Giriş | English

Lisans > Turizm Fakültesi > Turizm Rehberliği > ENDÜSTİRİYEL MİKROBİYOLOJİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ENDÜSTİRİYEL MİKROBİYOLOJİ Birinci düzey VBH 656 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşulsuz
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. HARUN HIZLISOY
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. ZAFER GÖNÜLALAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Değişik endüstri kollarında yer alan mikroorganizmaların fizyolojisi, beslenmesi ve gelişmesi,Mikroorganizmaların endüstriyel üretim aşamalarında gelişmelerinin kontrol altına alınması,Mikroorganizmaların üretim, birincil ve ikincil metabolizma ürünlerinin elde edilmesinde kullanılması konularını içermektedir.
Dersin tanımı Endüstride kullanılan mikroorganizmalar ile fizyoloji ve üretim koşullarının işlendiği bir derstir.

Dersin içeriği
1- Mikrobiyal gelişme ve metabolizma ürünleri hakkında genel bilgiler
2- Fermentasyon ve fermentasyon teknolojisi
3- Mikrobiyal enzim üretimi
4- Funguslar ve fermentasyon
5- Mikrobiyal üretim
6- Aminoasit üretimi
7- Alkol üretimi
8- Asetik Asit ve Diğer Organik Asitlerin Üretimi
9- Antibiyotik Üretimi
10- Biyotransformasyon
11- Gıda ve İçecek fermentasyonları
12- Gıda katkı maddeleri ve Gıda ekleri üretimi
13- Yığın halinde mikrobiyal üretim
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mikroorganizmaların fizyolojisi, gelişmeleri için gerekli faktörler konularını,
2- Endüstriyel üretim aşamalarında mikrobiyal üremenin kontrol alınmasına yönelik uygulama yöntemlerini,
3- Mikroorganizmaların endüstriyel üretimde kullanılması ve metabolizma ürünlerinin elde edilmesi konularını ayrıntılı bir öğrenmeleri beklenmektedir.
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur,
2- İngilizcede Avrupa Dil Portföyü C2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
3- İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
4- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
5- Grup yönetimi ilkelerini bilir ve uygular.
6- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir.
7- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
8- İşletme, iktisat ve sosyal psikoloji alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
9- Turist rehberliği mesleği ile ilgili hizmet verme süreçlerini bilir ve ziyaretçi memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
10- Bir seyahat işletmesini etkin bir şekilde yönetebilmek için güncel yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
11- Türkiye’de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur, analiz eder ve yorumlar.
12- Dünya ve Türkiye coğrafyası hakkında detaylı bilgiye sahip olur.
13- Bir turu planlar, uygular ve denetler.
14- İlkyardım konusunda temel bilgiye sahip olur ve uygular.
15- Turizm alanı ve turist rehberliği ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
16- Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir.
17- Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
18- Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir.
19- Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar.
20- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turist rehberliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 2 6 12
Sunum / Seminer hazırlama 4 10 40
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     149
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 2 50
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   50
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   50
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Crueger, W. and Crueger, B. Biotechnology: A Textbook of industrial microbiology. USA. Sinauer Associates Inc. 1990. Waites, M.J., Morgan, N.L. and GaryHigton, G. Industria lmicrobiology: An introduction. USA. Wiley-Blackwell. 2001.
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar