Giriş | English

Lisans > Güzel Sanatlar Fakültesi > Grafik Tasarimi > GRAFİK TASARIMDA BİLGİSAYAR KAVRAMLARI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GRAFİK TASARIMDA BİLGİSAYAR KAVRAMLARI Birinci düzey GRF111 Zorunlu 1 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Mevcut değil.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ KÜRŞAT SAVAŞ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. LEVENT ÇORUH
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Mevcut değil.
Dersin veriliş şekli Sunum destekli konu anlatımı, video gösterimi, tutorial inceleme ve diğer teorik bilgi/fikirlerin anlatımı ve tartışılması oluşturmaktadır.
Dersin amacı Bu ders, öğrencilere grafik tasarımda bilgisayar kullanımı ile ilgili teorik bilgileri ve çeşitli tasarım yazılımları ve bu yazılımlara ait araçların kullanımları hakkında bilgi vermeyi amaçlar.
Dersin tanımı Derste bilgisayar kapasite birimleri ve tasarım yazılımları ile ilişkisi, bilgisayar grafikleri genel başlığı altında Raster ve Vektör grafiklerin özelikleri ve karşılaştırılması, durağan ve hareketli grafikler ve dosya formatları, programlar arasında veri aktarımı/dönüşümleri, insan gözünün renk/ışık algısı ve bilgisayar grafiklerindeki eklemeli ve eksiltmeli renk modelleri (RGB, CMYK, HSV, HSL, LAB, YUV, PANTONE, RAL vb.), çözünürlük konusu (ekran/web, baskı, vb.), hareketli/video dosyalarına ait zamanlama ve sıkıştırma konuları, temel video/ses düzenleme konuları ve 3boyutlu bilgisayar grafikleri (temel seviyede) üzerinde durulmaktadır. Çeşitli amaçlara hizmet eden tasarım programlarının temel kullanımları uygulamalı olarak gösterilmektedir. Bu programlar; CorelDraw, Corel Photopaint, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Premiere, 3D Studio MAX.

Dersin içeriği
1- Bilgisayar destekli tasarım ve dersin işlenişi hakkında bilgilendirme. “Discovery Channel-Görsel Gerçeklik” belgeselinin izlenmesi ve insan ışık/renk algısı ve görme duyusu üzerine tartışma.
2- Raster (Bitmap) ve Vektör grafikleri hakkında sunum destekli anlatım. Karşılaştırmalı örnek inceleme ve iki tür grafik üretimi için kullanılan yazılımların tanıtımı.
3- Görsel algıya dayalı renk modelleri, insan fizyolojisi ve bilgisayar grafiklerindeki ışık/renk ilişkisi konusu, Renk modellerinin uygulamalı anlatımı.
4- Grafik/Video/Ses dosya kayıt formatları ve sıkıştırma yöntemleri konusu sunum destekli anlatım. Karşılaştırmalı örnekler için uygulama çalışması.
5- Fotoğraf işleme yazılımları ile fotoğrafik görüntünün işlenmesine yönelik uygulama çalışması. Photoshop ve Corel Photopaint araçları ile.
6- Vektörel tasarım programları ile (CorelDraw, Illustrator) çizim yöntem ve araçlarını öğrenmeye yönelik uygulama çalışması.
7- Vektör ve Raster grafiklerin ekran/web ve baskı için çözünürlük, renk modeli, ölçü birimi vb. açısından baskıya/yayına hazırlanması/kaydedilmesi.
8- VİZE SINAVI
9- VİZE SINAVI
10- Bir video/ses dosyasının analizi, üretim mantığı, çeşitleri, dosya kayıt formatları ve sıkıştırma mantığı konuları sunum destekli anlatım.
11- Adobe Premiere ile uygulama. Çekilmiş bir dizi fotoğrafın video görüntüye dönüşmesi için görüntü/ses birleştirme konuları örnek uygulama ve öğrenci çalışması.
12- Photoshop vb diğer programlarda üretilen görüntülerin adobe premiere programına çağırılması ve kullanımı, greenbox ve chroma key yöntemleri ile çok katmanlı görüntü bindirme ve anahtarlama yöntemleri. Video transitions yöntemleri tanıtımı ve öğrenciler ile eşzamanlı örnek uygulaması.
13- Rhino, 3D Studio MAX, Mudbox, Zbrush, Photoshop Extended3D, Catia vb 3Boyutlu tasarım programlarının işlevlerine göre tanıtılması. 3D Studio MAX kullanımına yönelik giriş konuları (program arayüzü, 3boyutlu sanal uzayı, görüş alanları, nesne yaratma, seçme/taşıma/ döndürme transformları, görüş alanı kontrolleri vb) uygulamalı anlatım. Öğrencilerin eşzamanlı uygulama çalışması.
14- 3D Studio MAX programı ile polygon modelleme yöntemi ve modify kullanımı, temel render konuları, temel seviyede (trackview ile) animasyon konuları öğrencilerin eşzamanlı takibi ile uygulamalı anlatım.
15- 3DsMAX, premiere, illustrator ve diğer programların birlikte kullanımı, dosya alışverişindeki problemlerin çözüm yöntemleri. Çözünürlük ve renk modeli dönüşümleri konularının örnek uygulamalar ile anlatımı.
16- FİNAL SINAVI
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Öğrencilerin bilgisayar destekli tasarım programlarının türleri ve amacına göre kullanımları hakkında bilgi sahibi olmaları.
2- Öğrencilere dönem boyunca yapılacak uygulama çalışmaları ile temel seviyede ilgili programları kullanma becerilerinin kazandırılması.
3- Öğrencilerin Bilgisayar grafikleri ile ilgili kavramlar ve araçlar hakkında bilgi sahibi olmaları.
4- Öğrencilerin Bilgisayar destekli tasarım ile ilgili kavramlar ve araçlar hakkında bilgi sahibi olmaları.
5- Öğrencilerin fotoğrafik görüntü işleme, vektörel tasarım/çizim, video/ses düzenleme çalışmaları için temel seviyede uygulama becerisi kazanması amaçlanmaktadır.
6- Öğrencilerin 3boyutlu tasarım çalışmaları için temel seviyede uygulama becerisi kazanması amaçlanmaktadır.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Sanat ve tasarım bilgilerini tanımlama, çözümleme ve grafik tasarım alanında uygulayabilme becerilerine sahip olabilmek.
2- Alanla ilgili yazılım bilgisine sahip olabilme, çağın gerektirdiği teknolojik yeniliklere ayak uydurabilmek.
3- Yaşam boyu eğitimin önemini kavrama ve gerekliliklerinin yerine getirebilme becerisine sahip olabilmek.
4- Çağın sorunlarını, toplumun değişen dinamiklerini takip edebilmek.
5- Etkili iletişim kurabilmek, ikna becerisine sahip olabilmek.
6- Fikir ve sanat eserleri hakkında mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek.
7- Araştırma, deneyimleme, analiz, değerlendirme ve yorumla becerilerine sahip olabilmek.
8- Sorun ve gereksinimleri karşılayacak, hedef kitleye ulaşabilecek tasarımlar üretebilmek.
9- Disiplinler arası ortak çalışabilmek.
10- Sanat ve tasarım problemlerinin çözümünde gerekli malzemeleri kullanabilme yetkinliğine sahip olabilmek.
11- Ekip ve bireysel olarak çalışabilmek.
12- Zamanlama, sabır, iş bilinci, uzlaşmacılık, özgüven ve düzenlilik becerilerine sahip olabilmek.
13- Tasarım problemlerini çözümlemede kullanılan malzemelerin seçiminde çevreye karşı duyarlı olabilmek.
14- Toplumsal, kültürel, bilimsel ve sanatsal değerler karşı sorumluluk sahibi olabilmek.
15- Dilini doğru kullanmak ve tasarımlarda bu konuda sorumluluk göstermek.
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 2 26
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 1 2 2
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 2 2
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 2 2
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 2 2 4
Toplam iş yükü     40
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1. Gavin Ambrose, (2011). Görsel Grafik Tasarım Sözlüğü(The Visual Dictionary of Graphic Design). Çeviri : Bilge Barhana, Literatür Yayıncılık, İstanbul.
Yardımcı Kaynaklar 1. Discovery Channel, Görsel Gerçeklik (Visual Reality) Belgeseli. 2. National Geographic, Cosmos Bir Uzay Serüveni Belgeseli (Cosmos: A Space Time Odyssey) 5.Bölüm "Aydınlıkta Saklanmak / Hiding in the Light" 3. http://en.wikipedia.org/wiki/Color_model http://en.wikipedia.org/wiki/Color_space 4. http://www.grafikerler.org/konu/dpi-pixel-tram-sikligi-cozunurluk-baski-cozunurlugu- 5. nedir.34773/ http://helpx.adobe.com/tr/photoshop/using/image-size-resolution.html 6. http://www.grafikerler.org/konu/vektor-nedir-bitmap-nedir.25109/ 7. http://graphicssoft.about.com/od/aboutgraphics/a/bitmapvector.htm 8. http://graphicssoft.about.com/od/aboutgraphics/a/bitmapvector_2.htm

Ders ile ilgili dosyalar