Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Hemşirelik (yüksek Lisans) > İŞLEVSEL BESİNLER VE SAĞLIK
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
İŞLEVSEL BESİNLER VE SAĞLIK İkinci düzey BDY 516 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ÖNER
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. BETÜL ÇİÇEK
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bitkisel destek üretiminde kullanılan ve besin kaynaklı işlevsel besinler ve sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin detaylı bilgi sağlamak.
Dersin tanımı Bitkisel destek üretiminde kullanılan besin kökenli maddeleri ve işlevsel besinleri ve bileşenlerini tanıtan, özellikleri hakkında bilgi veren, sağlık üzerindeki etkilerini ve güvenilirliğini irdeleyen bir derstir.

Dersin içeriği
1- İşlevsel besinlerin tanımı, tanımlardaki ortak ve farklı noktaların değerlendirilmesi
2- Çay ve sağlık üzerindeki etkileri
3- Soya ve sağlık üzerindeki etkileri
4- Sarımsak ve sağlık üzerindeki etkileri
5- Prebiyotikler ve sağlık üzerindeki etkileri
6- Probiyotikler ve sağlık üzerindeki etkileri
7- Konjuge linoleik asit ve sağlık üzerindeki etkileri
8- Ara sınav
9- Laykopen ve sağlık üzerindeki etkileri
10- Mineraller ve sağlık üzerindeki etkileri
11- Obezite ve obezitede kullanılan bitkisel destek ürünleri-1
12- Obezite ve obezitede kullanılan bitkisel destek ürünleri-2
13- Diyabet ve diyabette kullanılan bitkisel destek ürünleri-1
14- Diyabet ve diyabette kullanılan bitkisel destek ürünleri-2
15- Final sınavı
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Bu dersi tamamlayan bir öğrenci, bitkisel destek üretiminde kullanılan besin kaynaklı maddeleri ve işlevsel besinleri açıklar.
2- Bitkisel destek üretiminde kullanılan besin kaynaklı maddelerin ve işlevsel besinlerin özelliklerini açıklar.
3- Bitkisel destek üretiminde kullanılan besin kaynaklı maddelerin ve işlevsel besinlerin sağlık üzerindeki etkilerini açıklar.
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Hemşirelik felsefesini bilir
2- Hemşireliğin temel kavramları arasındaki ilişkiyi analiz eder
3- Hemşireliğin mesleki değerlerini içselleştirir
4- Hemşirelik alanında derin ve sistematik bir bilgi düzeyine sahip olur
5- Sağlık alanındaki modern, teknik ve bilgi teknolojilerini bilerek kanıta dayalı hemşirelik uygulamaları doğrultusunda bilgi ve becerisini kullanır
6- Grup içinde -lider ve/veya üye olarak- uyum içinde çalışır.
7- İş yaşamında yeni durumları çabuk öğrenir ve farklı beceriler geliştirir.
8- Geliştirdiği profesyonel hemşirelik bilincini hemşirelik bakımına yansıtır
9- Hemşirelik alanına katkı sağlayacak araştırmalar yapar
10- Hemşirelik alanına özgü bilimsel gelişmeleri izler
11- Hemşirelik alanına özgü eriştiği bilgiyi analiz eder
12- Kanıta dayalı uygulamaları hemşirelik bakımına yansıtır
13- Hemşirelik öğretiminin temel felsefesini bilir
14- Hemşirelik öğretiminde uygun öğretim ilke ve yöntemleri kullanır
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 7 4 28
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 2 2
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 14 3 42
Toplam iş yükü     147
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, Second Edition, Ed: Robert EC Wildman, CRC Press, Taylor and Francis Group, USA, 2007.
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar