Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Viroloji (yüksek Lisans) > GIDA MİKROBİYOLOJİSİ II
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ II İkinci düzey KVBH 622 2 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ZAFER GÖNÜLALAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. NAİM DENİZ AYAZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı, gıda mikrobiyolojilerinde kullanılan laboratuar analizlerininin etkin şekilde uygulanabilmesinin öğretilmesidir
Dersin tanımı Bu derste gıdalarda risk oluşturan gıda kaynaklı patojenler, virulans faktörleri ve toksinlerinin tespit analizleri anlatılır.

Dersin içeriği
1- Gıdalarda mikrobiyolojik analizler ile ilgili genel çerçeve
2- Gıda laboratuarlarında kullanılan cihaz, alet ve ekipmanlar
3- Gıdalardan numune alma metodları
4- Gıda numunelerinin mikrobiyel analizler için sulandırılması, desimal soluyonlar hazırlama
5- Gıda mikrobiyolojisi ile ilgili referanslar ve uluslararası standartlar
6- Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens)
7- Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli)
8- Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Brucella spp. Vibrionaceae)
9- Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus,)
10- Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Salmonella spp. Shigella spp.)
11- Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan enstrumental analizler
12- Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan enstrumental analizler
13- Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan enstrumental analizler
14- Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan enstrumental analizler
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıdaların mikrobiyel ekolojisi, hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık riskleri
2- Gıdalarda mikrobiyel analizler
3- Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan analiz metodları
4- Gıda mikrobiyolojisi ile ilgili uluslar arası standartlar
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- mesleki rol ve işlevlerini yerine getirmek için gerekli kuramsal ve uygulama bilgilerine sahiptir.
2- Uygulamalarla ilgili yasa yönetmelik ve mevzuatı dikkate alır
3- Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranır
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 0 0 0
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 3 30
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 3 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     104
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı İnternet erişimi
Yardımcı Kaynaklar A. Kadir Halkman. (2005). Gıda mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matbaacılık, Ankara.

Ders ile ilgili dosyalar