Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
KLİNİK MİKOLOJİ |
Üçüncü düzey |
MİK 604 |
|
1 |
8.00 |
8.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. AYŞE NEDRET KOÇ
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
PROF. DR. AYŞE NEDRET KOÇ
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Biyolog Hikmet BULDU, Biyolog Gonca DEMİR, Bio Nurgül Balcı
|
Dersin veriliş şekli
|
Teorik sunum ve uygulama
|
Dersin amacı
|
İnsanlarda mantarların neden olduğu enfeksiyonlar patogenezi, tanısı, epidemiyolojisi ve tedaviye yaklaşım ve korunma öğretilecek ve uygulamalar yaptırılacaktır
|
Dersin tanımı
|
Tıbbi Mikrobiyoloji Yüksek Lisans programı içerisinde, haftada dört saat olarak verilen teorik ve uygulamalı bir derstir
|
1- |
Mantar enfeksiyonlarının tanımı ve etyolojik ajanları
|
2- |
Mantar enfeksiyonlarının Patogenezi
|
3- |
Mantar enfeksiyonlarının immunolojisi
|
4- |
Mantar enfeksiyonlarının laboratuvar tanısı
|
5- |
Mantar enfeksiyonlarının epidemiyolojisi
|
6- |
Mantar enfeksiyonlarının korunma tedavi
|
7- |
Kandidoz
|
8- |
Aspergiloz
|
9- |
Zygomycetes
|
10- |
Histoplazmoz
|
11- |
ARA SINAV
|
12- |
Pnönositoz
|
13- |
Kriptokokoz
|
14- |
Nadir görülen sistemik mikoz etkenleri
|
15- |
Subküton mikoz
|
16- |
Yüzeyel mikoz
|
17- |
Dermatofitoz
|
18- |
Antifungaller
|
19- |
Antifungal direnç mekanizmaları ve duyarlılık testlerinin klinik uyumu
|
20- |
FİNAL
|
1- |
Mantar enfeksiyonlarının tanımı ve etyolojik ajanları
2- Mantar enfeksiyonlarının Patogenezi
3- Mantar enfeksiyonlarının immunolojisi
4- Mantar enfeksiyonlarının laboratuvar tanısı
5- Mantar enfeksiyonlarının epidemiyolojisi
6- Mantar enfeksiyonlarının korunma tedavi
|
2- |
|
3- |
|
4- |
|
5- |
|
6- |
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
|
|
2- |
Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
|
|
3- |
Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
|
|
4- |
Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
|
|
5- |
Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
|
|
6- |
Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
|
|
7- |
Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
|
|
8- |
Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
|
|
9- |
Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
|
|
10- |
Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
0
|
0
|
0
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
0
|
0
|
0
|
Ödevler
|
0
|
0
|
0
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
0
|
0
|
0
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
0
|
AKTS
|
|
|
0.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
0
|
0
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
0
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
0
|
Genel toplam
|
|
0
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
1-Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Editör Prof. Dr. Şemsettin Ustaçelebi. 1999 yılı basımı 1339 sayfa ISBN: 975-7467-77-4 2- Manuel of clinical microbiology(ed. Hazen KC, Howell SA (eds), Manual of ClinicalMicrobiology. 9th ed. ASM Press,2009 Washington
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Yardımcı Kaynaklar 1- Manuel of clinical microbiology(ed. Hazen KC, Howell SA (eds), Manual of ClinicalMicrobiology. 9th ed. ASM Press, Washington 2-Clinical Mycology (Anaissie EJ, McGinnis MR, Pfaller MA, Churchill Livingstone, İmprint of Elsevier Science ,2003 3-. CLSI Document. Reference Method Wayne, PA: Clinical and Laboratory Standards Institute; (2008-2010). 4- Medical mycology Topley Wilson’s Microbiology and Microbiol Infections (Merz WG, Hay RJ (eds). ). ASM Press.2005. P:43-68 5-Essential Procedure for Clinical Microbiology ( Isenberg HD (eds) ASM Press 6- Bailey Scott’s Diagnostic Microbiology The C.V.Mosby COMPANY
|
|