Giriş | English

Lisans > Edebiyat Fakültesi > Sanat Tarihi > BATI SANATI II
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
BATI SANATI II Birinci düzey SNT112 Zorunlu 2 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA GÜNERİ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA GÜNERİ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Anlatım, soru-cevap, tartışma, örnek makale incelemesi, konuların slayt ile desteklenmesi.
Dersin amacı Dersin amacı Etrüsk, Roma, Erken Hıristiyan, Bizans ve Gotik sanatını mimari, resim ve heykel örnekleri ile birlikte ayrıntılı olarak inceleyip, tanıtmaktır.
Dersin tanımı Batı sanatı dersi; Etrüsk, Roma, Erken Hıristiyan ve Bizans Sanatı ile Gotik sanatı içermektedir.

Dersin içeriği
1- Etrüks sanatına giriş. Etrüks’lerin egemenlik alanı, kültürel ve siyasi oluşumu ve kökeni hakkında genel bilgi verilmesi. Etrüks mimarlığına ait Vitvirius tarafından bahsedilen tapınak tasarımının anlatılması. Etrüks sanatına ait heykel, kabartma, küçük el sanatı ürünleri ve resim sanatı örneklerinin görseller ile tanıtılması.
2- Roma sanatına giriş. Etrüks sonrasında Roma’nın kuruluş süreci ve daha sonraki dönemlerdeki sosyo-kültürel hayat ve siyasi olaylar hakkında bilgi verilmesi. Roma’nın kuruluşu ile ilgili Romus-Romulus efsanelerinin anlatılması.
3- Roma mimarisinde görülen forum, bazilika, hamam, tiyatro, amfi teatr, suyolu, ev, ızgara, köprü, zafer takı, zafer sütunu vb. farklı yapı türleri tanıtılır. Cumhuriyet dönemi olan İ.Ö. 509-27 yılları arasına tarihlenen Fortuna Virilis Tapınağı, Sipyl Tapınağı, Praeneste Fortuna Tapınağı gibi tapınaklar hakkında bilgi verilmesi. Pompei şehri şehir planlamacılığı, mimari plan ve resim alanında genel olarak tanıtılır. Bunların dışında Augustus Pontifex Maximus Heykeli, Ara Pacis kabartmaları, Roma’da bulunan çeşitli forumlar, sivil mimari örnekleri Gard Köprüsü gibi suyolları ve Maggiore Kapısı gibi kapılar tanıtılır.
4- İ.S. 63-96 yılları arasını kapsayan Flavian Dönemi’ndeki Roma Collesseum, Titus Zafer Kemeri, Vespasian Büstü, bu döneme ait Pompei duvar resimlerinin görseller eşliğinde tanıtılması. National Geographic Antik Mega Yapılar Kolezyum adlı belgeselin izletilmesi. İ.S. 2. Yüzyıldan itibaren başlatılan dersin 3. Kısmında ise Trajan Forumu, Ulpia Bazilikası, Trajan Sütunu, Trajan Pazarı, Trajan Kemeri Panteon Tapınağı, Hadrian Villası’nın görseller eşliğinde tanıtılması. Roma cumhuriyet ile imparatorluk forumları ile sınırlara yapılmış olan askeri-stratejik şehirler Sabratha Tiyatrosu, Efes Celcus Kütüphanesi ve bu döneme ait çeşitli heykeller ile faium portrelerinin görseller eşliğinde tanıtılması.
5- 4. dönem olarak ele alınan 3.yüzyıldan sonraki dönemde yapılmış olan özel ve kamu yapıları hakkında bilgi verilmesi. Roma hamam kültürü hakkında genel bilgi verilmesi. Karakalla ve Roma Hamamları, Roma Zafer Kemerleri vb. görseller eşliğinde tanıtılması.
