Giriş | English

Yüksek Lisans > Sosyal Bilimler Enstitüsü > Sağlik Hukuku (tezsiz Yük.lis.) > SANAT TARİHİ 2: YENİ PARADİGMA
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
SANAT TARİHİ 2: YENİ PARADİGMA İkinci düzey RES206 4 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri -
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ EDA KARAKUŞ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ DR. EDA KARAKUŞ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Dersler görsel materyale dayalı olarak yapılmaktadır. Öğrencilere verilen bilgilerin görsel, işitsel, anlatım, soru-cevap ve beyin fırtınası gibi öğelerle desteklenmesi amaçlanmaktadır. Öğrencilere dönem boyunca konularla ilgili çeşitli makaleler ve kitaplar okutulacak, aynı zamanda kendilerine verilen ve hazırlanmaları istenen ödevler de sınavlarda aldıkları puanları etkileyecektir. Ders, slayt destekli olarak işleneceğinden slayt makinası ve konularla ilgili slaytlar temin edilmiş durumdadır. Aynı zamanda konulara göre bilgisayar teknolojisinden, Powerpoint sunular ve öğrencilere vcd formatlı filmler izletilmek maksadıyla yararlanılmaktadır. Bu aktiviteler için gerekli bilgisayar, barkovizyon, slayt ve film sunuların kaliteli olarak izlenebilmesi için gereken teknolojik donanım ve perdelerle karartılmış sınıflar fakültemizde mevcuttur.
Dersin amacı Sanat Tarihi III adlı dersimizde özellikle Türk Resim Sanatının başlangıcından günümüze kadar geçirmiş olduğu evreler üzerinde durulacaktır. Özellikle İslamiyetin kabulünden sonra resim sanatına bakış ve ilerleyen dönemlerde özellikle Osmanlı devletinin son dönemlerinde ağırlaşan batı etkisiyle beraber Avrupa’daki resim sanatındaki gelişmelerin Türk ressamları tarafından takibi ve yurdumuzdaki çağdaş anlamda resim sanatının gelişimi aşamaları. İlerleyen dönemlerde devletin resim sanatındaki bu çabaya seyirci kalmayıp açmış olduğu Sanayi-i Nefise Mekteb-i Ali’sinin kuruluş aşamaları ve sonrasındaki gelişmeler hakkında bilgiler verilecektir.
Dersin tanımı Türk Resim Sanatının etkilendiği diğer medeniyetler ve Çağdaş Türk Resmini günümüze kadar geçirmiş olduğu çeşitli aşamalar, örnekler ve nedenleri ile öğrencilere görsel malzeme destekli aktarmak. İslamiyetin kabulü ile beraber, kültürümüzde Resim Sanatına bakış açısı hakkında öğrencileri bilinçlendirmek Sanat Tarihi eğitiminde çağdaş öğretim yöntemlerini kavrayabilme Sanat Tarihi eğitiminde audio-visuel (görülen-işitilen) kaynaklardan yararlanabilmek. İmkânlar ölçüsünde, Devlet Resim ve Heykel Müzeleri ve Özel Sanat Galerileri gezileriyle öğrencilerin bazı Çağdaş Türk Resmi örnekleri görmelerini sağlayarak, öğrencilere Sanat Tarihi’ni sevdirmek

