Giriş | English

Lisans > Halil Bayraktar Sağlik Hizmetleri M.y.o. > Ağiz ve Diş Sağliği > ALET BAKIMI, STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYONU
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ALET BAKIMI, STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYONU Birinci düzey ADS 162 Zorunlu 2 1.00 1.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN TOPAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı ĞRETİM GÖREVLİSİ DR. YUSUF NURİ KABA
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Öğretim elemanı tarafından hazırlanan sunum şeklinde ders materyalleri, yüz yüze
Dersin amacı Öğrenciler diş hekimliği uygulamalarında sterilizasyonun önemini kavrayıp ilkelerini öğrenecek ve cerrahide aseptik teknik uygulamasının zorunluluğunu anlayabilecektir. Ayrıca hastane enfeksiyonlarının önemi ve korunma yolları önemle vurgulanacak ve öğrencilerde davranış değişikliği yaratılacaktır.
Dersin tanımı Öğrencilerin temel mikrobiyoloji konusunda bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamaktır. Bu ders, bulaşıcı hastalıklar ile ilgili temel kavramları ve hastane enfeksiyonlarının önlenmesi için alınması gereken önlemleri kazandırır. Her türlü sterilizasyon ve dezenfeksiyon yönteminin prensiplerini öğrenmek, aseptik çalışma prensiplerini edinmek

Dersin içeriği
1- Sterilizasyon nedir
2- Dezenfeksiyon
3- Asepsi ve Antisepsi
4- Bulaşıcı Patojenik Mikroorganizmalar
5- Bulaşıcı Patojenik Mikroorganizmalar
6- Aletlerin Temizlenmesi
7- Dezenfektanlar
8- Ara sınav
9- Dezenfeksiyon Teknikleri
10- Dezenfeksiyon Teknikleri
11- Antiseptikler
12- Sterilizasyon Teknikleri
13- Sterilizasyon Teknikleri
14- Diş Hekimliği Aletlerinin Sterilizasyon ve Dezenfeksiyonu
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Temel mikrobiyoloji konusunda bilgi ve beceri sahibi
2- Bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarını değerlendirir ve özellikle kan, vücut sıvı ve salgılarıyla temasla bulaşan enfeksiyon hastalıklarına karşı aşılanmanın önemini tanımlar.
3- Enfeksiyon kontrol önlemlerinin en başında yer alan el yıkama ve el antisepsisinin önemini açıklar.
4- Çapraz enfeksiyonların gelişiminin önlenmesi için alınacak önlemleri açıklar.
5- Sterilizasyon yöntemlerini bilir
6- Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemlerinin avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi sahibidir
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- İnsan vücudunun temel yapısı, organ ve sistemlerine ait tanım ve terimleri, yerleşimleri, komşulukları ve işleyişleri bilir.
2- Sağlığın korunması, sistemlere ait hastalıklar ve ilk yardım bilgisine sahiptir.
3- Dişin temel yapısını, işleyişini bilir. Alan terminolojisini etkin kullanır.
4- Klinikteki tedavi ve sarf malzemelerinin sağlanması ve kontrolünde görev alır.
5- Genel hijyen, dezenfeksiyon ve sterilizasyon kurallarını bilir, kullanılan malzemelerin dezenfeksiyonunu ve sterilizasyonunu yapar.
6- Diş ünitelerini muayene ve diğer işlemlere hazır hale getirir.
7- Klinikte kullanılan araç ve gereçleri bilir.
8- Diş hekimin uygulayacağı tedavi şekline göre gerekli malzemeleri ve muayene öncesi hastayı hazırlar.
9- Tedavi sırasında ve Koruyucu diş hekimliği uygulamalarında diş hekimine yardım eder.
10- Bir diş kliniğinde hasta kayıtlarını düzenler ve diş kliniğini (muayenehane) organize eder.
11- Diş film çekiminde hastayı uygun şekilde hazırlar.
12- Birey ve halk sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir.
13- Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
14- Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar ve mesleki uygulamalarda kullanır.
15- Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
16- Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuatı anlar. Sosyal, kültürel ve hukuksal hak ve sorumluluklara uygun hareket eder.
17- Kalite yönetimi ve süreçlerine katılır.
18- Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     54
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Öğretim elemanı tarafından hazırlanan sunum şeklinde ders materyalleri
Yardımcı Kaynaklar 1-Sterilizasyon Dezenfeksiyon Rehberi -20152- 2-Diş Hekimliğinde Enfeksiyonun Önlenmesi ve Kontrolü İçin Temel Bilgiler-Medya Yayın grubu-Caroline L. Pankhurst and Wilson A. Coulter

Ders ile ilgili dosyalar