Giriş | English

Lisans > Halil Bayraktar Sağlik Hizmetleri M.y.o. > Tibbi Laboratuvar Teknikleri > YAZLIK SEBZELER
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
YAZLIK SEBZELER Birinci düzey BB311 6 5.00 5.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. HALİT YETİŞİR
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. HALİT YETİŞİR
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı ARŞ. GÖR. HASAN TALHA ÜNSAL
Dersin veriliş şekli YÜZ YÜZE
Dersin amacı Yazlık sebze türlerinin botanik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme teknikleri hakkında bilgi verilmesi
Dersin tanımı Yazlık sebzelerin anavatanı, kullanım şekli ve tarihçesi, üretim değerleri, botanik ve morfolojik özellikleri,taksonomileri, çeşitleri, beslenme değerleri, ekonomik önemleri, iklim ve toprak istekleri, yetiştirme teknikleri, hasat, depolama ve pazarlanması konularını kapsayan bir derstir.

Dersin içeriği
1- Yazlık sebzelerin tanıtılması
2- Solanaceae familyasının genel özellikleri
3- Domates yetiştiriciliği
4- Domates yetiştiriciliği
5- Biber yetiştiriciliği
6- Biber yetiştiriciliği
7- Patlıcan yetiştiriciliği
8- Patlıcan yetiştiriciliği
9- Cucurbitaceae türlerinin genel özellikleri
10- Karpuz yetiştiriciliği
11- Karpuz yetiştiriciliği
12- Kavun yetiştiriciliği
13- Kavun yetiştiriciliği
14- Hıyar yetiştiriciliğ
15- Hıyar yetiştiriciliğ
16- Kabak yetiştiriciliği
17- Kabak yetiştiriciliği
18- Bamya yetiştiriciliği
19- -
20- -

Dersin öğrenme çıktıları
1- Solanaceaefamilyasına ait türlerin botanik özellikleri, ekoljik istekleri, yetiştirme teknikleri bilir.
2- Açık alanda dometes yetişmesini bilir.
3- Açık alanda biber yetiştirmesini bilir.
4- Açık alanda patlıcan yetiştirmesini bilir.
5- Türkiye’de ekonomik anlamada yetiştirilen Cucurbitaceae familyasına ait türlerin botanik özellikleri, ekoljik istekleri bilir.
6- Açık alanda karpuz yetiştirmesini bilir.
7- Açık alanda hıyar yetiştirmesini bilir.
8- Açık alanda kavun yetiştirmesini bilir.
9- Açık alanda kabak yetiştirmesini bilir.
10- Açık alanda bamya yetiştirmesini bilir.

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- İnsan vücudunun temel yapısı, organ ve sistemlerine ait tanım ve terimleri, yerleşimleri, komşulukları ve işleyişleri bilir.
2- Sağlığın korunması, sistemlere ait hastalıklar ve ilk yardım bilgisine sahiptir.
3- Laboratuvar güvenliği ve laboratuvarda uyulması gereken kuralları bilir. Laboratuvarda oluşabilecek riskleri belirler, bunlara karşı önlem alır, güvenli laboratuvar ortamı oluşturur.
4- Tıbbi laboratuvar uygulamalarında çevre sağlığı ve atık yönetimi ile ilgili bilgi sahibidir ve gerekli tedbirleri uygular.
5- Tıbbi laboratuvarın işleyişi ve yönetimi hakkında bilgi sahibidir ve uygulamaları yürütebilme becerisine sahiptir.
6- Laboratuvarda kullanılan cihazları, aletleri ve malzemeleri bilir. Bunları uygun olarak kullanır, bakım ve temizliğini yapar.
7- Tıbbi laboratuvar testleri için uygun örneği kuralına uygun şekilde alır. Örneklerin uygun şekilde transferini sağlar. Örnek kabul ve ret kriterlerini uygular, temel testleri yapabilir ve muhafazası gerekli olan örnekleri usulüne uygun saklar.
8- Test öncesi örnek hazırlama işlemlerini yapar, preparat hazırlar, mikroskop kullanır ve mikrobiyolojik ekim yapar. Tıbbi laboratuvar testleri sırasında ortaya çıkabilecek hataları tespit eder ve onları düzeltir.
9- Kimyasal çözelti hazırlar, laboratuvar kimyası ile ilgili temel tanımları ve özellikleri bilir.
10- Sterilizasyon - dezenfeksiyon bilgisine sahiptir ve bunları uygular.
11- Laboratuvar istatistik çalışmaları, malzeme ve kit sayımı ile miad kontrollerini yapar.
12- Birey ve halk sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir.
13- Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
14- Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar ve mesleki uygulamalarda kullanır.
15- Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
16- Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuatı anlar. Sosyal, kültürel ve hukuksal hak ve sorumluluklara uygun hareket eder.
17- Kalite yönetimi ve süreçlerine katılır.
18- Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 2 2 4
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 6 1 6
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 15 15
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     113
AKTS     5.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 70
Kısa sınav 6 20
Ödev 2 10
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve resimlerle zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu ve çıktıları.
Yardımcı Kaynaklar A. GÜNAY (2005) Sebze Yetiştiriciliği (cilt II), ISBN: 975-00725-2-9. R.W. ROBİNSON ve D.S. DECER-WALTERS (1997). Cucurbits. CAB International, Wallingford Oxon, UK. H. VURAL, D. EŞİYOK. ve İ. DUMAN (2000) Kültür Sebzeleri.ISBN:975-97190-0-2. A. ŞALK, L. ARIN, M. DEVECİ, S. POLAT (2008) Özel Sebzecilik, NKÜ. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ISBN 978-9944-0786-0-3 İSTANBUL D. EŞİYOK (2012) YAzlık ve KIşlık Sebze Yetiştiriciliği, EÜ. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ISBN 978-605-87189-0-6

Ders ile ilgili dosyalar