Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Besin Hijyeni ve Tek.(doktora) > ENDÜSTİRİYEL MİKROBİYOLOJİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ENDÜSTİRİYEL MİKROBİYOLOJİ Üçüncü düzey VBH 656 Seçmeli 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşulsuz
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. HARUN HIZLISOY
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. ZAFER GÖNÜLALAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Değişik endüstri kollarında yer alan mikroorganizmaların fizyolojisi, beslenmesi ve gelişmesi,Mikroorganizmaların endüstriyel üretim aşamalarında gelişmelerinin kontrol altına alınması,Mikroorganizmaların üretim, birincil ve ikincil metabolizma ürünlerinin elde edilmesinde kullanılması konularını içermektedir.
Dersin tanımı Endüstride kullanılan mikroorganizmalar ile fizyoloji ve üretim koşullarının işlendiği bir derstir.

Dersin içeriği
1- Mikrobiyal gelişme ve metabolizma ürünleri hakkında genel bilgiler
2- Fermentasyon ve fermentasyon teknolojisi
3- Mikrobiyal enzim üretimi
4- Funguslar ve fermentasyon
5- Mikrobiyal üretim
6- Aminoasit üretimi
7- Alkol üretimi
8- Asetik Asit ve Diğer Organik Asitlerin Üretimi
9- Antibiyotik Üretimi
10- Biyotransformasyon
11- Gıda ve İçecek fermentasyonları
12- Gıda katkı maddeleri ve Gıda ekleri üretimi
13- Yığın halinde mikrobiyal üretim
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mikroorganizmaların fizyolojisi, gelişmeleri için gerekli faktörler konularını,
2- Endüstriyel üretim aşamalarında mikrobiyal üremenin kontrol alınmasına yönelik uygulama yöntemlerini,
3- Mikroorganizmaların endüstriyel üretimde kullanılması ve metabolizma ürünlerinin elde edilmesi konularını ayrıntılı bir öğrenmeleri beklenmektedir.
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 2 6 12
Sunum / Seminer hazırlama 4 10 40
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     149
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 2 50
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   50
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   50
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Crueger, W. and Crueger, B. Biotechnology: A Textbook of industrial microbiology. USA. Sinauer Associates Inc. 1990. Waites, M.J., Morgan, N.L. and GaryHigton, G. Industria lmicrobiology: An introduction. USA. Wiley-Blackwell. 2001.
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar