Giriş | English

Doktora > Fen Bilimleri Enstitüsü > Kimya (doktora) > BESİN KİMYASI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
BESİN KİMYASI Üçüncü düzey KİM 641 Seçmeli 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ZÜLBİYE KÖKBUDAK
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. ZÜLBİYE KÖKBUDAK, Prof. Dr. İlhan Özer İLHAN, Prof. Dr. İsmail YILDIRIM, Prof. Dr. Emin SARIPINAR
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı öğrencilere önemli besin grupları, bunların kimyasal yapısı, fiziksel özellikleri, hazırlanışları ve korunmaları hakkında bilgi vermektir.
Dersin tanımı Besin Elementleri,Karbonhidratların Yapısı (Monosakkaritler),Disakkaritler, Polisakkaritler,Monosakkaritlerin Özellikleri ve Reaksiyonları,Yağlar yapısı, özellikleri ve Yağ benzeri Maddeler,Proteinler yapısı ve özellikleri,Enzimler yapısı ve özellikler,Vitaminler yapısı ve özellikleri,Mineral Maddeler,Su ve Özellikleri,Alkoller, Alkaloidler yapısı ve özellikleri,Renk ve Tatlandırıcılar, Gıdalardaki Organik Asitler,Gıda Katkı Maddeleri, Gıdaları Saklama YöntemleriMaddelerinin, Gıdaları Saklama Yöntemlerinin incelenmesini kapsar.

Dersin içeriği
1- Besin Elementleri
2- Karbonhidratların Yapısı (Monosakkaritler)
3- Disakkaritler, Polisakkaritler
4- Monosakkaritlerin Özellikleri ve Reaksiyonları
5- Yağlar yapısı, özellikleri ve Yağ benzeri Maddeler
6- Proteinler yapısı ve özellikleri
7- ARA SINAV
8- Enzimler yapısı ve özellikleri
9- Vitaminler yapısı ve özellikleri
10- Mineral Maddeler
11- Su ve Özellikleri
12- Alkoller, Alkaloidler yapısı ve özellikleri
13- Renk ve Tatlandırıcılar, Gıdalardaki Organik Asitler
14- Gıda Katkı Maddeleri, Gıdaları Saklama Yöntemleri
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Besin Bileşenleri hakkında bilgi edinir
2- Besin bileşenlerinin yapıları hakkında bilgi edinir
3- Besinlerin hazırlanması ve saklanması hakkında bilgi edinir
4- Gıda katkı maddeleri hakkında bilgi edinir
5- Gıda boyaları hakkında bilgi edinir
6- Besin maddelerinin sağlıkla ilişkisi konusunda bilgi edinilir.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Yüksek Lisans düzeyindeki bilgi ve becerilerini, aynı veya farklı bir alanda uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve analiz edip, yorumlar.
2- Kendi alanında kullanılan modern araç ve gereçleri kullanmada ve geliştirmede uzmanlaşır.
3- Alanında edindiği bilgileri diğer disiplin alanlarından gelen bilgilerle sentezleyerek yorumlar ve yeni fikirler yaratır.
4- Alanında sahip olduğu üst düzey bilgi ve tecrübeyi, içinde bulunduğu koşullara uyarlayarak farklı araştırma yöntemlerini kullanır ve ortaya çıkan problemlere karşı bilimsel yaklaşımlar ve stratejiler geliştirir.
5- Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
6- En az bir yabancı dili kullanarak alanıyla ilgili yabancı kaynaklara ulaşır, bilgilerini günceller ve meslektaşlarıyla dünya çapında sözlü, yazılı ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
7- Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 3 39
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 5 65
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 6 6 36
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 7 7 49
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     193
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Prof.Dr. Azmi Telefoncu, Besin Kimyası , 1993, İZMİR.
Yardımcı Kaynaklar Ders Notları, Prof. Dr.Mehmet Demirci, Yrd.Doç.Dr. Mehmet Alpaslan, Gıda Kimyası.

Ders ile ilgili dosyalar