Giriş | English

Lisans > Ziraat Fakültesi > Tarimsal Biyoteknoloji > PROTEİN YAPISI VE FONKSİYONLARI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
PROTEİN YAPISI VE FONKSİYONLARI Birinci düzey TBT 305 Zorunlu 5 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. SEMİH YILMAZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Semih Yılmaz
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Kevser Karaman, Ahmet Say
Dersin veriliş şekli Örgün(Yüz Yüze)
Dersin amacı Gen-protein ilişkisini ve biyoteknolojide proteinlerin önemini kavratma.
Dersin tanımı Bu ders öğrencilerin proteomikteki temel konuları kavraması ve tarımda kullanım alanlarını öğrenmesi için düzenlenmiştir

Dersin içeriği
1- Proteomik ve porteom
2- Analitik proteomiğe genel bakış. Kantitatif proteomik
3- Analitik protein ve peptid ayrımı
4- Protein ve peptid analizinde kütle spektrofotometrisi
5- Peptid kütle parmakizi ile protein tanımlama. Protein modifikasyon proteomiği
6- Proteomik'te yeni yönelimler
7- Tandem Kütle Spektrometre Verilerle Protein Tanımlama
8- ARA SINAV
9- Proteomik uygulamaları
10- Protein ifade profili
11- Protein-protein ilişkisi belirleme ve protein kompleksleri
12- Tandem kütle spektrometresi ile peptid Dizi Analizi
13- Biyoinformatik araçları
14- YARIYIL SONU SINAVI
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Proteomikteki pratik ve teorik konuları bilir
2- Proteinlerin büyük ölçekli analizi için ortak iş akışlarını bilir
3- Proteom ölçümü ile ilgili temel konuları bilir
4- Kütle spektrometresi verinin proteinleri tespit etmek için kullanımını anlar
5- De novo dizileme ile birlikte MS / MS verilerini değerlendirebilir
6- Post-translasyonel modifikasyonlar ve protein-protein etkileşimlerinin analizini yapabilir
7- Protein katlanmasını bilir
8- Fonksiyonel proteinlerde birden fazla tersiyer yapı olabileceğini bilir
9- Fonksiyonel proteinleri gruplandırabilir
10- Gen-protein ilişkisini ve gen dizilerinin proteinin primer-quaterner yapısında etkili olduğunu bilir

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Bitkisel ve hayvansal tarım üretimin genel prensiplerini bilir
2- Biyoteknoloji ile ilgili kavram ve teknikleri bilir, inceleyebilir, yorumlayabilir, çözüm üretebilir
3- Biyoteknoloji eğitim alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bitkisel ve hayvansal üretimde kullanabilir
4- Tarımsal faaliyeti içinde yer alan ve ekonomik üretimi yapılan tarımla ilgili genetik gelişim, üreme, genetik mühendisliği, endüstriyel üretim, bitkisel, hayvansal ve mikrobiyal teknolojik yaklaşımlar, enzim teknolojisi konularında gerekli bilgiye sahiptir.
5- Biyoteknoloji alanında ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir
6- Yaşam boyu öğrenme gereçlerinin ve sistemlerinin farkındadır ve etkin olarak kullanabilir. İçinde bulunduğu sosyal çevre ile iletişim kurar, faydalı projeler üretir ve uygular
7- Islah çalışmalarını yürütebilir, ıslah çalışmalarında moleküler ve doku kültürü uygulamalarını bilir ve uygulayabilir.
8- Genetik mühendisliği ve rekombinant DNA teknolojisi için gerekli moleküler teknikleri bilir ve uygulayabilir.
9- Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji alanında etik ilkelere vakıftır.
10- Bitki, Hayvan ve Mikro organizmalarının biyolojisini, fizyolojisini ve genetiğini bilir
11- Tohum teknolojisinde girişimcilik yapabilir ve DNA testleriyle ilgili tarım, çevre ve tıp alanında çalışabilir
12- Bitki, hayvan ve mikrobiyoloji alanda girişimcilik yapabilir ve enzim ve gen teknolojilerinde proje üretebilir
13- İngilizce literatürü takip edebilecek durumdadır
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 3 39
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 2 26
Ödevler 2 3 6
Sunum / Seminer hazırlama 1 3 3
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 6 1 6
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     97
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Amit Kessel, Nir Ben-Tal. Introduction to Proteins: Structure, Function, and Motion, Second Edition. 2018
Yardımcı Kaynaklar Gregory Petsco. Protein Structure and Function. 2004

Ders ile ilgili dosyalar