Giriş | English

Lisans > Veteriner Fakültesi > Veteriner > TOPOGRAFİK ANATOMİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
TOPOGRAFİK ANATOMİ Birinci düzey 2.1.04 Zorunlu 3 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ İMDAT ORHAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Prof. Dr. Ayhan DÜZLER, Prof. Dr. İsmail Hakkı NUR, Prof. Dr. Aydın ALAN, Dr. Öğr. Üyesi İmdat ORHAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Araştırma Görevlisi Osman Talha POSCU
Dersin veriliş şekli Yüz yüze & Online (Covid-19 pandemisinde YÖK’ün karaına göre karma ya da online olarak verilebilecektir).
Dersin amacı Evcil memelilerde hayvan vücudunu ait oldukları sistemler gözetmeksizin bölgesel olarak ele alıp karşılaştırmalı olarak incelemek ve veteriner hekim adaylarına klinik tanı, operasyon ve genel eksenterasyon ve benzeri uygulamalarında pratik bilgiler sunar.
Dersin tanımı Vücudun türler arasındaki farklılıklarda gözetilerek regional tanımlamasıdır.

Dersin içeriği
1- Dersin amacı, içeriği, başarıları ve ders materyalleri hakkında bilgi verilmesi, dersin sınav uygulama ve değerlendirme yöntemlerinin tanıtılması. Uygulama derslerinde uyulması gereken biyogüvenlik kurallarının belirlenmesi. Söz konusu uygulama alanlarındaki olası biyolojik ve kimyasal tehlikeler ve önlemler hakkında bilgi aktarımı. Planumlar: planum medianum, Planum sagittale, planum transversum, planum horizontale.
2- TEORİK: Regiones Corporis: 1- Regiones cranii PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi
3- TEORİK: Regiones cranii’nin; sonda uygulaması, laryngoseop, trepanasyon, muşet uygulaması, boynuz amputasyonu gibi işlemlerde karekteristik yapıları, enjeksiyon ve anestezi yerleri, anatomik özellikleri. Regio Oralis (Eq. yavaşa, rum. Sonda, margo interalveolaris, dudak subcutis, torus linguae) PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi
4- TEORİK: Regio Mentalis (Foramen mentale, nervus mentalis) Regio Orbitalis (tunica conjunctiva, paipebra tertiae, pupillar reflex, keratitis, katarakt, hordeolum-arpacık) Regio İnfraorbitalis. Regio Masseterica: Ductus parotideus, sistiserk muayenesi. PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi
5- TEORİK: Regio Buccalis: Ductus parotideus fistülleri ve stenozları, incisura vasorum facialium. PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi
6- TEORİK: Regiones Colli:Boyun bölgesinin tüm anatomik oluşumlar topografik olarak incelenir. PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi
7- TEORİK: Regiones Pectoralis: Göğüs bölgesindeki tüm anatomik oluşumlar topografik olarak incelenir. PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi
8- TEORİK: Göğüs boşluğu organlarının oskültasyon ve perküsyon yerleri. PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi
9- TEORİK: Seminer ve ödev sunumları PRATİK: Seminer ve ödev sunumları, kendi kendine öğrenme (SSL)
10- TEORİK: Karın Organlarının bazı operasyonlarının operasyon bölgesinin belirlenmesi, Punksiyon yerleri. PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi
11- TEORİK: Regiones Abdominis: Karın bölgesindeki tüm anatomik oluşumlar topografik olarak incelenir. PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi
12- TEORİK: Regiones Extremitates: Ön bacaktaki tüm anatomik oluşumlar topografik olarak incelenir. PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi
13- TEROİK: Arka bacaktaki tüm anatomik oluşumlar topografik olarak incelenir. PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi
14- TEORİK:Regiones Pelvis: Pelvis bölgesindeki anatomik oluşumlar topografik olarak incelenir. PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi
15- TEORİK: Operasyon, punksiyon, enjeksiyon yerlerinin seçiminde genel topografik anatomik özellikler. PRATİK: Bu bölgelerin laboratuvarda kadavralar üzerinde tanıtılması ve seçim yerlerinin gösterilmesi. Çitlik uygulaması
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Canlı vücudunun bölgelere ayrılması ve bu bölgelerde bulunan organlar ve önemli anatomik yapılar hakkında bilgi edinir.
2- Canlı vücudundaki özel operasyon bölgelerinin yerlerini ve uygulamalarını karşılaştırmalı olarak öğrenir.
3- Canlı vücudundaki özel anestezi bölgelerinin yerlerini ve uygulamalarını karşılaştırmalı olarak öğrenir.
4- Evcil memeliler arasındaki farklılıkları bölgesel olarak detaylı öğrenir.
5- Söyleneni gösterebilme.
