Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Harita Mühendisliği > KARİYER PLANLAMA
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
KARİYER PLANLAMA Birinci düzey HM 110 Zorunlu 2 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ TALHA TAŞKANAT
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ TALHA TAŞKANAT
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüzyüze-Online
Dersin amacı Amacı; kariyer bilinci oluşturmak, sizlerin farklı sektörler hakkında bilgi sahibi olmalarını, kendi gelişimleriniz için kullanabilecek araçları tanımalarınızı sağlamak, sizleri en verimli ve mutlu olacakları alanlara yönlendirmektir.
Dersin tanımı Üniversiteli gençlerimizde iş hayatının beklentileri ve dinamikleri konusunda farkındalık oluşturmak, öğrencilerin kişisel ve profesyonel gelişimlerine yönelik beceriler geliştirmelerini ve üniversitede alacakları eğitimden en yüksek faydayı sağlamaları amacıyla müfredata eklenmiştir.

Dersin içeriği
1- Kariyer planlama dersi nedir? -Kariyer merkezi nedir? -Kariyer merkezinin yarar sağlayacağı konular nelerdir? -Kariyer merkezlerinden nasıl faydalanılır?
2- Zeka ve kişilik nedir? -Zeka ve kişiliğin kariyer ile bağlantısı nedir?
3- Bilgi, beceri, yetenek, yetkinlik kavramları nelerdir? -Bu kavramların kariyer ile bağlantısı nedir?
4- İnce beceriler ve teknik beceriler nedir? -Öğrencilerin neden bu becerilere ihtiyacı var?
5- Kariyer ve kariyer ile ilişkili kavramların açıklanması.
6- Üniversite hayatı boyunca öğrencilerin kariyerlerine katkı sağlamak için yapabilecekleri faaliyetlerin açıklanması (Akademik, Sosyal, Sanatsal ve Sportif etkinlikler).
7- Ulusal sivil toplum kuruluşları faaliyetleri ve gönüllü çalışma olanakları. Sivil toplum kuruluşu çalışanlarından öğrencilere üniversite hayatlarını nasıl geçirmeleri gerektiği konusunda tavsiyeler
8- Uluslararası sivil toplum kuruluşları faaliyetleri ve gönüllü çalışma olanakları. Sivil toplum kuruluşu çalışanlarından öğrencilere üniversite hayatlarını nasıl geçirmeleri gerektiği konusunda tavsiyeler.
9- Vize haftası
10- Kamu sektörü çalışanlarından kariyer hikayeleri hakkında bilgilendirme ve öğrencilere üniversite hayatlarını nasıl geçirmeleri gerektiği konusunda tavsiyeler.
11- Özel sektör çalışanlarından kariyer hikayeleri hakkında bilgilendirme ve öğrencilere üniversite hayatlarını nasıl geçirmeleri gerektiği konusunda tavsiyeler.
12- Akademisyenlerin kariyer hikayeleri hakkında bilgilendirme ve öğrencilere üniversite hayatlarını nasıl geçirmeleri gerektiği konusunda tavsiyeler.
13- Girişimcilerin kariyer hikayeleri hakkında bilgilendirme ve öğrencilere üniversite hayatlarını nasıl geçirmeleri gerektiği konusunda tavsiyeler.
14- Yetenek kapısı nedir? - Öğrenciler için faydası nedir? - Yetenek kapısının kullanımı nasıldır? - Özgeçmiş nasıl olmalıdır?
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Kariyer Merkezini ve faaliyetlerini tanır. Kariyer kavramını tanır.
2- Zekâ kavramını tanımlar, Zekâyı ve duygusal zekâyı birbirinden ayrı değerlendirir.
3- Kişilik kavramını tanımlar, Bilgi, beceri, yetenek, yetkinlik kavramlarını tanımlar, İnce ve teknik becerilerin farkını öğrenir.
4- Ders dışında, kariyerlerine katkı sağlayabilecekleri faaliyetler konusunda bilgilenir.
5- Çeşitli sektörlerde, kamu sektörü çalışanları, özel sektör çalışanları, akademisyenler ve girişimcilerin neler yaptığına dair fikir sahibi olur.
6- Özgeçmiş hazırlama konusunda deneyim sahibi olur.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Matematik, fen bilimleri ve harita mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2- Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3- Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4- Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5- Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6- Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7- Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9- Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10- Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11- Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 1 15
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 15 1 15
Ödevler 15 1 15
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     45
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı https://ytnk.tv/YtnkTv_KariyerPlanlamaDersi
Yardımcı Kaynaklar https://ytnk.tv/YtnkTv_KariyerPlanlamaDersi

Ders ile ilgili dosyalar