Dersin içeriği
1- Tanışma, dersin içeriği, hedefleri, ulaşılması planlanan öğrenim çıktılarının paylaşılması.
2- Yabancı ressamlar dönemi: Zonaro, Ayvazovski. Sanatçı kişilikleri, önemli eserleri, sarayın desteği, eserlerin yer aldığı müzeler
3- Primitifler: Mühendishane-i Berri Hümayun, teknik, tarz ve içerikler. Vidinli Osman Nuri, Ahmet Şekur, Mustafa,
4- Klasikler: Hoca Ali Rıza, Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi Bey, Süleyman Seyyid, Hüseyin Zekai Paşa. Türk resim sanatı için önemi, üslup ve konular, teknik özellikler, eserler…
5- Sanayi-i Nefise. Türk resim sanatı için önemi, üslup ve konular, teknik özellikler, eserler…
6- 1914 Kuşağı: İbrahim Çallı, Feyhaman Duran, Namık İsmail, Mehmet Sami Yetik, Hikmet Onat, Mehmet Ruhi Arel, Avni Lifij. 1. Dünya savaşı ve etkileri, Avrupa’dan gelen üslup, eserlerdeki konular ve teknikler… Osmanlı Ressamlar Cemiyeti…
7- Vize
8- Şevket Dağ, Namık İsmail, Kurtuluş Savaşı ve Türk Resim Sanatı üzerindeki etkileri, yansımaları. Sanayi-i Nefise İnas öğrencileri, eserlerden örnekler… Yeni Resim Cemiyeti.
9- Müstakiller: Şeref Aktik, Mahmut Cuda, Elif Naci, Refik Epikman, Zeki Kocamemi, üslup ve konular, teknik özellikler, eserler…
10- D Grubu: Nurullah Berk, Zeki Faik İzer (Taşizm) üslup ve konular, teknik özellikler, eserler…Cemal Tollu…Toplumcu gerçekçi tavır: Dino. Nuri İyem
11- Sabri Berkel, Bedri Rahmi, Turgut Zaim,
12- 1950’ler soyuta geçiş,
13- Adnan Çoker, Lütfü Günay. Ödüller. Ferruh Başağa, Fikret Mualla, Turan Erol, Cihat Burak, Adnan Turani, Ayaz.
14- Devrim Erbil, Ergin İnan, Çağdaşlara genel bir bakış.
15- Makelerle Türk Resmi
16- Makale inceleme
17- Final
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Sanat, sanatçı ve estetik kavramlarının ne olduğu ve sanatın gerekliliğini kavrayabilme.
2- Türk Resim Sanatının başlangıcından itibaren geçirdiği evreleri, çeşitli medeniyetlerdeki sanatsal hareketleri ve değişimleri, örnekler ve nedenleri ile öğrencilere görsel malzeme destekli aktarma.
3- Türk Sanatı eğitiminde çağdaş öğretim yöntemlerini kavrayabilme.
4- Türk Sanatı eğitiminde audio-visual (görülen-işitilen) kaynaklardan yararlanabilme.
5- İmkânlar ölçüsünde, şehir içi ve şehir dışı gezilerle öğrencilerin bazı tarihi eserleri görmelerini sağlayarak, öğrencilere Türk Sanatını sevdirme.
6- -
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 2 30
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 15 3 45
Ödevler 2 3 6
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 5 1 5
Toplam iş yükü     98
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı S. Tansuğ (1992) Resim Sanatının Tarihi. Remzi Kitabevi. İstanbul. S. Tansuğ (1991) Çağdaş Türk Sanatı. Remzi Kitabevi. İstanbul.
Yardımcı Kaynaklar S. Tansuğ (1995) Türk Resminde Yeni Dönem. Remzi Kitabevi. İstanbul. K.Özsezgin (2001) Cumhuriyetin 75.Yılında Türk Resmi. T.İş Bankası Yayınları. İstanbul K.Giray (1998) Yeni Türkiye “Cumhuriyet Dönemi Türk Resim ve Heyel Sanatı Gelişim Çizgisi” B.Alsaç-Ü.Alsaç (1993) Türk Resim ve Yontu Sanatı. İletişim Yayınları.İstanbul S. Başkan (1994) Osmanlı Ressamlar Cemiyeti. Çardaş Yayınları. Ankara. N.Çam (1994) İslam’da Resim ve Mimari. Elektronik İletişim Ajansı. Ankara A.K. Gören (1997) Türkiyemiz “Sanayi-i Nefise Mektebi”. Akbank Yayınları. İstanbul A.K. Gören (1997) Türkiyemiz “İnas Sanayi-i Nefise Mektebi, Kadın Ressamlar, Özel Resim Atölyesi ve Resim Kursları”. Akbank Yayınları. İstanbul. E. İnan (2000) Yeni Türkiye “Cumhuriyetimizin Resimi Üzerine Mülakat”

Ders ile ilgili dosyalar