6- 4.yüzyılda Hıristiyanlığın kabulü ile 842-1204 yılları arasına tarihlenen Orta Bizans dönemine kadar olan Batı ve Doğu Roma sanat ürünleri ve mimari eserlerinin anlatılması. Hıristiyanlıkla beraber ortaya çıkan yeni hıristiyan yapı çeşitleri olan vaftizhane, martyrium gibi yapıların anlatılması. Daha önceden yapılan yapılar üzerindeki yeni uygulamalara değinilmesi. Bu dönemlere tarihlendirilen başta Dura Eurupos Ev Kilisesi olmak üzere İstanbul saraylarına kadar birçok yapı çeşiti görseller eşliğinde tanıtılır.
7- 842’den 1453’e kadar olan süreçte Doğu Roma İmparatorluğu’nda görülen mimari, resim, kabartma ve küçük buluntular hakkında genel bilgi verilmesi. Dönemler içinde görülen farklı plan tiplerinin anlatılması. Dönem içerisinde görülen yapıların plan, mimari ve resim programı üzerinden anlatılması
8- Ara Sınav(Vize)
9- Roman sanatına giriş; Otto sanatı (936-973).
10- İtalya’da Roman sanatı (11 ve 12 y.y.); mimari, heykeltıraşlık ve resim.
11- Fransa’da Roman sanatı (11 ve 12 y.y.) ; mimari, heykeltıraşlık ve resim.
12- Gotik sanata giriş; Fıransa’da Gotik sanat (12 y.y.).
13- Fransa, Almanya, İspanya, ve İngiltere’de geç Gotik sanat (13- 15. y.y.).
14- İtalya’da; Floransa, Venedik, Siena’da Gotik sanat ( 12- 14. y.y.).
15- Yarıyıl Sonu Sınavı( Final)
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Etrüks sanatı hakkında genel bilgi edinir. Vitruvius’un mimarlık alanındaki öğretilerini bilir. Etrüks tapınak modelini ve kurallarını tanır. Etrüks sanatının ürünlerini tanır, örnek verir.
2- Roma’nın kuruluşu ve sanatı hakkında genel bilgi edinir.
3- Roma sanatında görülen mimari, resim, heykel örneklerini bilir. Roma şehirciliği ve şehir mimarisi hakkında bilgi sahibi olur.
4- İ.S. 1.yüzyıl ile İ.S. 2.yüzyıla dahil olan Roma yapılarını bilir. Farklı mimari çeşitlere örnek gösterir. Bu dönemde yapılan askeri-stratejik şehirleri tanır. Mimari, heykel ve resim sanatından örnekler verir.
5- Geç Roma dönemi sanatını bilir. Bu dönem sanatına farklı yapı türlerinden örnek gösterebilir. Roma hamam kültürünü anlatabilir.
6- Hıristiyanlığın kabulü ve sonrasında yaşanan gelişimleri bilir. Ortaya çıkan yeni yapı tiplerini tanır ve örnek verir. 4.yüzyıldan 9.yüzyıla kadar ortaya çıkan sanat eserleri hakkında bilgi sahibi olur.
7- Dönemler arasında görülen farklılıkları bilir. Son devir Bizans sanat ürünlerine örnek verebilir. Dönem mimarisini ve sanat ürünlerini tanır ve anlatır.
8- Fransa’da Roman sanatı (11 ve 12 y.y.) özellikleriyle tanır.
9- Fıransa, Almanya, İspanya, ve İngiltere’de geç Gotik sanatı (13- 15. y.y.)bilir.
10- İtalya’da; Floransa, Venedik, Siena’da Gotik sanat ( 12- 14. y.y.) özellikleriyle tanır.

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Alanındaki bilgileri içeren ders kitapları ve diğer kaynaklarla desteklenen bilgilere sahip olma, sahip olduğu bu bilgileri yazılı ve sözlü olarak aktarabilme, edindiği bilgiyi alanında kullanabilme.
