Giriş | English

Lisans > Ziraat Fakültesi > Tarla Bitkileri > GENEL MİKROBİYOLOJİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GENEL MİKROBİYOLOJİ Birinci düzey GZM 203 Zorunlu 3 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. SÜMER HORUZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. SÜMER HORUZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Örgün eğitim (yüz yüze)
Dersin amacı Bu derste Mikrobiyolojinin tanımı, tarihçesi, çalışma alanları, mikroorganizmaların yapı ve özellikleri, sınıflandırma ve isimlendirmeleri, canlılık için önemleri, özellikle bitkilerde oluşturdukları hastalıklar ve tarımdaki önemlerinin öğretilmesi amaçlanmıştır.
Dersin tanımı Bu derste mikroorganizmaların sınıflandırılması, morfolojileri, kimyasal yapı ve fizyolojileri, çoğalmaları, bulundukları alanlar, genetik özellikleri, normal floralar, sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri, mikroorganizmaların hastalıklarla ilişkisi, mikroorganizmaların tanımlanması için yapılan laboratuvar işlemlerine ve bu amaçla kullanılan araç ve gereçlerin tanıtılmaları konularına yer verilmiştir.

Dersin içeriği
1- Mikrobiyolojiye giriş; sınıflandırma
2- Mikroorganizmalarda üreme
3- Mikrobiyal metabolizma
4- Mikrobiyal fizyoloji
5- Mikroorganizma Bitki ilişkisi
6- Konukçu mikrop ilişkisi, Patojenisite
7- Mikrobiyal hastalıklar
8- ARA SINAV
9- Prokaryot-Ökaryot mikroorganizmalar ve özellikleri
10- Prokaryot-Ökaryot mikroorganizmalar ve özellikleri
11- Mikrobiyel genetik, Prokaryoik DNA ve RNA metabolizması
12- Virüsler ve özellikleri
13- Funguslar ve özellikleri
14- Funguslar ilgili filumlar ve özellikleri
15- YARIYIL SONU SINAVI
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mikroorganizmaların kıyaslamalı olarak özelliklerinin bilinmesi
2- Genel bakteriyoloji ve mikrobiyel tekniklerin anlaşılması
3- Patojenisite ve virulans özellikleri bilme
4- Bitki gelişimi ve veriminde mikroorganizmaların öneminin kavranması
5- Fiziksel ve kimyasal yollarla mikroorganizmaların kontrolü
6- Sık görülen bakteriyel, fungal ve viral hastalıkları anlama
7- Laboratuvar alet ekipmanlarının tanınması ve kullanım amaçları hakkında bilgi edinme
8- Laboratuvarda mikroorganizma örneklerinin hazırlanması
9- Besi yeri hazırlığı ve mikroorganizma gelişiminin izlenmesi
10- Mikroskop kullanımı

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Temel Bilimler, Ziraat Mühendisliği ve Tarla Bitkileri disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Ziraat Mühendisliği problemlerinde kullanabilme becerisi
2- Ziraat Mühendisliği Tarla Bitkileri alanında karmaşık problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi
3- Tarla Bitkileri alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü eldeki imkanlar dahilinde ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini kullanma ve uygulama becerisi
4- Ziraat Mühendisliği Tarla Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme, geliştirme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
5- Ziraat Mühendisliği Tarla Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, alan çalışması, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
6- Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi
7- Alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama ve yorumlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi
8- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9- Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10- Ziraat Mühendisliği Tarla Bitkileri alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık;
11- Sürdürülebilir kalkınma hakkında farkındalık
12- Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 6 2 12
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 8 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     74
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Michael T. Madigan, John M. Martinko, David Stahl. Biology of Microorganisms (13th Edition). Pearson Education Inc. Zihni Demirbağ. Genel Mikrobiyoloji. Bursa Teknik Kitabevi
Yardımcı Kaynaklar --

Ders ile ilgili dosyalar