Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
SÜT SANAYİİ HİJYENİ |
İkinci düzey |
VBH 513 |
|
1 |
6.00 |
6.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Yok
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. YELİZ UÇAR
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
DOÇ. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Yok
|
Dersin veriliş şekli
|
Yüz yüze
|
Dersin amacı
|
Bu dersin amacı süt sanayisinde asgari ve teknik hijyenik şartlarının oluşturulması, sağlıklı ve güvenilir üretim koşullarının sağlanması, sanitasyonla ilgili çeşitli terimler, işlem esnasında kullanılan materyaller hakkında bilgilendirmektir.
|
Dersin tanımı
|
Bu ders, sanitasyon ile ilgili temel kavramlar, hijyenik şartlarının oluşturulması, süt endüstri yapısı ile ilgili bilgi verir.
|
1- |
Temizlik, sterilizasyon, dezenfeksiyon, hijyen, sanitasyon gibi temel kavramlar
|
2- |
Süt işletmelerinin temel yapısı ve asgari hijyen şartları
|
3- |
Süt işletmelerinin temel yapısı ve asgari hijyen şartları
|
4- |
Süt işletmelerinin temel yapısı ve asgari hijyen şartları
|
5- |
Temizlik işlemi prosesi-programı
|
6- |
Temizlik işlemi prosesi-programı
|
7- |
Temizlik işlemi prosesi-programı
|
8- |
Sanitasyonda kullanılan materyaller ve özellikleri
|
9- |
Sanitasyonda kullanılan materyaller ve özellikleri
|
10- |
Kullanılan suyun özellikleri
|
11- |
Kullanılan suyun özellikleri
|
12- |
Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin fiziksel, mikrobiyolojik ve kimyasal kontrolü
|
13- |
Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin fiziksel, mikrobiyolojik ve kimyasal kontrolü
|
14- |
Biofilm
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Süt işletmelerinin yapısal özellikleri
|
2- |
Temizlik ve sanitasyon prensipleri
|
3- |
Süt işletmelerinde asgari ve teknik hijyenik şartlarının oluşturulması
|
4- |
ISO 22000 ve HACCP sistemlerinin süt işletmelerinde uygulanması
|
5- |
|
6- |
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
veteriner fizyoloji alanındaki güncel bilgilere sahip olmak ve uzmanlık eğitimine hazır olabilmek
|
|
2- |
veteriner fizyoloji alanındaki güncel uygulamaları yapabilmek
|
|
3- |
Bağımsız olarak ve ayrıca çalışma ekibinin lideri ve bir üyesi olarak sorumluluk alabilmek, planlama yapabilmek, çalışabilmek, karşılaşılan sorunları çözebilmek
|
|
4- |
Yaşam boyu öğrenme ile ilişkili olarak sağlık alanındaki yeni bilgilere ulaşabilmek, değerlendirebilmek ve uygulayabilmek
|
|
5- |
Yabancı dili de kullanarak sağlık alanında yurt içinde ve yurt dışındaki meslektaşları ile iletişim kurabilmek
|
|
6- |
Sağlık alanındaki verileri toplayabilmek, değerlendirebilmek ve kalite yönetimi sürecine uygun hareket edebilmek
|
|
7- |
veteriner fizyoloji alanındaki spesifik bilgilere sahip olmak
|
|
8- |
veteriner fizyoloji alanındaki deneysel uygulamaları yapabilmek
|
|
9- |
veteriner fizyoloji alanındaki edinilen bilgileri sentezleyip, yeni fikirler oluşturabilmek
|
|
10- |
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
10
|
1
|
10
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
10
|
1
|
10
|
Ödevler
|
5
|
5
|
25
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
8
|
2
|
16
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
8
|
2
|
16
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
0
|
0
|
0
|
Araştırma
|
5
|
4
|
20
|
Toplam iş yükü
|
|
|
98
|
AKTS
|
|
|
4.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
100
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
İnternet Erişimi
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Wilbur A.G. 1994. CGMP’S/Food Plant Sanitation, CTI Publications, Inc. USA.
|
|