6- Gösterileni söyleyebilme.
7- Sorulanı anlatabilme.
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Mesleki, hayvan refahı, müşteri, halk sağlığı, toplum ve çevre ile ilgili hususlar da dâhil olmak üzere veteriner hekimlerin içinde çalışması gereken etik ve yasal çerçeveyi anladığını gösterecek şekilde hareket etmek.
2- Bilimsel araştırma yöntemlerini, temel ve uygulamalı araştırmaların bilime katkısını ve 3R ilkesinin (Replacement, Reduction, Refinement) uygulanmasını anlamak.
3- Veteriner hekimliği uygulamaları ile ilgili organizasyon, yönetim ve mevzuat hakkında temel bilgi sahibi olduğunu göstermek.
4- Veteriner hekimin faaliyet gösterdiği ekonomik ve duygusal bağlamı anlamak.
5- Veteriner hekimin çalıştığı yerde kendisinin, hastaların, müşterilerin, meslektaşlarının ve çevrenin sağlık ve biyogüvenliğini korumak, izlemek ve geliştirilmesine katkıda bulunmak
6- Kalite güvence ilkeleri hakkında bilgi sahibi olduğunu göstermek; mesleki uygulamalarında risk yönetimi ilkelerini uygulamak.
7- İlgili kitleye uygun bir dil kullanarak, gizlilik ve mahremiyete tam saygı göstererek müşteriler, halk, profesyonel meslektaşlar ve sorumlu makamlarla etkili bir şekilde iletişim kurabilmek.
8- İletişim, liderlik, yönetim, ekip çalışması, karşılıklı saygı ve diğer sosyal beceriler dahil olmak üzere kişiler arası etkili etkileşim ilkelerini uygulamak.
9- Doğru klinik ve müşteri kayıtlarını, gerektiğinde vaka raporlarını ilgilileri için tatmin edici bir biçimde hazırlamak.
10- Hizmetlerin sunumunda multidisipliner bir ekibin üyesi olarak etkin bir şekilde çalışmak ve tüm ekip üyelerinin katkısını kabul etmek.
11- Literatürü ve sunumları eleştirel bir gözle inceleyebilmek ve değerlendirebilmek.
12- Veteriner iyi klinik uygulamaları ile araştırma temelli ve kanıta dayalı veteriner hekimliği sağlamak için “Tek Sağlık” ilkelerini anlamak ve uygulamak.
13- Kanıtları eleştirel ve akılcı bir şekilde analiz etme, yetersiz olunan konularla başa çıkma, beklenmedik durumlarla başa çıkma, bilgi ve becerileri çeşitli senaryolara ve bağlamlara uyarlama becerisini göstermek.
14- Hayvanların, insanların ve çevrenin sağlık, güvenlik ve refahının yanı sıra Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini teşvik etmek amacıyla veteriner hekimliği mesleğinin ve Tek Sağlık kavramının ilerlemesine katkıda bulunmak.
15- Kişisel ve mesleki sınırlarını tanımak ve gerektiğinde profesyonel tavsiye, yardım ve destek alacağını bilme becerisini göstermek.
16- Yaşam boyu öğrenmeye ve mesleki gelişime bağlılık göstermek. Bu, mesleki deneyimin kaydedilmesini, paylaşılmasını, performans ve yetkinliği geliştirmek için önlemler alınmasını içerir.
17- Mesleki performansı iyileştirmek için düzenli olarak öz denetim ve akran grubu incelemesi gibi süreçlere katılmak.
18- Hayvan ya da hayvan gruplarında bulunan hayvanların geçmişi ile ilgili ilgili doğru elde edebilmek.
19- Hasta hayvanları güvenli bir şekilde ve hayvana saygı göstererek tutmak ve zapt etmek, bu tekniklerin uygulanması için yardımcı personellere talimat vermek.
20- Eksiksiz bir klinik muayene gerçekleştirmek ve klinik karar verme becerisini göstermek.
21- Uygun tedavi planları geliştirmek, mevcut kaynaklar ile uygun halk sağlığı ve çevresel hususları göz önünde bulundurarak bakımları altındaki hayvanın yararına olacak şekilde tedavi uygulamak.
22- Acil bir durumda müdahale etmek ve yaygın hayvan türlerinde ilk yardım uygulamak. Durumsal aciliyete öncelik vermek ve kaynakları buna göre tahsis etmek.
23- Bir hayvanın ya da hayvan grubunun fiziksel, refah ve beslenme durumunu değerlendirmek ve müşteriye hayvancılık, besleme, üreme, üretim, refah, bireysel sağlık, sürü sağlığı ve halk sağlığı ilkeleri hakkında tavsiyelerde bulunmak.