2- Sanat Tarihi araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak sanat eserini tanımlayabilme, sanat eserlerine dini, mitolojik ve ikonografik açıdan bakabilme, analiz ve yorum yapabilme.
3- Bir eserin öz niteliklerinden yola çıkarak dönemin genel özelliklerini ayırt edebilme ve farklı eserler arasında bağlantı kurabilme.
4- Farklı dillerde yer alan epigrafik ve paleografik yazıları okuyabilme ve disiplinler arası çalışma yaparak çözümleyebilme.
5- Bilimsel düşünme becerisi kazanarak analitik düşünebilme.
6- Alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
7- Alanı ile ilgili belgeleme, restitüsyon ve restorasyon yöntemlerini uygulayabilme, plan, kesit, izdüşümü gibi çizim tekniklerini kullanarak çizim yapabilme.
8- Yaşam boyu öğrenmeyle ilişkili olarak kendini sürekli olarak yenileyebilme
9- Kütüphane, arşiv, internet gibi kaynaklardan yararlanma biçimini öğrenme ve alanı ile ilgili gelişmeleri takip edebilme
10- Alan çalışmalarında arazinin yapısına uygun bir çalışma sistemi kurabilme.
11- Kültür varlıklarını koruma ve onarma ile ilgili edindiği bilgileri çağdaş gereksinimler doğrultusunda uygulayabilme, 2863 sayılı kanun çerçevesinde çalışma disiplini sağlayabilme.
12- Sanat eserlerinin ortaya çıkarılması, müze ve sergi gibi topluma açık ortamlarda sergilenmesine yönelik yöntemleri bilme ve uygulayabilme.
13- Çeşitli coğrafyaların uygarlık ve kültürleri arasında bağlantı kurabilme.
14- Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi geliştirebilme.
15- İslami dönem Türk sanatının ortaya koyduğu kültürel mirası öğrenme, tanıma ve tanıtma yeteneği kazandırabilme
16- Tarih öncesi devirler dahil, Orta ve yeni çağlar boyunca Avrupa’daki mimari, resim ve heykel konularında bilgilendirme ve değişen üslupları tanıyabilme yeteneği kazandırabilme.
17- Mimari, seramik, halı-kilim vb. dokumalar, minyatür, hat, çini, maden, resim, heykel, kalem işi, sikke ve vb. başlıca Sanat Tarihi konularında bilgilendirebilme.
18- Sanat Tarihi alanında kültürel mirasın evrenselliğine inanarak kültürlere ve değerlere eşit mesafede olabilme.
19- Saha çalışmalarında Sanat Tarihi yöntem ve teknikleri ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
20- Günümüzde karşılaşılan problemlerden yola çıkarak geçmiş ve bugün arasında bağlantı kurup, geleceğe dair çıkarımlarda bulunabilme.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 2 26
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 1 13
Ödevler 1 5 5
Sunum / Seminer hazırlama 1 5 5
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 7 7
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     70
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar • Richard Krautheimer, Early Christian and Byzantine Architecture, Baltimore 1965. • Bruce Allsopp, Romanesque Architecture; The Romanesque Achievement, New York 1971. • Luısa Banti, Etruscan Cities and Their Culture, Berkeley, 1973. • Bernand Andrea, The Art of Rome, Abrams 1977. • Frederick Hart, A History of Painting, Sculpture and Architecture, New York 1989.

Ders ile ilgili dosyalar
İndir  -
İndir  Boethius Ward Perkins, Etrüks and Roman Architecture,1970.
İndir  Peter BROWN, The World Of Late Antiquity, London, 1971. Martin HENIG, A Handbook Of Roman Art, Oxford,1983. Anadolu Uygarlıkları Ansiklopedisi, 2, İstanbul 1982. Vıtruvius, Mimarlık Üzerine On Kitap, Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı, 2005
İndir  Guntram KOCH, Erken Hıristiyan Sanatı, çev: Ayşe AYDIN, 2007, İstanbul