Giriş | English

Lisans > Ziraat Fakültesi > Tarimsal Biyoteknoloji > GENEL MİKROBİYOLOJİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GENEL MİKROBİYOLOJİ Birinci düzey GZM 104 Zorunlu 2 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. KEVSER KARAMAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Arş.Gör.Dr.Kevser Karaman
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Arş.Gör. Ahmet Say
Dersin veriliş şekli Örgün eğitim (Yüz Yüze)
Dersin amacı Bu derste mikroorganizmaların yapı ve özelliklerinin, sınıflandırmalarının, canlılık için önemlerinin ve tanımlanmalarının kavratılması amaçlanmıştır.
Dersin tanımı Bu derste mikroorganizmaların sınıflandırılması, yapı ve fizyolojileri, genetik özellikleri ile antimikrobik maddeler, normal floralar, sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemlerine, mikroorganizmaların hastalıklarla ilişkisi, mikroorganizmaların tanımlanması için yapılan laboratuvar işlemlerine ve bu amaçla kullanılan araç ve gereçlerin tanıtılmaları konularına yer verilmiştir.

Dersin içeriği
1- Mikrobiyolojiye giriş; sınıflandırma
2- Mikroorganizmalarda üreme
3- Mikrobiyel metabolizma
4- Mikrobiyel fizyoloji; metabolik çeşitlilik
5- Mikrobiyel fizyoloji; beslenme şekilleri, enerji üretimi
6- Mikroorganizma kontrol yöntemleri
7- Sterilizasyon,dezenfeksiyon
8- ARA SINAV
9- Prokaryot-Ökaryot mikroorganizmalar ve özellikleri; hücre yapısı
10- Prokaryot-Ökaryot mikroorganizmalar ve özellikleri
11- Bakteriler ve özellikleri
12- Virüsler ve özellikleri
13- Funguslar ve özellikleri
14- Funguslar ilgili filumlar ve özellikleri
15- YARIYIL SINAVI
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mikrobiyolojiyi ve mikroorganizma gruplarını ifade edebilecektir.
2- Mikroorganizmaların genel özelliklerini açıklayabilecektir.
3- Mikroorganizmalarda beslenme ve gelişme koşullarını açıklayabilecektir.
4- Mikroorganizmalarda çoğalma ve gelişmenin kontrol alınmasını açıklayabilecektir.
5- Mikrobiyal metabolizmayı açıklayabilecektir.
6- Tarımsal açıdan mikrobiyolojinin öneminin kavrayabilecektir.
7- Mikrobiyolojinin önemi ve insanoğlunun niçin mikrobiyolojiye ilgi duyduğunu irdeleyebilecektir.
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Bitkisel ve hayvansal tarım üretimin genel prensiplerini bilir
2- Biyoteknoloji ile ilgili kavram ve teknikleri bilir, inceleyebilir, yorumlayabilir, çözüm üretebilir
3- Biyoteknoloji eğitim alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bitkisel ve hayvansal üretimde kullanabilir
4- Tarımsal faaliyeti içinde yer alan ve ekonomik üretimi yapılan tarımla ilgili genetik gelişim, üreme, genetik mühendisliği, endüstriyel üretim, bitkisel, hayvansal ve mikrobiyal teknolojik yaklaşımlar, enzim teknolojisi konularında gerekli bilgiye sahiptir.
5- Biyoteknoloji alanında ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir
6- Yaşam boyu öğrenme gereçlerinin ve sistemlerinin farkındadır ve etkin olarak kullanabilir. İçinde bulunduğu sosyal çevre ile iletişim kurar, faydalı projeler üretir ve uygular
7- Islah çalışmalarını yürütebilir, ıslah çalışmalarında moleküler ve doku kültürü uygulamalarını bilir ve uygulayabilir.
8- Genetik mühendisliği ve rekombinant DNA teknolojisi için gerekli moleküler teknikleri bilir ve uygulayabilir.
9- Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji alanında etik ilkelere vakıftır.
10- Bitki, Hayvan ve Mikro organizmalarının biyolojisini, fizyolojisini ve genetiğini bilir
11- Tohum teknolojisinde girişimcilik yapabilir ve DNA testleriyle ilgili tarım, çevre ve tıp alanında çalışabilir
12- Bitki, hayvan ve mikrobiyoloji alanda girişimcilik yapabilir ve enzim ve gen teknolojilerinde proje üretebilir
13- İngilizce literatürü takip edebilecek durumdadır
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 6 78
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 4 52
Ödevler 1 1 1
Sunum / Seminer hazırlama 1 1 1
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 2 2
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 1 1
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 2 2
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     140
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Michael T. Madigan, John M. Martinko, David Stahl. Biology of Microorganisms (13th Edition). Pearson Education Inc. Zihni Demirbağ. Genel Mikrobiyoloji. Bursa Teknik Kitabevi
Yardımcı Kaynaklar Zihni Demirbağ, İsmail Demir. Genel Mikrobiyoloji Laboratuvarı

Ders ile ilgili dosyalar