Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
DİABETLİ HASTALARDA BESLENME |
İkinci düzey |
BDY519 |
Seçmeli |
1 |
6.00 |
6.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalında yüksek lisans öğrencisi olmak
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. HABİBE ŞAHİN
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
PROF. DR. HABİBE ŞAHİN
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Araş. Gör. Aslı Onur Canaydın
|
Dersin veriliş şekli
|
Yüz yüze
|
Dersin amacı
|
Diyabetin oluşumunda ve tedavisinde beslenmenin etkisi ve önemi, tıbbi beslenme tedavisinin amaçları ve ilkelerini öğrenmek
|
Dersin tanımı
|
Tip 2 diyabetin tanımı, etiyolojisi, klinik belirtileri, akut ve kronik komplikasyonları, oral antidiyabetik ilaçlar ve insülin tedavisi, diyabetin tıbbi beslenme tedavisi.
|
1- |
Diyabetin tanımı, tarihçesi, epidemiyolojisi, tanılandırılması sınıflandırılması,
|
2- |
Diyabetin etiyolojisi, ve komplikasyonları,
|
3- |
Pankreasın anatomik yapısı ve fizyolojik fonksiyonları, hormonları,
|
4- |
Diyabetli hastaların izlenmesi, DM tedavisinin amaçları, hedefler
|
5- |
DM diyetinde karbonhidrat miktarı ve karbonhidrat türleri (sükroz, früktoz, mısır şurubu)
|
6- |
DM diyetinde karbonhidrat sayımı,
|
7- |
DM diyetinde proteinler ve yağlar (PUFA, MUFA, n-3 PUFA ve yağ yerine geçenler),
|
8- |
DM diyetinde mineraller ve vitaminler,
|
9- |
DM diyetinde posa kaynakları, türleri ve etkileri
|
10- |
DM diyetinde Glisemik İndeks ve Glisemik yükün önemi,
|
11- |
DM tedavisinde OAD, insülin ve egzersiz
|
12- |
DM diyetinde tatlandırıcıların ve diyabetik ürünlerin önemi
|
13- |
Gestasyonel diyabet ve beslenme tedavisi,
|
14- |
DM diyetinde Amerikan Diyabet Birliği’nın önerileri, Diyet eğitimi,
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Bu dersin sonunda öğrenci:
|
2- |
Diyabetin patogenezini öğrenir.
|
3- |
Diyabetin tanı ve tedavisindeki güncel yaklaşımlarını öğrenir.
|
4- |
Diyabette tıbbi beslenme tedavisini öğrenir.
|
5- |
Diyabetin yönetiminde kullanılan kılavuzlardaki değişiklikleri öğrenir.
|
6- |
Pratikte uygulanan yeni yöntemleri öğrenir.
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgi sahibi olma.
|
|
2- |
Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahip olma.
|
|
3- |
Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapabilme.
|
|
4- |
Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanabilme.
|
|
5- |
Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlayabilme ve / veya sunabilme.
|
|
6- |
Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini güncelleyebilme.
|
|
7- |
Beslenme ve Diyetetik alanında veya dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışabilme, paylaşabilme.
|
|
8- |
Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunabilme, yürütebilme, yönetebilme, değerlendirebilme.
|
|
9- |
|
|
10- |
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
2
|
28
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
2
|
28
|
Ödevler
|
14
|
2
|
28
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
7
|
1
|
7
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
7
|
3
|
21
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
7
|
1
|
7
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
7
|
3
|
21
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
1
|
1
|
Araştırma
|
14
|
1
|
14
|
Toplam iş yükü
|
|
|
156
|
AKTS
|
|
|
6.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
20
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
1
|
20
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
40
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T, Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 13. baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2022.
Mercanlıgil SM, Şahin H, Akbulut G, Yıldıran H. Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi, 3. Baskı, Ankara Nobel Kitabevleri Ankara, 2023.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Mahan K, Escott- Stump S: Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 12’th Edition, ISBN 0-7216 5835-0, WB Saunders Company, 2008.
Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ. Modern Nutrition in Health and Disease. 10’th Edition. ISBN 0781741335, Lippincott Williams Wilkins, 2005.
|
|