Giriş | English

Yüksek Lisans > Fen Bilimleri Enstitüsü > Tarla Bitkileri (y.l.) > ENDÜSTRİ BİTKİLERİNDE VERİM VE KALİTE KRİTERLERİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ENDÜSTRİ BİTKİLERİNDE VERİM VE KALİTE KRİTERLERİ İkinci düzey TAB 533 Seçmeli 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ALİ İRFAN İLBAŞ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Prof. Dr. Ali İrfan İLBAŞ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı --
Dersin veriliş şekli Teorik, yüz yüze
Dersin amacı Endüstri Bitkilerinde verim ve kalitye etki eden karakterlerin tanımı, ölçümü, tayin yöntemleri hakkında bilgi verilmesi.
Dersin tanımı Yağ Bitkileri, Nişasta Şeker bitkileri, Lif bitkieri ve Tıbbi Aromatik bitkilerde kalite kriterleri, etkilen faktörler, ölçüm ve tayin yöntemlerinin öğrenilmesi.

Dersin içeriği
1- Verim ve Verim Unsurlarının ve Kalite Kriterlerinin genel tanımı ve önemi
2- Ayçiçeği ve Aspirde verim ve kalite kriterleri, ölçüm ve tayin yöntemleri
3- Soya ve Yerfıstığında verim ve kalite kriterleri, ölçüm ve tayin yöntemleri
4- Kolza bitkisinde verim ve kalite kriterleri, ölçüm ve tayin yöntemleri
5- Patateste verim ve kalite kriterleri, ölçüm ve tayin yöntemleri
6- Şeker Pancarında verim ve kalite kriterleri, ölçüm ve tayin yöntemleri
7- Ara Sınav
8- Pamuk bitkisinde verim ve kalite kriterleri, ölçüm ve tayin yöntemleri
9- Keten bitkisinde verim ve kalite kriterleri, ölçüm ve tayin yöntemleri
10- Kenevir bitkisinde verim ve kalite kriterleri, ölçüm ve tayin yöntemleri
11- Tıbbi ve Aromatik bitkilerde alkaloitler, glikozitlerin tanını ve önemi
12- Tıbbi ve Aromatik bitkilerde uçucu yağların ve bileşenlerinin tanını ve önemi
13- Haşhaş bitkisinde verim ve kalite kriterleri, ölçüm ve tayin yöntemleri
14- Kimyon ve Kekik ve Çemen bitkilerinde verim ve kalite kriterleri, ölçüm ve tayin yöntemleri
15- Lavanta ve Nane bitkilerinde verim ve kalite kriterleri, ölçüm ve tayin yöntemleri
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Verim ve Kalite unsurları hakkında bilgi sahibi olma
2- Verim ve Kalite unsurlarının ölçüm ve tayini yöntemlerini öğrenme
3- Verim ve Kalite unusurları arasındaki ilişkileri kavrama
4- Bilimsel araştırmalarda inceleme konusu olan verim ve kalite unsurlarını öğrenme
5- --
6- --
7- --
8- --
9- --
10- --

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine, Çayır-Mera ve Yem Bitkileri, Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı bilim dallarından birinde bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirebilme, yorumlama ve uygulama yapabilme becerisi,
2- Tarla Bitkileri alanındaki mevcut verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanabilme becerisi,
3- Tarla Bitkileri alanındaki bir problemi, bağımsız olarak kurgulayabilme, çözüm yöntemi geliştirebilme, çözebilme, sonuçları değerlendirebilme ve gerektiğinde uygulayabilme becerisi,
4- Tarla Bitkileri alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilme becerisi,
5- Tarla Bitkileri alanındaki uygulamalarda karşılaşılacak öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme becerisi,
6- Tarla Bitkileri alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme becerisi,
7- Tarla Bitkileri alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisi,
8- Tarla Bitkileri alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilme ve denetleyebilme becerisi,
9- Tarla Bitkileri alanında özümsedikleri bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygulayabilme becerisi,
10- Öğrencilere akademik kariyerlerinde kendilerini başarılı kılacak bilgi ve becerileri kazandırabilmek
11- Mesleki alanla ilgili her faaliyette ahlaki ve profesyonel davranabilme.
12- Tarla bitkilerinin tür ve çeşitlerinin tanımlanmasında kullanılan morfolojik ve genetik tanımlama yöntemlerini temel düzeyde öğrenerek uygulayabilecek düzeyde ön beceri kazanabilmek
13- Uzmanlık alanları ile ilgili olarak alanında çalışanlarla, alanı dışındaki daha geniş bilimsel topluluklarla ve toplumun geneli ile hem kendi resmi dilinde hem de bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişimi ileri düzeyde kurma yetkinliğine sahip olabilme becerisi.
14- Çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olma ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olma,
15- Çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumayı ön planda tutma, bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi,
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Ödevler 7 4 28
Sunum / Seminer hazırlama 2 15 30
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 15 15
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     185
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 4 50
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Öğretim üyesinin ders notları
Yardımcı Kaynaklar --

Ders ile ilgili dosyalar