Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
YAZLIK SEBZELER |
Birinci düzey |
BB311 |
|
6 |
5.00 |
5.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Yok
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. HALİT YETİŞİR
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
PROF. DR. HALİT YETİŞİR
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
ARŞ. GÖR. HASAN TALHA ÜNSAL
|
Dersin veriliş şekli
|
YÜZ YÜZE
|
Dersin amacı
|
Yazlık sebze türlerinin botanik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme teknikleri hakkında bilgi verilmesi
|
Dersin tanımı
|
Yazlık sebzelerin anavatanı, kullanım şekli ve tarihçesi, üretim değerleri,
botanik ve morfolojik özellikleri,taksonomileri, çeşitleri, beslenme değerleri, ekonomik önemleri, iklim ve toprak istekleri, yetiştirme teknikleri, hasat, depolama ve pazarlanması konularını kapsayan bir derstir.
|
1- |
Yazlık sebzelerin tanıtılması
|
2- |
Solanaceae familyasının genel özellikleri
|
3- |
Domates yetiştiriciliği
|
4- |
Domates yetiştiriciliği
|
5- |
Biber yetiştiriciliği
|
6- |
Biber yetiştiriciliği
|
7- |
Patlıcan yetiştiriciliği
|
8- |
Patlıcan yetiştiriciliği
|
9- |
Cucurbitaceae türlerinin genel özellikleri
|
10- |
Karpuz yetiştiriciliği
|
11- |
Karpuz yetiştiriciliği
|
12- |
Kavun yetiştiriciliği
|
13- |
Kavun yetiştiriciliği
|
14- |
Hıyar yetiştiriciliğ
|
15- |
Hıyar yetiştiriciliğ
|
16- |
Kabak yetiştiriciliği
|
17- |
Kabak yetiştiriciliği
|
18- |
Bamya yetiştiriciliği
|
19- |
-
|
20- |
-
|
1- |
Solanaceaefamilyasına ait türlerin botanik özellikleri, ekoljik istekleri, yetiştirme teknikleri bilir.
|
2- |
Açık alanda dometes yetişmesini bilir.
|
3- |
Açık alanda biber yetiştirmesini bilir.
|
4- |
Açık alanda patlıcan yetiştirmesini bilir.
|
5- |
Türkiye’de ekonomik anlamada yetiştirilen Cucurbitaceae familyasına ait türlerin botanik özellikleri, ekoljik istekleri bilir.
|
6- |
Açık alanda karpuz yetiştirmesini bilir.
|
7- |
Açık alanda hıyar yetiştirmesini bilir.
|
8- |
Açık alanda kavun yetiştirmesini bilir.
|
9- |
Açık alanda kabak yetiştirmesini bilir.
|
10- |
Açık alanda bamya yetiştirmesini bilir.
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
İnsan vücudunun temel yapısı, organ ve sistemlerine ait tanım ve terimleri, yerleşimleri, komşulukları ve işleyişleri bilir.
|
|
2- |
Sağlığın korunması, sistemlere ait hastalıklar ve ilk yardım bilgisine sahiptir.
|
|
3- |
Laboratuvar güvenliği ve laboratuvarda uyulması gereken kuralları bilir. Laboratuvarda oluşabilecek riskleri belirler, bunlara karşı önlem alır, güvenli laboratuvar ortamı oluşturur.
|
|
4- |
Tıbbi laboratuvar uygulamalarında çevre sağlığı ve atık yönetimi ile ilgili bilgi sahibidir ve gerekli tedbirleri uygular.
|
|
5- |
Tıbbi laboratuvarın işleyişi ve yönetimi hakkında bilgi sahibidir ve uygulamaları yürütebilme becerisine sahiptir.
|
|
6- |
Laboratuvarda kullanılan cihazları, aletleri ve malzemeleri bilir. Bunları uygun olarak kullanır, bakım ve temizliğini yapar.
|
|
7- |
Tıbbi laboratuvar testleri için uygun örneği kuralına uygun şekilde alır. Örneklerin uygun şekilde transferini sağlar. Örnek kabul ve ret kriterlerini uygular, temel testleri yapabilir ve muhafazası gerekli olan örnekleri usulüne uygun saklar.
|
|
8- |
Test öncesi örnek hazırlama işlemlerini yapar, preparat hazırlar, mikroskop kullanır ve mikrobiyolojik ekim yapar. Tıbbi laboratuvar testleri sırasında ortaya çıkabilecek hataları tespit eder ve onları düzeltir.
|
|
9- |
Kimyasal çözelti hazırlar, laboratuvar kimyası ile ilgili temel tanımları ve özellikleri bilir.
|
|
10- |
Sterilizasyon - dezenfeksiyon bilgisine sahiptir ve bunları uygular.
|
|
11- |
Laboratuvar istatistik çalışmaları, malzeme ve kit sayımı ile miad kontrollerini yapar.
|
|
12- |
Birey ve halk sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir.
|
|
13- |
Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
|
|
14- |
Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar ve mesleki uygulamalarda kullanır.
|
|
15- |
Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
|
|
16- |
Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuatı anlar. Sosyal, kültürel ve hukuksal hak ve sorumluluklara uygun hareket eder.
|
|
17- |
Kalite yönetimi ve süreçlerine katılır.
|
|
18- |
Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
4
|
56
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
1
|
14
|
Ödevler
|
2
|
2
|
4
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
6
|
1
|
6
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
1
|
5
|
5
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
15
|
15
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
2
|
2
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
113
|
AKTS
|
|
|
5.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
70
|
Kısa sınav
|
6
|
20
|
Ödev
|
2
|
10
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve resimlerle
zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu ve çıktıları.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
A. GÜNAY (2005) Sebze Yetiştiriciliği (cilt II), ISBN: 975-00725-2-9.
R.W. ROBİNSON ve D.S. DECER-WALTERS (1997). Cucurbits. CAB International, Wallingford Oxon, UK.
H. VURAL, D. EŞİYOK. ve İ. DUMAN (2000) Kültür Sebzeleri.ISBN:975-97190-0-2.
A. ŞALK, L. ARIN, M. DEVECİ, S. POLAT (2008) Özel Sebzecilik, NKÜ. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ISBN 978-9944-0786-0-3 İSTANBUL
D. EŞİYOK (2012) YAzlık ve KIşlık Sebze Yetiştiriciliği, EÜ. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ISBN 978-605-87189-0-6
|
|