24- Örnekleri toplamak, muhafaza etmek ve nakletmek, uygun teşhis testlerini seçmek, test sonuçlarını yorumlamak ve sınırlamalarını anlamak.
25- Meslektaşlarla açık bir şekilde iletişim kurmak, sevk ve teşhis hizmetlerinde iş birliği yapmak.
26- Temel tanı ekipmanlarını kullanmak, hastalara iyi sağlık ve güvenlik uygulamaları kapsamında ve de mevcut yönetmeliklere uygun şekilde etkili bir muayene gerçekleştirmek.
27- Dijital araçların ve yapay zekânın veteriner hekimliğe katkısını bilmek ve kullanmak.
28- İhbarı mecburi, rapor edilebilir ve zoonotik hastalıkların yanı sıra hayvanlara yönelik kötü muamele durumlarla ilgili belirtileri tanımak ve ilgili makamlara bildirmek de dahil olmak üzere uygun önlemleri almak.
29- Hayvan bakımı ve refahı, hayvan hareketleri, bildirilmesi zorunlu ve rapor edilebilir hastalıklar, antimikrobiyallerin bilinçli kullanımı da dahil olmak üzere ilaçların kullanımı ile ilgili bilgi ve mevzuata ilişkin uygun kaynaklara erişmek.
30- İlaçları mevzuata ve en son kılavuzlara uygun olarak doğru ve sorumlu bir şekilde reçete etmek ve dağıtmak.
31- Şüpheli advers ilaç reaksiyonlarını uygun kanallar aracılığıyla ilgili resmi kurumlara bildirmek.
32- Biyogüvenlik için protokoller hazırlamak, çalıştığı yerin biyogüvenliğini değerlendirmek ve protokolleri doğru şekilde uygulamak.
33- Aseptik prosedürleri uygun şekilde gerçekleştirmek
34- Sedasyon, genel ve bölgesel anesteziyi güvenli bir şekilde uygulamak; kimyasal hareketsizleştirme yöntemlerini uygulamak.
35- Ağrıyı önlemek, değerlendirmek ve yönetmek.
36- Ötenazinin ne zaman uygun olduğunu bilmek, bunu hayvana ve sahiplerine saygı göstererek, uygun bir yöntem kullanarak, orada bulunanların güvenliğini de göz önünde bulundurarak gerçekleştirmek; karkasın etik ve yasal olarak imha edilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmak.
37- Örnek alma, sevk etme ve raporlama dahil olmak üzere tüm yaygın hayvan türlerinde nekropsi yapmak.
38- Refah unsurlarına dikkat etmek, sistematik kaba post-mortem muayene ve gözlemleri kaydetmek, dokuları örnekleme, saklama ve taşıma dahil olmak üzere gıda üreten hayvanların anti-mortem muayenesini yapmak.
39- İlgili gıda teknolojisi de dahil olmak üzere, hayvansal kaynaklı ürünlerin kalite ve güvenliğini etkileyen koşulları doğru bir şekilde belirlemek için gıda ve yem denetimi yapmak.
40- İnsan sağlığının korunması, muhafazası ve iyileştirilmesine katkıda bulunma kapsamında hayvanlar, hayvansal ürünler ve yan ürünlerle doğrudan ya da dolaylı ilgisi olan koşulları belirleyerek halk sağlığını korumak.
41- Kabul edilmiş hayvan sağlığı, hayvan refahı, halk sağlığı ve çevre sağlığı standartları doğrultusunda, hastalığa ve türe uygun önleyici ve eradikasyon programları hakkında tavsiyelerde bulunmak ve bunları uygulamak.
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 1 15
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 5 1 5
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 15 2 30
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     50
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 70
Kısa sınav 1 20
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1.Barone R (1986): Anatomie Comparee Des Mammiferes Domestiques. Vigot Freres Paris. 2.Doğuer S, Erençin Z (1962): Evcil Hayvanların Komparativ Anatomisi. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ank.
Yardımcı Kaynaklar 1.Barone R (1986): Anatomie Comparee Des Mammiferes Domestiques. Vigot Freres Paris. 2.Doğuer S, Erençin Z (1962): Evcil Hayvanların Komparativ Anatomisi. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ank. 3.Dursun N. (2003): Veteriner Anatomi I. Medisan Yayınevi, Ankara. 4.Dursun N. (2003): Veteriner Anatomi II. Medisan Yayınevi, Ankara. 5.Dyce KM, Sack WD, Wensing CJG (1987): Textbook of Veterinary Anatomy. WB. Saunders Company,Lndn. 6.Getty R (1975): The Anatomy of The Domestic Animals. WB. Saunders Company, Lndn. 7.Nickel R, Schummer A, Seiferle E (1986): The Anatomy of the Domestic Animals. Verlag Paul Parey, Hmbrg.

Ders ile ilgili dosyalar