Giriş | English

Yüksek Lisans > Fen Bilimleri Enstitüsü > Elektrik-elektronik Müh. (y.l.) > HAYVANSAL ÜRETİMDE BESLEME VE ÜRÜN KALİTESİ İLİŞKİLERİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
HAYVANSAL ÜRETİMDE BESLEME VE ÜRÜN KALİTESİ İLİŞKİLERİ İkinci düzey ZTD 632 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Lisans düzeyinde genel hayvan besleme ve yemler bilgisi derslerini almış olmaları gerekmekte veya dersin hocası ile görüşmesi gerekir.
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör DOÇ. DR. SELMA BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. SELMA BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli YÜZYÜZE
Dersin amacı Çiftlik hayvanlarından elde edilen ürünler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiler, tüketici tercihleri, besleme faktörlerinin bu ürünlerin miktar ve kalitesi üzerine etkileri, kalitenin maniplasyonu imkanları.
Dersin tanımı İnsan sağlığı hayvansal ürünler ilişkisi kırmızı et kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler tavuk eti kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler yumurta kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler Süt kalitesi ve kaliteyi etkileyen faktörler yapağı kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler Besleme ile elde edielecek hayavansal ürünlerde fonksiyonelliğin artırılması Gübre kalitesi ve çevreye etkinin azaltılması

Dersin içeriği
1- İnsan sağlığı hayvansal ürünler ilişkisi
2- Et kalitesi nedir
3- Et kalitesini etkileyen besleme ile ilgili faktörler
4- Karkas kalitesi ve besleme ilişkili makale değerlendirme ve tartışma
5- Yumurta kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler
6- Yumurta kalitesini etkileyen faktörlerle ilgili makaleler üzerinde tartışma ve değerlendirme
7- Süt kalitesi ve etkileyen faktörler yapağı kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler
8- Ara Sınav
9- Süt komponentlerini etkileyen besleme faktörleriyle ilgili makalaler üzerinde tartışma
10- Yapağı ve gübre kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler
11- Hayvansal ürünlerde fonksiyonelliğin artırılması çevreye duyarlı hayvan besleme uygulaması
12- Fonksiyon hayvansal ürünler ile ilgili makalelerin değerlendirilmesi ve tartışılması
13- Ödev sunumu ve tartışmaya giriş
14- Ödev sunumu, tartışma geliştirme ve sonuç
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Besleme ve süt kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir
2- Besleme ve kırmızı et kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir
3- Besleme ve yumurta kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir
4- Besleme ve beyaz et kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Elektrik-elektronik mühendisliği alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisine sahip olur.
2- Sınırlı verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle aynı veya farklı disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisine sahip olur.
3- Mühendislik problemlerini tanımlayabilme, çözüm yöntemi geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama ve geliştirebilme becerisine sahip olur.
4- Analitik, modelleme ve deneysel esaslı süreçleri tasarlama ve uygulama becerisi kazanır ve bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur.
5- Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur ve gerektiğinde bunları kullanma becerisi kazanır.
6- Verilerin toplanması ve yorumlanması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
7- Çalışmalarını ulusal ve uluslararası ortamlarda yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olur.
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 2 3 6
Ödevler 3 3 9
Sunum / Seminer hazırlama 2 2 4
Kısa sınavlar 1 1 1
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 5 5
Laboratuvar 5 2 10
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 5 10 50
Toplam iş yükü     135
AKTS     5.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 60
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Genel hayvan besleme, hayvansal ürünler
Yardımcı Kaynaklar hayvan besleme ve hayvansal ürünlerle ilgili tüm kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar