Giriş | English

Yüksek Lisans > Fen Bilimleri Enstitüsü > İnşaat Mühendisliği (y.l.) > ENZİM TEKNOLOJİSİ VE GIDA ENDÜSTRİSİNDE ENZİM UGULAMALARI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ENZİM TEKNOLOJİSİ VE GIDA ENDÜSTRİSİNDE ENZİM UGULAMALARI İkinci düzey GDM 553 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. LÜTFİYE EKİCİ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Yok
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Enzimlerin yapısı, sistematiği ve gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı konusunda bilgi verilmesi
Dersin tanımı Enzimlerin tarihsel gelişimi, enzimlerin önemi, uygulama alanları, gıdalarda enzimlerden kaynaklanan bozulmalar, gıda endüstrisi açısından önemli enzimler ve bunların isimlendirilmesi, ticari enzim üretimi ve enzimlerin saflaştırılması, gıda teknolojisinde kullanılan enzimlerin özellikleri ve önemli fonksiyonları.

Dersin içeriği
1- Enzim kimyası ile ilgili bilgiler vermek
2- Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması ile ilgili bilgiler vermek
3- Enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri belirtmek
4- Ticari enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu konularını pekiştirmek
5- Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanım
6- Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanım
7- Ara sınav
8- Nişasta ve şeker sanayinde enzim kullanımı
9- Ekmekçilikte enzim uygulamaları
10- İçecek sanayinde enzim kullanımı ve uygulamaları
11- Süt sanayinde enzimlerin kullanılması
12- Süt kalitesinin belirlenmesinde enzimlerin rolü
13- Yağ endüstrisinde enzim kullanımı
14- Yağlı tohumlardan yağ elde edilmesinde enzimlerin rolü
15- Final sınavı
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Enzim kimyası ile ilgili bilgiler vermek
2- Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması ile ilgili bilgiler vermek
3- Ekmekçilikte enzim uygulamaları hakkında bilgiler vermek
4- Yağ endüstrisinde enzim kullanımı ve yağlı tohumlardan yağ elde edilmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler vermek
5- Nişasta ve şeker sanayinde enzim kullanımını kavramak
6- Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanım amaçlarını kavramak
7- Süt sanayinde enzimlerin kullanılması ve süt kalitesinin belirlenmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler vermek
8- İçecek sanayinde enzim kullanımını ve uygulamaları hakkında bilgiler vermek
9- Enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri belirtmek
10- Ticari enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu konularını pekiştirmek

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Matematik, fen ve Mühendislik bilgilerini uygulama becerisi
2- Deney tasarlama ve yapma ile deney sonuçlarını yorumlama becerisi
3- İstenen gereksinimleri karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı veya süreci tasarımlama
4- Disiplinler arası takımlarda çalışabilme becerisi
5- Mühendislik problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi
6- Mesleki ve etik sorumluluk bilinci
7- İngilizce ve Türkçe etkin iletişim kurma becerisi
8- Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal boyutlarda etkinliklerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim
9- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci
10- Çağın sorunları hakkında bilgi
11- Mühendislik uygulamaları için gerekli teknikleri, yetenekleri ve modern araçları kullanma becerisi
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 12 2 24
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 12 8 96
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 2 15 30
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 24 24
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 1 5 5
Toplam iş yükü     191
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 20
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 20
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Novel Enzyme Technology for Food Applications, Edt. by Robert Rastall, CRC press.
Yardımcı Kaynaklar Gıda Kimyası, Edt. İlbilge Saldamlı, Hacettepe Yayınları.

Ders ile ilgili dosyalar