Giriş | English

Lisans > Güzel Sanatlar Fakültesi > Müzik > BESİYERLERİ,STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
BESİYERLERİ,STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON Birinci düzey VMB 547 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Derse sadece lisansüstü eğitim gören öğrenciler kabul edilecektir.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE KARAKAYA
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Prof. Dr.Fuat AYDIN, Prof. Dr. K.Semih GÜMÜŞSOY, Doç.Dr. Seçil ABAY
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Araş. Gör. Emre KARAKAYA
Dersin veriliş şekli Ders öğretim üyeleri tarafından teorik olarak yapılacaktır. Bu derslerde slayt ve barkovizyon gibi görsel araçlar kullanılarak öğrencinin derse olan dikkatini sürdürmesi sağlanacaktır. Ayrıca karşılıklı soru-cevap şeklinde ders pekiştirilecektir.
Dersin amacı Dezenfeksiyon, sterilizasyon, besiyeri içerikleri ve besiyeri hazırlanması ile ilgili bilgi ve becerilerinin verilmesidir.
Dersin tanımı Besiyerleri, sterilizasyon ve dezenfeksiyon

Dersin içeriği
1- Cansız ortam besiyerleri
2- Besiyeri hazırlanması
3- Besiyerlerinin kontrolü ve saklanması
4- Canlı ortam besiyerleri
5- Doku kültürleri
6- Embriyolu tavuk yumurtası
7- Mikroorganizmların besiyerinde üretilmeleri
8- Sterilizasyon tanımı
9- Sterilizasyon çeşitleri
10- Laboratuar malzemelerinin sterilizasyonu
11- Sterilizasyonda kullanılan cihazlar
12- Dezenfeksiyon tanımı
13- Dezenfeksiyonun çeşitleri
14- Dezenfektanların etki mekanizmaları
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Malzeme dezenfeksiyonu ve laboratuvar ortamının dezenfeksiyonunu yapabilir.
2- Basınçlı buharla ,kuru sıcak havayla, tindalizasyon yöntemiyle ,yakarak veya alevden geçirerek ve filtrasyon ile sterilizasyon yapabilir.
3- Katkı maddelerini ilave edebilecek, dökümünü yapabilecek ve besiyerini denetleyip, stoklayabilir.
4- Malzeme dezenfeksiyonu ve laboratuvar ortamının dezenfeksiyonunu yapabilir.
5- Basınçlı buharla ,kuru sıcak havayla, tindalizasyon yöntemiyle ,yakarak veya alevden geçirerek ve filtrasyon ile sterilizasyon yapabilir. .
6- Katkı maddelerini ilave edebilecek, dökümünü yapabilecek ve besiyerini denetleyip, stoklayabilir
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Güncel sanat kavramlarını anlamak ve ilişkiler kurarak açıklayabilmek
2- Müzik sanatının temel dinamiklerini anlamak, tarihini öğrenmek ve güncelle ilişkilendirebilmek
3- Alanının terminolojisini öğrenmek, kendi yazı ve sunularında sanatın dilini etkili kullanmak
4- Alanında kullanılan yeni yöntem -teknikleri bilmek ve özgün çalışmaların gerçekleştirilebilmesinde kullanabilmek
5- Araştırma yöntem - tekniklerini bilmek ve alanında uygulayabilmek
6- Alanında proje geliştirmek, projesini uygulayarak hayata geçirebilmek
7- Etik kurallara uymak ve sosyal sorumluluk bilinci taşıyabilmek
8- Alanında paylaşıma açık sanatsal etkinlikler düzenlemek; Yaptığı çalışmaları etkili bir şekilde sunabilmek
9- Güncel yayınları, oluşum ve aktiviteleri (konserleri) takip etmek, katılımcı olabilmek
10- Evrensel, ulusal, yerel sanat ve tasarım değerlerinin farkında olabilmek
11- Herhangi bir sanatsal etkinliği (konser, dinleti vb.) çözümleyici ve eleştirel bakış açısı ile değerlendirebilmek
12- Alanın gerektirdiği bilgisayar programlarını, bilişim ve iletişim teknolojilerini sanatsal anlamda kullanabilmek
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 3 2 6
Ödevler 2 2 4
Sunum / Seminer hazırlama 6 5 30
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 6 4 24
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 4 2 8
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 6 4 24
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 2 2 4
Toplam iş yükü     144
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Temel Mikrobiyoloji: Arda, M. 2001. Medisan Yayınları, Ankara.
Yardımcı Kaynaklar World of Microbiology and Immunology: Narins B., Lerner K.L.,Lerner B.W. 2003. The Gale Group Inc, a division of Thomson Learning. Practical Handbook of Microbiology: Goldman E., Gren L.H. 2009. CRC Press. Labaratory Exercise in Microbiology: Harley-Presscott., 2002 The McGraw-Hill Companies.

Ders ile ilgili dosyalar