Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Cerrahi(doktora) > KİLER, MUTFAK VE EVLERDE BULUNAN ZARARLI HAŞERELER
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
KİLER, MUTFAK VE EVLERDE BULUNAN ZARARLI HAŞERELER Üçüncü düzey VPZ 641 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri -
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ABDULLAH İNCİ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. ÖNDER DÜZLÜ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Prof. Dr. Alparslan YILDIRIM, Prof. Dr. Önder DÜZLÜ, Doç. Dr. Zuhal ÖNDER, Doç. Dr. Arif ÇİLOĞLU, Araş.Gör. Dr. Gamze YETİŞMİŞ, Öğr. Gör. Dr. Sadullah USLU
Dersin veriliş şekli Konuların slaytlar eşliğinde anlatılması ve tartışılması, olgu sunumları
Dersin amacı Meskenlerde bulunan haşereler, depo zararlıları, bunların morfolojik ve biyolojik özellikleri, epidemiyolojileri, tanı ve tedavileri hakkında bilgi verilmektedir.
Dersin tanımı Meskenlerde bulunan haşereler, depo zararlıları, bunların morfolojik ve biyolojik özellikleri, epidemiyolojileri, tanı ve tedavileri hakkında bilgi veren derstir.

Dersin içeriği
1- Artropoda'nın genel özellikleri,
2- Artropoda'nın konakçılarıyla ilişkileri
3- Chilopda ve Diplopoda
4- Blattaria’nın genel özellikleri
5- Blattaria’nın biyolojisi, tıbbi önemi ve mücadele yöntemleri
6- Hemiptera’nın genel özellikleri
7- Hemiptera’nın biyolojisi, tıbbi önemi ve mücadele yöntemleri
8- Culicidae’nin genel özellikleri
9- Culicidae’nin biyolojisi, tıbbi önemi ve mücadele yöntemleri
10- Sphanoptera’nın genel özellikleri
11- Sphanoptera’nın biyolojisi, tıbbi önemi ve mücadele yöntemleri
12- Acarina , Argasidae, lxodidae’nin genel özellikleri
13- Acarina , Argasidae, lxodidae’nin biyolojisi, tıbbi önemi ve mücadele yöntemleri
14- Diğer önemli haşereler hakkında genel bilgi
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Kiler, mutfak ve evlerde bulunan zararlı haşere çeşitleri öğrenilmesi
2- İnsan ve hayvan sağlığı ile çevresel koşulların kiler, mutfak ve evlerde bulunan zararlı haşere çeşitlerir ile ilişkileri öğrenilmesi
3- Kiler, mutfak ve evlerde bulunan zararlı haşere çeşitlerinin konaklarda yapmış olduğu etkiler, kiler, mutfak ve evlerde bulunan zararlı haşere çeşitleri ile bulaşan hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- veteriner cerrahi alanındaki güncel bilgilere sahip olmak ve uzmanlık eğitimine hazır olabilmek
2- veteriner cerrahi alanındaki güncel uygulamaları yapabilmek
3- Bağımsız olarak ve ayrıca çalışma ekibinin lideri ve bir üyesi olarak sorumluluk alabilmek, planlama yapabilmek, çalışabilmek, karşılaşılan sorunları çözebilmek
4- Yaşam boyu öğrenme ile ilişkili olarak sağlık alanındaki yeni bilgilere ulaşabilmek, değerlendirebilmek ve uygulayabilmek
5- Yabancı dili de kullanarak sağlık alanında yurt içinde ve yurt dışındaki meslektaşları ile iletişim kurabilmek
6- Sağlık alanındaki verileri toplayabilmek, değerlendirebilmek ve kalite yönetimi sürecine uygun hareket edebilmek
7- veteriner cerrahi alanındaki spesifik bilgilere sahip olmak
8- veteriner cerrahi alanındaki deneysel uygulamaları yapabilmek
9- veteriner cerrahi alanındaki edinilen bilgileri sentezleyip, yeni fikirler oluşturabilmek
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 8 2 16
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 8 2 16
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 6 2 12
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 8 2 16
Toplam iş yükü     104
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1 - YUKARI, B. A., (2000). Protozooloji. Akdeniz Üniversitesi Burdur Veteriner Fakültesi Ders Notu No:9. Burdur. 2 - DİK, B., SEVİNÇ, F. (2002). Veteriner Protozooloji. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi. Konya. 3 - TÜZER, E., TOPARLAK, M. (1999). Veteriner Protozooloji. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ders Notu No:105. İstanbul. 4 - KAUFMANN, J. (1996). Parasitic Infections of Domestic Animals. Birkhäuser. Switzerland. 5 - PETERS, W., PASVOL, G. (2002). Tropikal Medicine and Parasitology. Mosby International Limited. China. 6 - SOULSBY, E. J. L., (1986). Helminths, Arthropods and Protozoa of Domesticated Animals. William Cloves Limited. Great Britain. 7 - SCHMIDT, G.D. (1985). Foundations of Parasitology. 8 - DUMANLI, N., KARAER Z. (2010). Veteriner Protozooloji. Medisan Yayınevi, Ankara 9 - URGUHART, G.M., (1987) Veterinary Parasitology , Longman Scientific and Technical, England
Yardımcı Kaynaklar Internet

Ders ile ilgili dosyalar