Giriş | English

Lisans > Sağlik Bilimleri Fakültesi > Beslenme ve Diyetetik > VEJETARYEN BESLENMESİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
VEJETARYEN BESLENMESİ Birinci düzey BES 204 Seçmeli 3 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ MERVE ÇAPAŞ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı ARŞ. GÖR. DR. MERVE ÇAPAŞ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
Dersin veriliş şekli Yüzyüze Anlatım ve Tartışma
Dersin amacı Vejetaryenlerin beslenme planlarını çeşitli ve dengeli yiyeceklerle oluşturarak sağlık problemi oluşumlarını en aza indirmeyi, vejetaryen beslenmenin kronik hastalıklar üzerine etkisini öğretmek.
Dersin tanımı Özel bir grup olan vejetaryenlerde beslenme ilkelerini ve beslenmenin yaşam kalitesi ve sağlık üzerine etkisinin öğrenilmesi

Dersin içeriği
1- Vejetaryen Beslenmesine Giriş
2- Vejetaryen Çeşitleri
3- Vejetaryen Diyetler ve Risk Grupları
4- Vejetaryen Beslenmede Besin Grupları ve Porsiyonlar
5- Hayvansal Gıda Katkı Maddeleri
6- Vejetaryen Beslenmede Vaka Çözümü
7- VİZE HAFTASI
8- Vejetaryen Diyetler ve Kardiyovasküler Hastalıklar
9- Vejetaryen Diyetler ve Hipertansiyon
10- Vejetaryen Diyetler ve Diabetes Mellitus
11- Vejetaryen Diyetler ve Obezite
12- Vejetaryen Diyetler ve Kanser
13- Vejetaryen Diyetler ve Osteoporoz
14- Vejetaryen Diyetler ve Demans ile Diğer Hastalıklar
15- FİNAL HAFTASI
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Bireylerin vejetaryen beslenme ile ilgili konularda bilinçlenmesine katkıda bulunur.
2- Vejetaryen beslenme düzeninde risk gruplarını öğrenir ve öneriler verir.
3- Vejetaryen beslenmesinde yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak menüleri planlayabilir.
4- Vejetaryen beslenmenin kronik hastalıklar üzerine etkisini kavrar.
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Beslenme ve diyetetik alanına özgü kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisine sahiptir.
2- Beslenme ve diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptamada, eleştirel değerlendirmede, çözmede ve sonuca yönelik karar almada yetkindir.
3- Bireysel olarak, ekip içinde ve farklı disiplinlerle etkin bir biçimde çalışır.
4- Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilgili güncel teknolojileri ve ekipmanları kullanır, veri tabanlarını sürekli ve etkin şekilde tarayarak kanıta dayalı doğru bilgiye ulaşır, işlevsel eğitim materyalleri geliştirir.
5- Türkçe ve en az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
6- Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir, bilimsel ve kültürel etkinliklere katılarak kendini sürekli yeniler.
7- Beslenme ve diyetetik alanında araştırma planlayabilme, uygulama yapabilme, araştırma verilerini değerlendirebilme ve raporlayabilme gibi temel araştırma becerilerine sahiptir.
8- Mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda sorumluluk üstlenir ve etik ilkelere bağlı kalır.
9- Mesleki uygulamaların toplumsal ve evrensel boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 1 15
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 15 1 15
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     38
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar Vejetaryen Beslenme ile ilgili Makaleler

Ders ile ilgili dosyalar