Giriş | English

Yüksek Lisans > Fen Bilimleri Enstitüsü > Zootekni (y.l.) > ENERJİ VE PROTEİN METABOLİZMASI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ENERJİ VE PROTEİN METABOLİZMASI İkinci düzey ZT 524 Zorunlu 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri yok
Eğitimin dili Turkce, Ingilizce
Koordinatör PROF. DR. YUSUF KONCA
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı YUSUF KONCA, Ismail ULGER
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Selma BUYUKKILIC BEYZİ
Dersin veriliş şekli Teorik
Dersin amacı Çiftlik Hayvanalrında Enerji ve Protein Metabolizmasının öğrenilmesi
Dersin tanımı Hayvanlarda Enerji Metabolizma ve fizyolojisi Hayvanlarda Protein Metabolizma ve fizyolojisi

Dersin içeriği
1- Karbnohidratların sınıflandırılması.
2- Karbonhidrat sindirimi: Tek midelilerde ve ruminantlarda karbonhidrat sindirimi ve emilimi
3- Karbonhidrat metabolizması.
4- Karbonhidrat metabolizması.
5- Karbonhidrat metabolizması.
6- Yağların yapıları fonksiyonları ve sınıflandırılması.
7- Süt ineklerinde Lipit metabolizması.
8- Sınav
9- Proteinlerin sınıflandırılması.
10- Protein sindirimi: Tek midelilerde protein sindirimi ve emilimi, ruminantlarda protein sindirimi ve emilimi
11- Ruminantlarda protein değerlendirme yöntemleri: Gerçek protein, Metabolize olabilir protein
12- Enerjinin tanımı: Brüt enerji,sindirilebilir enerji, metabolik enerji, net enerji
13- Yemlerde enerji tayini için kullanılan metodlar.
14- Yem değerinin ölçümlerinde diğer metodlar.
15- Enerji Metabolizması
16- Sınav
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Hayvanlarda Enerji Metabolizma ve fizyolojisinin öğrenilmesi
2- Protein,karbonhidrat,yağ ve enerjinin hayvan beslemedeki önemi konusundaki güncel bilgi ve beceriye sahip olur
3- Hayvan türlerine göre protein,karbonhidrat ve yağların sindirim ve emilimi konusunda bilgi ve beceriye sahip olur.
4- -
5- -
6- -
7- -
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Hayvan besleme ve yemlerin tanınması
2- Hayvan ihtiyaçlarının bilinmesi
3- Hayvan genetik kaynaklarının tanımlanması
4- Hayvancılıkta planlamanın yapılması
5- Hayvan yetiştirme tekniklerinin bilinmesi
6- Barınak planlama
7- Konvansiyonel ve organik hayvancılıkta yeterli bilginin edinilmesi
8- Hayvancılık yatırımları
9- Hayvancılık ekonomisi
10- Hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi
11- Hayvancılık projelerinin yapılması ve yürütülmesi
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 12 3 36
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 2 20
Ödevler 4 8 32
Sunum / Seminer hazırlama 2 15 30
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 4 4
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 6 12
Laboratuvar 1 5 5
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 4 4
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     183
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 1 60
Ödev 1 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Feed and nutrition M.E.Ensminger J.E.Oldfield W.W.Heinemann Ensminger Publishing co.
Yardımcı Kaynaklar Digestive physiology and nutrition of ruminants, vol:1-2-3 D.C.Church o&b book,inc

Ders ile ilgili dosyalar