Giriş | English

Yüksek Lisans > Fen Bilimleri Enstitüsü > Gida Mühendisliği (y.l.) > X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ -I
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ -I İkinci düzey FİZ 542 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. MEHMET AKKURT
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı X-Işınları kristalografisinin temellerini öğrenmek
Dersin tanımı X-Işınlarının özellikleri, kristal geometrisi, kırınıma uğramış demetlerin doğrultuları, kırınıma uğramış demetlerin şiddetleri, Laue ve toz yöntemleri, tek kristallerin yönlendirilmesi, kübik kristallerin desenlerinin indislenmesi, hassas parametre ölçümleri, gerilme ölçülmesi

Dersin içeriği
1- X-Işınlarının özellikleri, kristal geometrisi
2- Kırınım: kırınıma uğramış demetlerin doğrultuları
3- Kırınım: kırınıma uğramış demetlerin şiddetleri
4- Deneysel yöntemler: Laue ve toz yöntemleri
5- Difraktometre ölçümleri
6- Tek Kristallerin yönlendirilmesi
7- Polikristal agregatların yapısı (kristal büyüklüğü, kristal mükemmelliği, kristal yönlendirilmesi)
8- Kristal yapı tayini (kübik kristallerin desenlerinin indislenmesi, vb)
9- Kübik olmayan kristallerin desenlerinin indislenmesi (analitik yöntem)
10- Hassas parametre ölçümleri
11- Gerilme ölçümleri: deneysel teknikler
12- ?
13- ?
14- ?
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- X-Işınları Kristalografisinin temellerini öğretmek
2- X-Işınları Kırınımı ile yapılan deneysel metodları anlatmak
3- ?
4- ?
5- ?
6- ?
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
2- Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
3- Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
4- Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
5- Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
6- Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
7- Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
8- Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
9- Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
10- Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 40 40
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 60 60
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     190
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1) X-Ray Diffraction, B. D. Cullity, Addison-Wesley Publishing Comp., Inc., 3. Baskı (1967). 2) Fundamentals of Crystallography, edited by c. Gizcovazzo, 1. Baskı (1992).
Yardımcı Kaynaklar Crystallographic Instrumentation, L. A. Aslanov, G. V. Fetisov and J.A.K. Howard, OUP/International Union of Crystallography, 1. Baskı (1998).

Ders ile ilgili dosyalar