- Aseptik prosedürleri uygun şekilde gerçekleştirmek
34- Sedasyon, genel ve bölgesel anesteziyi güvenli bir şekilde uygulamak; kimyasal hareketsizleştirme yöntemlerini uygulamak.
35- Ağrıyı önlemek, değerlendirmek ve yönetmek.
36- Ötenazinin ne zaman uygun olduğunu bilmek, bunu hayvana ve sahiplerine saygı göstererek, uygun bir yöntem kullanarak, orada bulunanların güvenliğini de göz önünde bulundurarak gerçekleştirmek; karkasın etik ve yasal olarak imha edilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmak.
37- Örnek alma, sevk etme ve raporlama dahil olmak üzere tüm yaygın hayvan türlerinde nekropsi yapmak.
38- Refah unsurlarına dikkat etmek, sistematik kaba post-mortem muayene ve gözlemleri kaydetmek, dokuları örnekleme, saklama ve taşıma dahil olmak üzere gıda üreten hayvanların anti-mortem muayenesini yapmak.
39- İlgili gıda teknolojisi de dahil olmak üzere, hayvansal kaynaklı ürünlerin kalite ve güvenliğini etkileyen koşulları doğru bir şekilde belirlemek için gıda ve yem denetimi yapmak.
40- İnsan sağlığının korunması, muhafazası ve iyileştirilmesine katkıda bulunma kapsamında hayvanlar, hayvansal ürünler ve yan ürünlerle doğrudan ya da dolaylı ilgisi olan koşulları belirleyerek halk sağlığını korumak.
41- Kabul edilmiş hayvan sağlığı, hayvan refahı, halk sağlığı ve çevre sağlığı standartları doğrultusunda, hastalığa ve türe uygun önleyici ve eradikasyon programları hakkında tavsiyelerde bulunmak ve bunları uygulamak.
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 2 30
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 2 20
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 10 1 10
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 2 4
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 15 2 30
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 2 4
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     100
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1. Genel Viroloji: Kadir Yeşilbağ, 2. Genel Viroloji: Yusuf Bolat, M Ziya DOYMAZ, Turhan TURAN 3. Özel Viroloji: Yusuf Bolat, M Ziya DOYMAZ, Turhan TURAN
Yardımcı Kaynaklar Veterinary Virology: Murphy EP, Gibbs EPJ, Horzinek MC, Studdert MJ Fenner''s Veterinary Virology: Maclachlan NJ, Dubovi EJ

Ders ile ilgili dosyalar